Live

Fostul premier al Cehiei a fost pus sub acuzare pentru fraudă cu fonduri europene

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Parchetul din Cehia a anunțat, luni, că l-a pus sub acuzat pe Andrej Babis, fostul prim-ministru al țării, într-un dosar de fraudă cu subvenții europene pentru proprietatea sa agricolă.

Poliţia cehă susţine că, în 2007, Andrej Babis, numărul cinci pe lista celor mai bogaţi cehi, şi-a scos ferma „Cuib de barză” din holdingul Agrofert (industrie alimentară, chimie şi media) pentru a obţine o subvenţie europeană de două milioane de euro rezervată IMM-urilor, relatează Agerpres.

Miliardarul de 67 de ani, care prezidează mişcarea populistă ANO, a negat comiterea vreunei ilegalităţi, considerând că acuzaţiile la adresa sa au un motiv politic.

„Procurorul Republicii (...) a inculpat două persoane în dosarul numit de media «afacerea Cuibul de barză»”, a declarat Ales Cimbala, purtător de cuvânt al parchetului de la Praga, într-un comunicat. El a adăugat că unul dintre suspecţi „a comis delictul de fraudă la subvenţii şi de atingere la interesele financiare ale Uniunii Europene”, în timp ce celălalt i-a fost complice.

Omul de afaceri a trebuit să renunţe la putere, anul trecut, după alegerile legislative, câştigate de o coaliţie de centru-dreapta formată din cinci partide condusă de actualul prim-ministru Petr Fiala.

El a devenit deputat, dar Parlamentul i-a ridicat imunitatea la începutul lunii martie, pentru a permite inculparea sa.

Poliţia a mai vrut să-l pună sub acuzare în 2019, dar un procuror a considerat acuzaţiile nefondate şi l-a disculpat pe Babis la momentul respectiv.

Procurorul general a găsit totuşi probleme cu această decizie şi a redeschis, mai târziu, în acelaşi an, ancheta împotriva miliardarului şi a asistentei sale, Jana Mayerova.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: a apărut motivarea deciziei instanței de a anula condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană sancționează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru neplata unei amenzi

Ce înseamnă portofoliul primit de România în viitoarea CE. Roxana Mînzatu va acoperi competențe, locuri de muncă, drepturi sociale

Raport: UE ar trebui să emită datorii comune pentru a-și finanța apărarea aeriană / Inițiativa Germaniei a fost semnată de 21 de țări

Doi oficiali ruşi din domeniul apărării au recunoscut că au luat mită pentru contracte de furnizare pentru armată

Partenerii noștri