Live

Galerie Foto Forțele speciale britanice au desfășurat misiuni secrete în 19 țări străine în ultimii 12 ani, inclusiv în Rusia

Data publicării:
Membrii Serviciului Aerian Special (SAS), Serviciului Special de Ambarcațiuni (SBS) și Regimentului Special de Recunoaștere (SRR) au fost trimiși de prim-ministrul britanic și de secretarul de stat pentru apărare ca să desfășoare misiuni de mare risc, de obicei, în locuri în care Marea Britanie nu poartă război. Foto: Profimedia Images

Serviciul Aerian Special (SAS) și alte trupe speciale britanice au fost implicate în operațiuni secrete în 19 țări în ultimii 12 ani, inclusiv în Nigeria, Filipine și Rusia, cât și în Siria, Ucraina și, cel mai recent, în Sudan, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian.

Unitățile militare de elită activează în secret fără ca vreun minister să le confirme activitățile. În schimb, un grup de cercetare numit Action on Armed Violence (AOAV) a creat o listă a activităților trupelor speciale britanice începând cu anul 2011 bazată pe informațiile scurse în presă.

Astfel, membrii SAS, Serviciul Special de Ambarcațiuni (SBS) și Regimentul Special de Recunoaștere (SRR) au fost trimiși de prim-ministrul britanic și de secretarul de stat pentru apărare ca să desfășoare misiuni de mare risc, de obicei, în locuri în care Marea Britanie nu poartă război.

Forțele speciale au fost active în special în Siria, acolo unde au apărut pentru prima dată în 2012 alături de trupele grupărilor rebele care luptau împotriva președintelui Bashar al-Assad.

Mai mult, există un raport conform căruia trupele speciale britanice au fost trimise în 2013 să identifice obiective militare înainte de lansarea unei campanii de bombardamente care nu a fost votată până la urmă de parlamentarii britanici.

Obsesia pentru discreție este atât de mare încât atunci când un membru SAS pe nume Matt Tonroe a fost ucis în Siria în 2018, acesta a fost descris oficial ca fiind membru al unui regiment de parașutiști.

Mai târziu s-a aflat că el nu a murit în urma exploziei unei bombe improvizate ci după ce grenada unui coleg american a explodat din greșeală.

Dintre toate statele occidentale, Marea Britanie are cei mai mulți membri ai forțelor speciale în Ucraina

Documentele secrete ale Pentagonului care au ajuns să fie publicate pe internet la începutul anului menționau că 50 de membri ai forțelor speciale britanice activau în Ucraina cu toate că Marea Britanie nu ia parte în mod oficial la acest conflict.

Prin comparație, din partea Statelor Unite și a Franței doar 14, respectiv 15 membri ai forțelor speciale din aceste țări erau prezenți în Ucraina. Misiunea lor acolo nu era specificată.

Membrii SAS ar fi responsabili pentru executarea ilegală a 54 de persoane în Afganistan în 2010 și 2011, de obicei, în timpul unor raiduri de noapte. Foto: Profimedia Images

La scurt timp după ce 38 de persoane, inclusiv 30 de britanici, au fost ucise de un terorist într-un hotel de pe o plajă din Tunisia în iunie 2015, s-a spus că premierul britanic de la acea vreme, David Cameron, le-a dat mână liberă trupelor speciale să captureze sau să elimine liderii islamiști din Orientul Mijlociu.

„Desfășurarea de amploare a forțelor speciale britanice în multe țări în ultimul deceniu stârnește îngrijorări serioase despre neglijența [afișată] în privința transparenței și a democrației”, a spus Iain Overton, directorul executiv al AOAV. „Lipsa aprobării parlamentare și a evaluărilor retrospective ale acestor misiuni este profund îngrijorătoare”.

În luna martie, însă, a fost declanșată o anchetă publică în legătură cu acuzațiile conform cărora membrii SAS ar fi responsabili pentru executarea ilegală a 54 de persoane în Afganistan în 2010 și 2011, de obicei, în timpul unor raiduri de noapte.

Bărbații erau separați de familiile lor și împușcați mortal unul după celălalt, membrii SAS pretinzând mai apoi că victimele erau înarmate.

Operațiuni de salvare și evacuare în mai multe țări. Misiunea din Rusia

Forțele speciale au luat parte la evacuarea a peste 20 de diplomați și familiile lor din Khartoum în luna aprilie după ce au început luptele în Sudan. 

50 de membrii ai forțelor speciale britanice activau în Ucraina la începutul anului, potrivit PentagonLeaks, cu toate că Marea Britanie nu ia parte în mod oficial la acest conflict. Foto: Profimedia Images

Forțele speciale iau deseori parte la operațiuni de salvare a ostaticilor și de extracție. Un grup de comando al SBS a încercat fără succes să salveze un britanic și un italian ținuți prizonieri de un grup islamist în Nigeria în 2012, dar un cuplu sechestrat în Filipine a fost evacuat cu succes în 2019 într-o misiune pentru care trupele speciale britanice i-au antrenat pe militarii filipinezi.

Singurul caz în care trupele speciale britanice au fost menționate în asociere cu o operațiune desfășurată pe teritoriul Rusiei a fost în 2014, atunci când un ziar de tabloid a raportat că trupele SAS erau pregătite să asigure siguranța atleților britanici la Olimpiada de Iarnă de la Soci.

Lista completă a țărilor în care trupele britanice au activat în secret din 2011 și până în prezent include și Algeria, Estonia, Franța, Oman, Irak, Kenya, Libia, Mali, Cipru, Pakistan, Somalia și Yemen.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Partenerii noștri