Live

Foamete de proporții biblice în Coreea de Nord. „Stăm și așteptăm să murim”. Oamenii mor, la propriu, de foame în propriile case

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un a făcut un apel pentru un nou „Marș al sufeinței”, referire la cumplita foamete din anii 1990. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord se confruntă în prezent, sub conducerea dictatorului Kim Jong Un, cu una din cele mai mari crize alimentare din istorie, care o poate depăși chiar și pe cea care a declanșat teribila foamete din anii 1990. În acest moment, pentru nord-coreeni, mâncarea este atât de greu de găsit ori procurat încât unii oameni au murit, efectiv, de foame, se arată într-un material BBC.

Regimul nord-coreean a închis granițele încă din 2020, odată cu declanșarea crizei coronavirusului, măsură ce a dus la tăierea unor linii vitale de aprovizionare pentru această țară.

BBC a reușit să intervieveze în secret trei simpli cetățeni nord-coreeni, ceva extrem de rar și dificil de realizat în această țară extrem de izolată și aflată sub controlul strict al unui regim dictatorial extrem de dur. Localnicii au mărturisit că, de la închiderea frontierelor, se tem că ori vor muri de foame, ori vor fi executați în timp ce vor încerca să facă rost, ilegal, de hrană.

„O tragedie devastatoare se desfășoară acum sub ochii noștri”, a declarat Sokeel Park, liderul organizației Libertate în Coreea de Nord („Liberty in North Korea” - LINK).

„La început, mi-a fost frică să nu mor de Covid. Acum, mi-e frică să nu mor de foame”

Ji Yeon (nume fictiv, pentru a proteja anonimatul persoanei intervievate), o femeie care locuiește în capitala Phenian a dezvăluit că toți membrii unei familii de trei persoane au fost găsiți morți de foame în propria lor casă.

„Am bătut la ușa lor, să le dăm niște apă, dar nu a răspuns nimeni”, a spus Ji Yeon. „Apoi, când au intrat autoritățile în apartament, i-au găsit morți”

Chan Ho, un muncitor care lucrează în construcții și care locuiește aproape de granița cu China, a spus că proviziile și resursele de hrană sunt atât de greu de procurat, încât cinci persoane din satul său au murit deja de foame.

„La început, mi-a fost frică să nu mor de Covid, acum încep să-mi fac griji să nu mor de foame”, a spus Ho.

„În fiecare zi e din ce în ce mai greu. O mișcare greșită și riscăm execuția. Nu facem decât să stăm aici și să așteptăm să murim”

Autoritățile nord-coreene nu au reușit niciodată să producă suficientă hrană pentru populația de 26 de milioane de persoane, informează BBC. Odată cu închiderea granițelor, în 2020, au fost oprite și importurile de cereale, de îngrășăminte chimice ori utilaje agricole din China

Grănicerii nord-coreeni au ordin să împuște pe oricine încearcă să treacă granița, ceea ce face dificilă inclusiv contrabanda cu produse alimentare.

Conform unui comerciant local, numit Myong Suk de către BBC, aproape trei sferturi din produsele existente în piețele din nordul țării proveneau din China. Acum, piețele sunt „goale”.

Suk a spus că ea și întreaga sa familie mănâncă în prezent „extrem de puțin” și că oamenii obișnuiesc să-i bată la ușă și s-o roage să le dea ceva de mâncare.

Kim Jong Un: Urmează un nou „Marș al suferinței” - referire directă la foametea cumplită din perioada 1994-1998 din Coreea de Nord

Ji Yeoan a povestit inclusiv despre oameni care s-au sinucis de disperare, din cauză că nu aveau ce să mănânce. La un moment dat, nord-coreeanca a povestit că nu a mâncat nimic timp de două zile și a spus că, în acele momente, credea că avea să moară în somn.

În anii 1990, Coreea de Nord a fost cuprinsă de o foamete devastatoare, care a ucis trei milioane de oameni.

Până și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a recunoscut că situația e gravă: dictatorul a cerut, în luna aprilie, un nou „Marș al suferinței” în fața dificultăților economice grave cu care se confruntă țara asiatică.

Termenul de „marș al suferinței” este folosit pentru a face referire la foametea teribilă cu care s-a confruntat Coreea de Nord între 1994 și 1998, într-un discurs rostit în fața membrilor Partidului Muncitoresc. Liderul nord-coreean a mai spus în trecut că țara sa se confruntă cu „cea mai gravă situație de până acum”, din cauza pandemiei de coronavirus, sancțiunilor americane, ori a dezastrelor naturale, însă aceasta a fost prima oară când a comparat situația actuală cu tragedia din perioada 1994-1998.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Momentul în care Forțele speciale ucrainene resping un atac nord-coreean în regiunea Kursk. Mai mulți morți și răniți

Partenerii noștri