Live

„Finalul unui fals suspans”. Cum comentează agențiile de presă anunțul lui Iohannis că nu mai candidează la șefia NATO

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Olandei, Mark Rutte, și președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii pentru funcția de secretar general al NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte, comentează AFP și Reuters.

Iohannis i-a informat pe membrii NATO că se retrage din cursă, a anunţat într-un comunicat CSAT, care a decis să-l susţină pe premierul olandez pentru conducerea Alianțe.

Şansele liderului român, care şi-a dezvăluit ambiţiile în martie, erau de la început slabe, în contextul susţinerii lui Mark Rutte de către Statele Unite, scrie AFP, citată de News.ro.

România a crescut ca importanță în NATO prin poziţia sa strategică de la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Peste 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi pe teritoriul român.

Însă Klaus Iohannis nu a reuşit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianţei.

Numai Ungaria premierului naţionalist Viktor Orban l-a susţinut pe Iohannis, după care l-a abandonat marţi, în favoarea marelui favorit Mark Rutte, amintește agenția de presă.

În contextul războiului din Ucraina și îngrijorați de posibila întoarcere la Casa Albă a lui Donald Trump, membrii alianței au ajuns la concluzia că Rutte este cea mai bună persoană pentru acest post, scrie și Reuters.

În același timp cu anunțul privind decizia lui Iohannis, CSAT a declarat că va dona Ucrainei unul dintre cele două sisteme operaționale Patriot ale țării.

CSAT, care este prezidat de Iohannis, a declarat că președintele a informat săptămâna trecută NATO despre decizia sa de a se retrage și despre faptul că România va sprijini candidatura lui Rutte.

Având în vedere că toți cei 32 de membri NATO îl susțin acum pe premierul olandez, diplomații din statele membre se așteaptă ca Consiliul Nord-Atlantic, care guvernează alianța, să-l aleagă oficial pe Rutte pentru această funcție în zilele următoare.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis, mesaj de Ziua Independenței SUA: Prietenia noastră este mai puternică decât oricând

POLITICO: Trump vrea o înțelegere cu Putin pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO. „E motivul pentru care a început acest război”

Iohannis, la recepția Ambasadei SUA: „O prietenie solidă. La summit-ul NATO vom lua decizii importante”. Ce spune despre Visa Waiver

Ucrainei i se va spune că este în prezent prea coruptă pentru a se alătura NATO, scrie The Telegraph

Partenerii noștri