Live

Filipine acuză China că a folosit tunuri cu apă asupra navelor sale într-o zonă contestată

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul filipinez de externe, Teodoro Locsin. Foto: Profimedia

Filipinele au acuzat joi Paza de coastă chineză că a tras cu tunuri cu apă asupra navelor sale care realimentau personalul militar filipinez în disputata Mare a Chinei de Sud şi au cerut Beijingului „să retragă”.

Ministrul filipinez de externe, Teodoro Locsin, a spus că i-a transmis Beijingului „indignarea, condamnarea şi protestul” în legătură cu incidentul care s-ar fi produs marţi, în timp ce navele filipineze se îndreptau spre atolul Second Thomas, în Insulele Spratly disputate de cele două ţări, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar navele noastre au fost nevoite să-şi întrerupă misiunea de realimentare", a scris Teodoro Locsin pe Twitter. El a adăugat că este „ilegal” comportamentul celor trei nave chineze care au blocat trecerea şi au tras cu tunuri cu apă.

Ministrul a descris navele filipineze ca „publice”, sugerând că sunt nave civile, şi a spus că acestea sunt acoperite de un pact de apărare reciprocă cu Statele Unite.

„China nu are dreptul de a aplica legea în aceste zone şi în jurul lor. Trebuie să fie atentă şi să se retragă”, a adăugat el.

Tensiunile din jurul acestei mări bogate în resurse naturale au crescut în acest an, după ce sute de nave chineze au fost reperate în apropierea recifului Whitsun disputat, tot în Arhipelagul Spratly.

China revendică aproape întreaga mare, prin care trec în fiecare an mărfuri de mii de miliarde de dolari. Zona este revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Beijingul ignoră hotărârea din 2016 a unui tribunal internaţional care a considerat fără fundament pretenţiile sale istorice.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri