Live

„Fiecare e pe cont propriu”. Pe frontul de luptă din Kursk, civilii ruși se simt abandonați de Putin: Suntem doar o bucată de hartă

Data actualizării: Data publicării:
Civilii ruși din regiunea Kursk și-au exprimat frustrarea față de inacțiunea guvernului, dar și temerile cu privire la războiul aflat acum la ușa lor. Foto: Profimedia

Pe măsură ce incursiunea ucrainenilor în Kursk continuă pentru a treia săptămână la rând, civilii ruși din regiune își exprimă disprețul pentru față modul în care guvernul rus a încercat să minimalizeze atacul. Mulți dintre ei au declarat pentru publicația The Moscow Times că se simt abandonați de autorități. „Pentru Rusia, suntem doar o bucată de hartă. Pentru ucraineni, suntem dușmani care susțin regimul lui Putin. Fiecare aici este pe cont propriu”, spune o locuitoare din Kursk. 

Civilii ruși din regiunea Kursk și-au exprimat frustrarea față de lipsa de reacție a guvernului, dar și temerile cu privire la războiul aflat acum la ușa lor.

Numele lor au fost schimbate din motive de securitate.

„Oamenii nu sunt o preocupare pentru nimeni”, a declarat Anna, o locuitoare în vârstă de 28 de ani din regiunea Kursk, pentru The Moscow Times, criticând răspunsul Kremlinului la atacul ucrainenilor.

„Pentru Rusia, suntem doar o bucată de hartă. Pentru ucraineni, suntem dușmani care susțin regimul lui Putin. Fiecare (aici) este pe cont propriu”, a spus ea.

În timp ce Rusia a declarat o situație de urgență la nivel federal în Kursk, iar importante organizații caritabile și autorități au lansat campanii de strângere de ajutoare umanitare, oficialii par să fi încercat să facă din incursiune o notă de subsol în discursul național.

Președintele Vladimir Putin, care încă nu s-a adresat națiunii cu privire la incursiune, a fost văzut săptămâna aceasta degustând mere locale în timpul unei călătorii de lucru în Republica Kabardino-Balkară și la o întâlnire cu președintele Azerbaidjanului la Baku.

Unele instituții media de stat s-au folosit de incursiune pentru a-și promova narațiunea pro-război, raportând o creștere aparentă a numărului de persoane care se oferă să lupte în război și descriind modul în care ofensiva ucraineană ar uni de fapt țara.

Între timp, forțele ucrainene susțin că au capturat cel puțin 92 de așezări din regiune și au luat sute de prizonieri, dintre care mulți sunt recruți.

„Nu le pasă de oameni”

Locuitorii din Kursk care au vorbit cu The Moscow Times au declarat că oficialii fie nu răspund, fie sunt ineficienți în eforturile lor, dar s-au abținut să dea vina direct pe Putin.

Svetlana, în vârstă de 32 de ani, a declarat că, în timp ce localnicii dau vina pe Kiev pentru atac, ei pun la îndoială și competența forțelor armate ruse.

„Cum ar fi putut (Rusia) să nu observe acumularea unui număr atât de mare de trupe ucrainene la frontieră?” a declarat Svetlana pentru The Moscow Times, adăugând că localnicii „nu dau vina direct pe autorități pentru că i-au abandonat”.

Alți oameni păreau să fie și mai furioși pe funcționari.

„Cum rezolvă autoritățile problemele oamenilor? Ei doar mint, spunând că nu este nevoie să intrăm în panică”, a declarat Anna, 28 de ani.

„Printre cunoscuții mei care au fost afectați într-un fel sau altul, toată lumea este șocată de oficiali pentru că nu le pasă de oameni”, mai spune ea.

Citește și: Putin a decis cum va răspunde ofensivei ucrainene în Kursk, spune ambadorul Rusiei în SUA

Furie față de armata ucraineană

Dincolo de frustrarea față de guvernul rus, există, de asemenea, o furie crescândă față de armata ucraineană.

Deși consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat săptămâna trecută că atacul de la Kursk i-ar putea forța pe ruși să își reconsidere viziunea asupra războiului și să declanșeze discuții mai ample despre consecințele acestuia, realitatea pare să fie opusă.

„Atitudinile față de Ucraina s-au înrăutățit semnificativ. Dacă înainte erau oameni care o simpatizau sau aveau o poziție neutră, acum au trecut la o furie intensă”, a declarat Svetlana, rezidentă în Kursk, pentru The Moscow Times.

Cel puțin 31 de persoane au fost ucise și 143 au fost rănite în timpul incursiunii, a raportat miercuri agenția de presă de stat TASS.

Peste 130.000 de persoane au fost evacuate din districtele de frontieră, abandonându-și casele și bunurile. Organizațiile pentru drepturile omului estimează că cel puțin 2.000 de persoane sunt de negăsit.

Victoria are 26 de ani și este voluntar al Crucii Roșii din Kursk și a declarat pentru sursa citată că nu simte furie față de Ucraina, spunând că ucrainenii „sunt și ei doar ostatici ai situației”.

Alții însă și-au exprimat furia pentru ofensiva în Kursk. „Ucrainenii cu siguranță nu sunt prietenii noștri în acest moment”, spune un alt locuitor.

„Retorica din cealaltă extremă: „Noi am stat în subsoluri, acum este rândul vostru”. Cu ce sunt mai buni acești tâmpiți pro-ucraineni decât cei care susțin tâmpeniile din partea Rusiei?”, a spus Anna. „Ei cred că o victimă nu poate deveni un agresor?”, întreabă ea.

Războiul a început pe 6 august

Un politician rus din opoziție care s-a deplasat în orașul Kursk pentru a-i ajuta pe cei care au fost evacuați din zona de frontieră a declarat că „devine clar pentru mulți oameni că războiul a ajuns pe teritoriul nostru”.

Oamenii „din centrele de cazare temporară (din Kursk) ne-au spus că războiul a început pentru ei pe 6 august”, a spus politicianul, referindu-se la ziua în care a început incursiunea.

Politicianul a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza riscului de urmărire penală pentru că a vorbit cu o instituție media etichetată drept „indezirabilă” de Rusia.

Experții spun că nemulțumirea civililor ruși față de răspunsul autorităților la atac este în mare parte limitată la cei direct afectați de acesta, fiind astfel „prea localizată pentru a avea un impact semnificativ asupra atitudinii la nivel național”.

„Chiar dacă există o creștere bruscă a nemulțumirii față de autorități într-un segment specific și restrâns (de exemplu, din cauza problemelor legate de evacuare și așa mai departe), tendința generală în întreaga țară ar putea favoriza în continuare autoritățile”, a scris politologul rus Tatiana Stanovaya pe X.

„Atacul ucrainean ar putea duce, de fapt, la o raliere în jurul drapelului și la o creștere a sentimentelor anti-ucrainene și anti-occidentale (deși poate părea greu de imaginat că aceste sentimente vor crește și mai mult)”, a declarat Stanovaya.

Între timp, în Kursk, situația rămâne dificilă pentru civilii obișnuiți prinși în conflict.

Valery, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a descris pentru The Moscow Times cum rudele sale au fost nevoite să fugă din zona de frontieră „în mijlocul bombardamentelor”.

„Toată lumea este tăcută. Iar cei care nu tac spun numai prostii - din partea ucrainenilor auzim: „Am cucerit deja tot Kurskul, sunteți terminați”. Din partea Kremlinului: „Îi vom spânzura pe toți ucrainenii!”, a mai spus Anna.

„Ce simt? Furie. Din cauza neputinței mele”, a adăugat ea.

Citește și: VIDEO Lupte haotice de blindate în Kursk: două vehicule rusești ajung să tragă unul în altul în încercarea de a lovi o mașină ucraineană

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk

Zelenski va cere la reuniunea de la Ramstein ajutor pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

Partenerii noștri