Live

Extremistul care a ars un Coran în Suedia a repetat gestul și în Danemarca. Ambasadorul danez în Turcia a fost chemat să dea explicații

Data publicării:
Politicianul extremist Rasmus Paludan a ars mai multe exemplare din Coran în Danemarca, după ce a făcut același lucru și în Suedia. Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Danemarcei la Ankara a fost convocat vineri la Ministerul Afacerilor Externe turc, care a protestat împotriva unor manifestaţii desfăşurate în faţa ambasadei Turciei şi a unei moschei din Copenhaga, în timpul cărora un politician extremist anti-islam a ars mai multe exemplare de Coran, informează Agerpres.

Această convocare a fost decisă când "am aflat că un atac împotriva cărţii noastre sfinte, Coranul, a fost autorizat astăzi în Danemarca", a precizat o sursă diplomatică turcă.

"I s-a stipulat ambasadorului că noi condamnăm ferm autorizarea acestui act provocator, ce constituie în mod clar o crimă de ură", a adăugat sursa.

La sfârşitul săptămânii trecute, acelaşi extremist suedezo-danez, Rasmus Paludan, liderul partidului Cauza Dreaptă, a dat foc unui Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în prezenţa poliţiei, suscitând numeroase condamnări în lumea musulmană.

Ankara a criticat dur autorităţile Suedeze pentru că nu l-au împiedicat pe Rasmus Paludan să ardă Coranul, afirmând că în aceste condiţii Suedia nu va mai putea conta pe "sprijinul" Turciei pentru aderarea sa la NATO.

Rasmus Paludan a repetat gestul vineri, dând foc unui exemplar de Coran în faţa unei moschei în capitala daneză, apoi în faţa ambasadei Turciei.

Extremistul a susţinut că va continua aceste manifestaţii "în fiecare săptămână" până când Turcia va lăsa Suedia să adere la NATO.

Diplomaţia daneză a confirmat că ambasadorul său a fost convocat.

"Danemarca întreţine bune relaţii cu Turcia şi acest caz nu va schimba nimic", a dat asigurări ministrul danez al afacerilor externe Lars Lokke Rasmussen la televiziunea TV2.

"Sarcina noastră constă acum în a-i explica Turciei condiţiile care domnesc în Danemarca, cu democraţia noastră deschisă, şi de a o face să înţeleagă că există o diferenţă între Danemarca în calitate de ţară - şi poporul nostru ca atare - şi persoane individuale care au opinii foarte diferite", a spus ministrul danez.

Rasmus Paludan a declarat pentru presa suedeză, după ce a ars Coranul în fața ambasadei Turciei din Stockholm, că ideea i-a fost dată de Chang Frick, un jurnalist care a colaborat cu canalul Russia Today, care s-ar fi oferit să și plătească eventualele amenzi pentru gestul său.

Însă Frick a negat că acest lucru s-ar fi întâmplat, afirmând că l-ar fi sfătuit, de fapt, să ardă steagul Turciei, nu Coranul.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina are acum mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

După ce a fost bătut de fiul lui Ramzan Kadîrov pentru că a ars Coranul, un tânăr rus e acuzat acum de trădare

Premierul danez: „Rusia nu ar fi putut susține invazia Ucrainei fără ajutorul Chinei. Beijingul trebuie tras la răspundere” (Politico)

Suedia acuză Iranul că a instigat la protestele ample de acum un an față de arderea Coranului. Cum a procedat Teheranul

Partenerii noștri