Live

Foto Extremiștii lui Bolsonaro au distrus iremediabil opere de artă unice în lume. Tablou de 1,5 milioane de dolari, găurit de șapte ori

Data actualizării: Data publicării:
Tabloul "As Mulatas" al pictorului Di Cavalcanti, unul dintre maeştrii brazilieni ai modernismului, expus în Sala Nobiliară de la etajul trei al Palatului Prezidenţial, a fost grav avariat. FOTO: Twiiter

Miile de susținători ai lui Jair Bolsonaro care au vandalizat Palatul Prezidenţial Planalto, Curtea Supremă şi sediul Congresului au lăsat în urmă pagube imense. Cele trei clădiri dețineau o bogată colecție de artă, unele dintre piese suferind daune iremediabile, scrie BBC.

În fiecare dintre cele trei clădiri ale căror ferestre au fost sparte se află obiecte rare de mobilier, lucrări ale unor mari artişti modernişti brazilieni sau opere oferite Braziliei de ţări străine.

Institutul Patrimoniului Istoric Artistic Naţional (Iphan) „a deplâns profund pagubele produse” şi a asigurat că în curând va fi efectuată o expertiză pentru „evaluarea nevoilor de restaurare”.

Tabloul "As Mulatas" al pictorului Di Cavalcanti, unul dintre maeştrii brazilieni ai modernismului, expus în Sala Nobiliară de la etajul trei al Palatului Prezidenţial, a fost grav avariat. Pânza care datează din 1962, ce reprezintă patru femei într-un decor vegetal exuberant, a fost "găurită de şapte ori” de către protestatari. Guvernul a spus că tabloul valorează cel puțin 1,5 milioane de dolari.

O pictură cu steagul Braziliei, expusă la parterul palatului prezidențial, a fost găsită plină de apă după ce protestatarii au folosit hidranți de incendiu.

O sculptură din bronz a lui Bruno Giorgi a fost spartă în bucăți, iar crengile sculpturii din lemn a lui Frans Krajcberg au fost rupte și aruncate.

"Masa de lucru a lui Juscelino Kubitschek", fost preşedinte brazilian, a fost şi ea avariată. Proiectat de Oscar Niemeyer şi de fiica sa Anna Maria, biroul a fost dărâmat şi folosit ca baricadă de către protestatarii care au blocat astfel accesul forţelor de ordine.

Un ceas realizat de Balthazar Martinot, ceasornicar al Regelui Franţei Ludovic al XIV-lea, în tehnica Boulle, a fost găsit aruncat pe jos, la etajul trei al Palatului Prezidenţial, cutia maro şi aurie fiind deteriorată. Potrivit preşedinţiei, a fost un cadou de la Curtea Regelui Soare pentru coroana portugheză, adus de regele Joao al VI-lea în Brazilia în 1808, când acesta a fugit de la Lisabona la apropierea trupelor napoleoniene.

Doar două ceasuri de acest tip au fost fabricate de acest ceasornicar: celălalt, care este mai mic faţă de cel deteriorat în Brazilia, este expus la Palatul Versailles. Restaurarea exemplarului din Brazilia este considerată "foarte dificilă" de Rogerio Carvalho, responsabil pentru patrimoniul Palatelor Prezidenţiale.

 

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Sindicaliștii din Energie protestează împotriva noii legi a pensiilor: „Pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear”

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Partenerii noștri