Live Text VIDEO Imagini cu momentul lansării rachetelor Kalibr care au lovit sâmbătă portul Odesa
Suntem în ziua cu numărul 152 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. La exact cinci luni de la începutul invaziei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat duminică la Cairo, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina va continua să facă tot posibilul pentru a provoca cât mai multe daune inamicului său, subliniind și că inclusiv rușii se așteaptă să piardă.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Momentul lansării rachetelor Kalibr care au lovit portul Odesa
ACTUALIZARE 21:57 Agenția rusă de știri Ria Novosti a publicat pe canalul de Telegram imagini despre care afirmă că surprind lansarea rachetelor Kalibr care au lovit sâmbătă portul ucrainean Odesa.
„Filmări cu lansări de rachete către ținte militare ucrainene din portul Odesa” - este traducerea mesajului care însoțește filmarea de aproape jumătate de minut, în care se vede cum trei rachete sunt lansate vertical de pe o navă aflată pe mare.
În anunțul de duminică, în care Rusia a recunoscut că a atacat cu rachete portul Odesa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a precizat că rachetele au fost lansate de pe mare. Rusia susține că a lovit o navă ucraineană aflată pe șantier în port, precum și un depozit de rachete Harpoon furnizate de SUA Ucrainei.
‼️Міноборони Росії опублікувало відео запуску ракет по Одесі. Один факт, який дає розуміння, що таке Росія. Вчора вони говорили, що це не вони. pic.twitter.com/ZpGuTwSs8g
— АSLAN (@antiputler_news) July 24, 2022
Zelenski demite un responsabil care ar fi sprijinit un acord cu Rusia care a contribuit la pierderea Crimeii
ACTUALIZARE 21:18 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe prim-vicesecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko, după ce o investigație jurnalistică a dezvăluit că acesta a semnat în 2010 un acord care a favorizat ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Publicaţia ucraineană The Kyiv Independent a scris că decizia lui Zelenski are legătură cu respectiva investigaţie publicată în noiembrie de Radio Europa Liberă.
Consilierul principal al lui Zelenski, Mihailo Podoleak, afirmă însă că eliberarea din funcţie a lui Demcenko - aflat în acel post din iunie 2020 - este motivată de „motive personale legate de starea de sănătate” şi nu are legătură cu „vreo teorie a conspiraţiei”.
Conform acelei investigaţii jurnalistice, Ruslan Demcenko a susţinut în anul 2010 semnarea acordului cunoscut sub numele de Pactul de la Harkov, prin care Ucraina a extins Rusiei chiria instalaţiilor navale din Crimeea în schimbul achiziţiei de gaz natural rusesc în condiţii favorabile.
Noua destituire intră în şirul demiterilor ordonate recent de preşedintele Zelenski în sistemul instituţiilor de forţă ucrainene, cele mai notabile fiind cele ale lui Ivan Bakanov, şeful Serviciului de Securitate (SBU) şi prieten din copilărie al preşedintelui, şi ale procurorului general Irina Venediktova.
Armata Ucraineană: Lupte fără evoluții majore în Donbas și Herson
ACTUALIZARE 16:21 Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse, potrivit ultimului raport transmis luni de Comandamentul Sud al armatei ucrainene, relatează agenţia EFE.
O purtătoare de cuvânt ucraineană a susţinut că trupele Kievului au distrus în Herson un post de comandă rus de unde trupele ruse ar fi încercat la rândul lor să lanseze una dintre operaţiunile lor contraofensive pentru a recupera teritorii pe care le ocupaseră anterior la începutul invaziei şi pe care le-au pierdut între timp.
Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk, notează Agerpres.
''Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră (Lugansk). Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc'', susţine guvernatorul Serghei Haidai.
Ucraina a primit primele blindate antiaeriene Gepard din Germania
ACTUALIZARE 15:55 Ucraina a primit primele trei blindate antiaeriene Gepard din Germania, a anunţat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Resnikov, la televiziunea naţională, potrivit Reuters.
Oficialul a adăugat că odată cu blindatele construite pe platforma tancului Leopard au sosit şi mii de unităţi de muniţie.
Conform unui acord încheiat în mai cu Christine Lambrecht, omoloaga germană a lui Resnikov, Ucraina va mai primi din Germania încă 12 blindate de acelaşi model.
Doi americani, un canadian și un suedez, prinși în ambuscadă și uciși de tancurile rusești în Ucraina. Încercau să își salveze un coleg
ACTUALIZARE 15:35 Doi cetățeni americani, un canadian și un suedez au fost omorâți săptămâna trecută când un tanc rusesc a deschis focul asupra lor în timpul unei bătălii care s-a întins pe mai multe ore de pe frontul din estul Ucrainei, a confirmat pentru Politico comandantul soldaților străini răpuși.
Ruslan Miroșnicenko, comandantul luptătorilor străini, a spus sâmbătă că americanii uciși sunt Luke „Skywalker” Lucyszyn și Bryan Young. Aceștia au murit pe 18 iulie împreună cu Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada și Edvard Selander Patrignani din Suedia.
Bărbații făceau parte din forțele speciale ale Apărării Teritoriale a armatei ucrainene, a spus Miroșnicenko. Unitatea lor era atașată unei baze militare din apropiere de Siversk, un oraș din regiunea Donețk pe care rușii încearcă să o ocupe în întregime.
În încercarea de a încetini avansul trupelor ruse, luptătorii străini au fost trimiși în satul Grigorovka (Hryhorivka), aflat la 3 kilometri de Siversk. Acolo, comandantul lor a spus că „băieții au primit ordinul de a lua poziții de tragere” și de a securiza o râpă unde soldații ruși încercau să traverseze râul Siverski Doneț.
Citește continuarea AICI
Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023 în locul Ucrainei
ACTUALIZARE 14:55 Concursul european anual de muzică „Eurovision” va avea loc anul viitor în Marea Britanie, după ce organizatorii au decis că evenimentul nu poate avea loc în țara câștigătoare, Ucraina, din cauza războiului pornit de Rusia pe 24 februarie și care duminică a intrat în cea de-a șasea lună.
BBC News amintește că Marea Britanie a ocupat locul al doilea în cadrul ediției din 2022 a Eurovision, care s-a ținut la torino, în Italia.
Nu se știe încă ce oraș va găzdui evenimentul, dar orașe precum Glasgow și Manchester și-au exprimat interesul pentru acest lucru.
În mod normal, victoria Ucrainei însemna că ar fi trebuit să găzduiască competiția anul viitor, dar EBU a insistat că nu se va întâmpla acest lucru din cauza conflictului în desfășurare. Anunțul de luna trecută a fost primit cu dezamăgire de ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, care a emis o declarație „în care cere schimbarea deciziei”. Dar EBU a rămas fermă, recunoscând în același timp dezamăgirea Ucrainei.
În weekend, publicația britanică The Express a transmis că în timpul unei conversații de vineri dintre Boris Johnson și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul britanic a subliniat că oriunde se ține Eurovisionul, acesta trebuie să fie un eveniment care sărbătorește și onorează țara și poporul Ucrainei.
Totodată, EBU a declarat că „intenția noastră deplină este ca victoria Ucrainei să se reflecte în spectacolele de anul viitor”.
Citește continuarea AICI
Ucrainenii au distrus 50 de depozite de muniție rusești cu ajutorul rachetelor HIMARS
ACTUALIZARE 14:10 Forţele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor de rachetă HIMARS furnizate de SUA Kievului în războiul cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
„Aceasta le taie lanţurile logistice şi îi privează de posibilitatea de a duce lupte intense şi de a acoperi forţele noastre cu bombardamente ale artileriei grele”, a spus el în comentarii televizate.
Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile lui Reznikov despre utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Rusia nu a comentat nici ea deocamdată.
Kremlinul susține că Rusia „nu este interesată” să întrerupe livrările de gaze în Europa
ACTUALIZARE 13:40 Rusia „nu este interesată” de oprirea livrărilor de gaze către Europa, a declarat luni Kremlinul, pe fondul declaraţiilor care se fac în unele capitale europene cu privire la o astfel de posibilitate, relatează EFE şi Interfax.
„Rusia nu este interesată de aşa ceva”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică. Peskov a afirmat și că Moscova este un furnizor „responsabil” de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.
„Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Agerpres. În acelaşi timp, el a subliniat că „dacă Europa continuă pe calea adoptării de restricţii şi sancţiuni fără sens, ceea ce o afectează pe ea însăşi, situaţia va fi diferită”.
„Dar repet, Rusia nu este interesată de asta (închiderea robinetului la gaze către Europa)”, a insistat el.
Moscova a reluat la 21 iulie furnizarea de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 40% din capacitatea de transport a conductei, la fel ca înainte de oprirea tehnică de zece zile, potrivit EFE.
Kremlin: Loviturile cu rachete asupra Odesei nu ar trebui să afecteze tranzitul cerealelor ucrainene
ACTUALIZARE 12:30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că loviturile cu rachete de croazieră asupra Odesei nu vor avea vreun impact asupra exportului de cereale.
Potrivit Reuters, Peskov a spus că „aceste lovituri sunt legate exclusiv de infrastructura militară. Ele nu au nicio legătură cu infrastructura care este utilizată pentru exportul de cereale. Acest lucru nu ar trebui să afecteze – și nu va afecta – începutul livrărilor.”
În weekend, Rusia a lovit orașul-port cheie la câteva ore după ce a semnat un acord menit să garanteze trecerea în siguranță a cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră.
Von der Leyen cere țărilor UE să stocheze mai multe gaze și să le împartă cu cele care au dependență mai mare de gazul rusesc
ACTUALIZARE 11.35 Ţările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor, a spus luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Nici chiar statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă", a declarat von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar, planificată pentru marţi, relatează DPA, citată de Agerpres.
Economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate, a spus ea, subliniind că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru într-o formă sau alta.
„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a afirmat von der Leyen.
Aceste declarații vin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept „nesustenabil” şi a declarat că consumul său de gaze este o „necesitate absolută”.
Rușii din Zaporojie: Referendum în aceeași zi în Zaporojie și Herson pentru alipirea la Rusia
ACTUALIZARE 11.30 Unul dintre oficialii impuși de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă va avea loc cel mai probabil în septembrie, alături de un referendum similar în regiunea ocupată Herson.
Conform The Guardian, Vladimir Rogov a declarat că „totul se îndreaptă spre faptul că referendumul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Nu voi numi încă data exactă. Comisiile electorale sunt în curs de formare".
În articolul RIA se spune și că „principala activitate a comisiilor electorale în curs de creare va fi clarificarea listelor de alegători, având în vedere că unele persoane au părăsit regiunea".
Henry Kissinger s-a răzgândit și recomandă Ucrainei să nu cedeze teritorii Rusiei
ACTUALIZARE 11.20 Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA. În luna mai, Kissinger a îndemnat Occidentul să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor ruse în Ucraina și a recomandat Kievului să cedeze teritorii Moscovei, pentru a pune capăt războiului.
Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz.
Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul declanşat de Rusia în Ucraina a depăşit cinci luni, intrând în luna a şasea.
Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Federaţia Rusă, a declarat la 22 iulie că nu există niciun motiv pentru reluarea negocierilor cu statul agresor, potrivit Ukrainska Pravda, citată de DPA și Agerpres.
Citește continuarea AICI
Marina rusă a primit cel mai lung submarin din lume, care ar putea pregăti scena pentru „un nou Război Rece” în oceane (CNN)
ACTUALIZARE 10.50 Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, scrie CNN. Constructorul său spune că este un vas de cercetare, dar sunt voci care susțin că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare.
Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.
Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi pentru a putea transporta torpile cu armament nuclear şi echipamente pentru adunarea de informaţii.
Belgorod are o lungime de peste 184 de metri, fiind cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.
Citește continuarea AICI
Rusia vrea și ea un tribunal internațional pentru crimele împotriva umanității din Ucraina
ACTUALIZARE 10.13 Șeful comitetului de anchetă al Rusiei a anunțat luni că Moscova a acuzat 92 de membri ai forțelor armate ucrainene de crime împotriva umanității și a propus un tribunal internațional susținut de țări precum Bolivia, Iran și Siria, relatează Reuters.
Ziarul guvernamental Rossiiskaya Gazeta l-a citat luni pe șeful comitetului, Alexander Bastrykin, care a acuzat „peste 220 de persoane, inclusiv reprezentanți ai comandamentului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și comandanți ai unităților militare care au bombardat populația civilă".
Ucrainenii au fost implicați în „crime împotriva păcii și securității umanității, care nu au termen de prescripție", a susținut el.
Bastrykin, ale cărui comitete se ocupă cu infracțiunile majore, a declarat că 92 de comandanți și subordonații lor au fost inculpați, iar 96 de persoane, inclusiv 51 de comandanți ai forțelor armate, au fost date în urmărire.
SUA și alte peste 40 de țări au convenit la începutul acestei luni să coordoneze anchetele privind presupusele crime de război din Ucraina.
Citește continuarea AICI
Ministerul britanic al Apărării: Dilema rușilor în Ucraina - Consolidarea ofensivei din Donbas sau întărirea apărării în Herson
ACTUALIZARE 10.10 În evaluarea de luni dimineață a frontului ucrainean, Ministerul britanic al Apărării transmite că rușii se confruntă acum cu o dilemă: să aloce mai multe forțe pentru ofensiva din Donbas sau să întărească defensiva din Herson, unde a început contraofensiva ucraineană.
Londra notează că luptele neconcludente continuă atât în zona Donbas, cât și în zona Herson. Comandanții ruși continuă să se confrunte cu o dilemă: să aloce resurse ofensivei în est sau să consolideze apărarea în partea de vest (pe care o controlează în Ucraina - n.red).
Britanicii precizează că pe 18 iulie 2022, serviciile de informații au identificat o instalație de recondiționare a vehiculelor militare rusești în apropiere de Barvinok, în regiunea rusă Belgorod, la 10 km de frontiera ucraineană.
Ministerul britanic al Apărării subliniază că erau prezente cel puțin 300 de vehicule avariate, inclusiv tancuri principale de luptă, transportoare blindate de trupe și camioane de uz general.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 25 July 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) July 25, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/0J6jYm2jFf
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/zf26RycMYw
Pe lângă problemele sale de personal bine documentate, Rusia continuă probabil să se chinuie să recupereze și să repare miile de vehicule de luptă care au fost avariate în timpul acțiunilor din Ucraina, concluzionează raportul britanicilor.
Evaluarea britanicilor vine după ce la începutul acestei luni, general-maiorul Mick Ryan, general australian în retragere, a explicat într-o serie de șapte postări pe twitter de ce sudul Ucrainei este locul în care se va da următoarea bătălie vitală, după ce rușii au reușit să cucerească în întregime regiunea Lugansk din estul țării.
Citește continuarea AICI
ISW: Sistemele de rachete HIMARS au un efect devastator pentru viitoarele ofensive ruse. Cum arată contraofensiva ucraineană din Herson
ACTUALIZARE 09.24 În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că loviturile ucrainene, parte din noua contraofensivă a armatei Kievului, au avariat în ultima săptămână toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson.
ISW îl citează în analiza sa pe Serhii Khlan, consilier al administrației regionale din Herson, care a afirmat duminică faptul că forțele ucrainene întreprind acțiuni de contraofensivă (nespecificate) în regiune.
Principalele concluzii ale raportului zilinic al ISW:
- Oficialii ucraineni recunosc tot mai mult că au loc operațiuni de contraofensivă în regiunea Herson.
- Kremlinul se confruntă cu o disidență internă tot mai mare (deși încă foarte limitată) din partea minorităților etnice care suportă în mod disproporționat povara războiului,
- Forțele ruse au încercat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud de Bahmut pe 24 iulie.
- Loviturile ucrainene au avariat în ultima săptămână toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson.
- Forțele rusești au încercat atacuri terestre limitate în regiunea Herson.
- Kremlinul a continuat să constituie batalioane regionale de voluntari și profită de campaniile de recrutare ale companiilor militare private pentru a genera putere de luptă.
- Autoritățile ruse de ocupație au continuat să creeze condiții pentru referendumurile de anexare în teritoriile ocupate și recrutează civili ruși pentru eforturile de reconstrucție.
New: #Ukrainian officials further acknowledged Ukrainian counteroffensive operations in #Kherson Oblast.
— ISW (@TheStudyofWar) July 25, 2022
Alarm in the #Russian nationalist info space has grown as the pace of Russian operations slows in the face of successful Ukrainian #HIMARS strikes. https://t.co/kULuG75RDO pic.twitter.com/kKa9RkaFWT
Citește continuarea AICI
Aproape 500.000 de copii ucraineni merg la școli în UE
ACTUALIZARE 08.16 492.647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale ale UE. La 19 iulie, 3,9 milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în UE, potrivit publicației ucrainene Kyiv Independent.
Ucraina spune că 18 medici au fost uciși, alți zeci au fost răniți și sute de unități medicale distruse de la începutul războiului
ACTUALIZARE 08.00 Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat că cel puțin 18 cadre medicale au fost ucise și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a intrat duminică în cea de-a șasea lună, notează CNBC News.
Într-o postare pe Facebook, Ministerul ucrainean al Sănătății a spus că peste 50 de lucrători medicali au fost răniți de atacurile rusești de pe 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în cel mai mare război european din 1945.
Ministerul de la Kiev a mai spus că 123 de unități medicale din Ucraina au fost total distruse de invazie, în timp ce alte 746 au avut nevoie de reparații.
Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili sau cadrele medicale și afirmă că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina pentru a lupta împotriva naționaliștilor. Kievul afirmă că Kremlinul folosește „terorismul” pentru a-i intimida pe ucraineni și să îi forțeze să semneze un acord de pace umilitor.
Zelenski spune că inclusiv rușii se așteaptă să piardă
ACTUALIZARE 07.40 În discursul său zilnic în fața națiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică, la exact 5 luni de la începutul războiului, că Ucraina va continua să facă tot posibilul pentru a provoca cât mai multe daune inamicului său.
Totodată, liderul de la Kiev a precizat că „chiar și ocupanții recunosc că vom câștiga”. „Auzim asta în conversațiile lor tot timpul. În ceea ce le spun rudelor când îi sună”, a ținut să precizeze Zelenski.
Ca în fiecare zi din ultimele cinci luni, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu cedează împotriva rușilor. „Facem totul pentru a provoca cele mai mari daune posibile inamicului și pentru a aduna cât mai mult sprijin pentru Ucraina”, a ținut să precizeze Zelenski.
Președintele ucrainean spus că vine o săptămână importantă pentru Ucraina, în timp ce se apropie vacanța în mijlocul a ceea ce el a numit un „război crud”.
„Dar vom sărbători indiferent de probabilități. Pentru că ucrainenii nu vor fi speriați”, a mai spus Zelenski, făcând referire la Ziua Statului Ucrainean, o sărbătoare care se va ține pe 28 iulie.
„După opt ani de război în Donbas, da, vom sărbători, în ciuda a tot ce se întâmplă. Pentru că ucrainenii nu pot fi dezbinați.
Ziua Statului Ucrainean va afirma legătura dintre ucrainenii care trăiesc acum cu multe generații ale poporului nostru. Experiența de construire a statului ucrainenilor, cultura noastră, identitatea noastră, caracterul ucrainean sunt vechi de peste o mie de ani.
Acum, în multe isprăvi ale războinicilor noștri, în înțelepciunea poporului nostru în lupte, chiar și pur și simplu în conversațiile ucrainenilor obișnuiți despre ceea ce se întâmplă, putem vedea, putem auzi și înțelege exemple ale acelorași personaje care au trăit cu sute de ani în urmă. Putem vedea exemple de aceeași vitejie, aceeași atitudine față de viață și, cel mai important, aceeași atitudine față de Ucraina și de inamic.
Doar cei care nu cunosc adevărul istoriei și nu simt semnificația lui ar putea decide să ne atace, după toate prin câte a trecut poporul nostru și după tot ce am învățat de-a lungul secolelor.
Ucrainenii nu vor renunța niciodată la independența lor și nu se vor dezbina din interior, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Nu de data asta! Păstrarea unității și efortul colectiv pentru victorie sunt cele mai importante sarcini ale națiunii noastre acum.
Și, prin urmare, vom putea face ceea ce generațiile anterioare nu puteau face înainte. Acest lucru este valabil pentru apărarea noastră în acest război pentru independență, pentru cursul nostru către o Europă unită, spre apartenența deplină la UE și pentru capacitatea noastră de a deveni unul dintre cele mai moderne state din lume”, a mai spus președintele ucrainean.
Rușii au atacat din nou orașele Nikolaev și Harkov
ACTUALIZARE 07.30 După cum relatează agenția Ukrinform, primele rapoarte despre exploziile din Nikolaev au apărut în jurul orei 02:43 a.m., după care a sunat o sirenă de raid aerian în oraș și regiune.
În jurul orei 03:07 a.m. au apărut informații despre explozii la Harkov. Potrivit presei locale, cel puțin 20 de explozii s-au auzit pe parcursul a 15 minute în oraș, atât cât a durat sirenă de raid aerian. Unele explozii au putut fi auzite în afara orașului, în sud-est. Potrivit canalelor locale de Telegram, majoritatea exploziilor au avut loc în orașul Chuhuiv din regiune.
Anterior, cel puțin două explozii s-au auzit în timpul nopții și în orașul Dnipro. Ulterior, s-au auzit explozii și la Nikopol. Un oficial local al orașului Nikopol a declarat că invadatorii au bombardat zonele de coastă și nu au existat victime sau pagube.
S-au auzit explozii și în jurul orașului Zaporojie. Anatoliy Kurtev, secretarul consiliului Local din oraș, a declarat că exploziile au fost auzite în afara orașului.
Printre cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:
- La o zi după ce a negat atacul asupra portului Odesa, Rusia spune că a fost „o lovitură de înaltă precizie”.
- Consilier prezidențial ucrainean: Exportul de cereale prin porturi nu va fi ușor.
- Rusia: Rachetele lansate asupra portului Odesa au distrus o navă și un depozit de rachete Harpoon.
- Regiunea Herson va fi eliberată „definitiv” până în septembrie, anunță un oficial ucrainean.
- Serghei Lavrov: „Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor”.
- Peste 5.000 de femei ucrainene apără țara în prima linie.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News