Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023 în locul Ucrainei
Data actualizării: Data publicării:
Concursul european anual de muzică „Eurovision” va avea loc anul viitor în Marea Britanie, după ce organizatorii au decis că evenimentul nu poate avea loc în țara câștigătoare, Ucraina, din cauza războiului pornit de Rusia pe 24 februarie și care duminică a intrat în cea de-a șasea lună.
Nu se știe încă ce oraș va găzdui evenimentul, dar orașe precum Glasgow și Manchester și-au exprimat interesul pentru acest lucru.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Regatul Unit dispune de o serie de locuri cu arene adecvate evenimentului, cazare pentru delegații și fani, dar și legături de transport internațional, care să faciliteze tranzitul în timpul evenimentului.
Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, Londra, Brighton, Belfast și Cardiff ar putea fi și ele în cursă pentru a deveni orașul care găzduiește ediția din 2023 a Eurovisionului. Orașele vor trebui să demonstreze că au facilitățile potrivite.
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a transmis că locația gazdă ar trebui să găzduiască aproximativ 10.000 de spectatori, să fie ușor accesibilă pentru un aeroport internațional și să dispună de cazare pentru cel puțin 2.000 de delegați și jurnalişti.
Kalush Orchestra, trupa care a reprezentat Ucraina la Eurovision 2022, a câștigat concursul de anul acesta în luna mai, în timp ce Sam Ryder, reprezentantul Marii Britanii, a ocupat locul al doilea, cel mai bun rezultat al țării după anul 1998.
În toată istoria concursului, Marea Britanie a găzduit Eurovision de opt ori, mai mult decât orice altă țară. De asemenea, Marea Britanie nu se oferă pentru prima dată să găzduiască concursul dacă nu poate țara câștigătoare. A mai preluat de patru ori sarcinile de găzduire. Astfel, Marea Britanie a găzduit concursul muzical pentru Olanda în 1960, pentru Franța în 1963, pentru Principatul de Monaco în 1972 și pentru Luxemburg în 1974.
Ultima dată când Regatul Unit a găzduit concursul a fost în 1998, în Birmingham.
Israelul a fost ultima țară care nu a găzduit concursul european de muzică, în 1980, deși câștigase cu un an înainte.
În mod normal, victoria Ucrainei însemna că ar fi trebuit să găzduiască competiția anul viitor, dar EBU a insistat că nu se va întâmpla acest lucru din cauza conflictului în desfășurare. Anunțul de luna trecută a fost primit cu dezamăgire de ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, care a emis o declarație „în care cere schimbarea deciziei”. Dar EBU a rămas fermă, recunoscând în același timp dezamăgirea Ucrainei.
În weekend, publicația britanică The Express a transmis că în timpul unei conversații de vineri dintre Boris Johnson și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul britanic a subliniat că oriunde se ține Eurovisionul, acesta trebuie să fie un eveniment care sărbătorește și onorează țara și poporul Ucrainei.
Totodată, EBU a declarat că „intenția noastră deplină este ca victoria Ucrainei să se reflecte în spectacolele de anul viitor”.