Live

Live Text Zelenski spune că au avut loc noi atacuri cu drone kamikaze. 108 femei eliberate într-un nou schimb de prizonieri Ucraina - Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Peste 100 de femei din Ucraina au fost eliberate din prizonierat. Foto: Twitter

Cel puțin trei explozii s-au auzit luni dimineață în Kiev, în timp ce în oraș se aud alarmele de raid aerian. Oficiali ucraineni au transmis că rușii au atacat capitala Ucrainei cu drone kamikaze. Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în regiunile din estul Donețk și Lugansk este o situație „foarte gravă”, luptele „cele mai grele” fiind în apropierea orașului Bakhmut. Armata ucraineană a declarat că numărul estimat al rușilor uciși de la începutul războiului a ajuns la 65.000. Pe de altă parte, procurorul general ucrainean a declarat că 423 de copii au fost uciși de la începutul invaziei.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski acuză noi atacuri cu drone-kamikaze

ACTUALIZARE 23.35 Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat luni că forţele ruse au lansat un nou val de atacuri cu drone, adăugând că o parte au fost doborâte.

În intervenţia sa video, şeful statului ucrainean nu a indicat unde au avut loc atacurile.

Forţele ruse au atacat cu zeci de drone mai multe oraşe, inclusiv capitala Kiev, în timpul orelor de vârf luni dimineaţă, ucigând cel puţin şapte persoane. Cinci atacuri cu drone în Kiev au dus la moartea a patru persoane într-un bloc de locuinţe, printre care o femeie însărcinată, conform dpa.

Un nou schimb de prizonieri Rusia-Ucraina

ACTUALIZARE 20.54 108 femei, majoritatea militari, au fost eliberate într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat luni un consilier al preşedinţiei ucrainene, potrivit FP, peluată de Agerpres.

„Astăzi a avut loc un nou schimb pe scară largă de prizonieri de război. Un schimb deosebit de emoţionant şi cu adevărat special: am eliberat 108 femei din captivitate”, a anunţat Andrii Iermak pe Telegram.

El a precizat că este vorba despre 11 ofiţeri, 85 de soldat şi 37 de femei evacuate de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol (sud-est), asediat de forţele ruse la începutul conflictului.

Unul dintre liderii separatiştilor pro-ruşi, Denis Puşilin, a confirmat schimbul de prizonieri, spunând că Rusia a recuperat 110 persoane reţinute de ucraineni.

În rândul celor care urmau să se întoarcă la Kiev, „două femei au refuzat să meargă în Ucraina şi au decis să rămână în Rusia”, potrivit acestuia.

Între Moscova şi Kiev au existat mai multe schimburi de prizonieri de la începutul războiului din Ucraina, declanşat în februarie.

Un avion de luptă de ultimă generație Su-34 s-a prăbușit peste un bloc în Rusia

ACTUALIZARE 19.42 Un avion rusesc de tip Su-34 s-a prăbușit luni peste un bloc din orașul Eisk, în regiunea rusă Krasnodar, situată în apropiere de teritoriile ocupate de Rusia în sud-estul Ucrainei.

Prăbușirea aparatului de zbor a fost urmată de un incendiu de proporții. Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat prăbușirea, spunând că era vorba despre un zbor de antrenament.  Aparatul de zbor era încărcat cu muniții, scrie Deschide.md, citând presa rusă. Ministerul rus al Apărării afirmă că motoarele avionului au luat foc la scurt timp după decolare, iar piloții s-au catapultat.

ACTUALIZARE 17.58 Rusia va trimite în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care a descris-o ca fiind „pur defensivă”, după ce a acuzat NATO că-şi sporeşte prezenţa militară în apropierea Belarusului şi că înarmează Polonia şi ţările baltice.

În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei.

Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi.

Femeie însărcinată, ucisă în bombardament

ACTUALIZARE 14.28 Printre victimele bombardamentului de luni se află o femeie însărcinată și soțul ei, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Femeia era însărcinată în șase luni, potrivit sursei citate.

Bogdan și Victoria, de 34 de ani, au fost găsiți morți de salvatori, printre ruinele unei clădiri rezidențiale din centru. Alături de ei a mai fost găsită o victimă.

"Rusia este o țară teroristă", a transmis pe Telegram primarului capitalei ucrainene.

ACTUALIZARE 13.00 Un om a murit și trei au fost răniți, a anunțat primarul capitalei ucrainene, care a spus că apărarea antiaeriană a doborât 23 dintre cele 28 de drone folosite de ruși.

Atacurile au venit din nou la oră de vârf, iar președintele Zelenski a declarat în urmă cu puțin timp că bombardamentele țintesc doar civili.

Premierul ucrainean a anunțat că rușii au atacat infrastructura energetică din capitală și alte două regiuni. Sute de localități sunt acum din nou fără electricitate.

Şeful diplomaţiei UE: "Rusia pierde războiul" împotriva Ucrainei

ACTUALIZARE 12.40 Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a declarat luni convingerea că "Rusia pierde" războiul împotriva Ucrainei, potrivit EFE.

"Moral, politic, inclusiv militar, Rusia pierde acest război", a afirmat Borrell la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din UE la Luxemburg, în cadrul căreia aceştia vor aproba misiunea de instruire a armatei ucrainene şi noi fonduri pentru trimiterea de arme Kievului 'Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina', a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Miniştrii de externe din UE urmează să dea undă verde 'unei puternice misiuni de formare' militară, a spus Borrell, în cadrul căreia UE doreşte să antreneze 15.000 de militari ucraineni de la jumătatea lunii noiembrie pentru următorii doi ani.

Borrell s-a referit şi la "veştile proaste despre atacuri ruseşti" care au lovit luni dimineaţă din nou Kievul cu drone kamikaze, dar a evitat să menţioneze provenienţa iraniană a acestor drone. "Este ceva despre care se va discuta şi vom studia dovezile concrete ale implicării, pe care Iranul o neagă energic. Vom vedea de ce fel de informaţii dispunem", a spus şeful diplomaţiei europene

În acest sens, Borrell a disociat sprijinul iranian pentru Rusia de sancţiunile pe care Cei 27 le vor aproba luni împotriva responsabililor iranieni pentru represiunea pe care autorităţile de la Teheran o desfăşoară împotriva manifestanţilor care protestează împotriva morţii lui Mahsa Amini.

În privinţa relaţiilor cu Iranul, şeful diplomaţiei europene a spus că nu se aşteaptă la 'nicio mişcare' din partea guvernului acestei ţări pentru deblocarea negocierilor cu privire la acordul nuclear.

Reacția lui Zelenski după atacurile rușilor din Kiev

ACTUALIZARE 11.03 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns la atacurile rușilor desfășurate luni dimineață asupra capitalei Kiev, informează The Guardian.

Președintele ucrainean a postat pe canalul său de Telegram un mesaj în care spune: „Toată noaptea și toată dimineața, inamicul a terorizat populația civilă. Dronele și rachetele Kamikaze atacă toată Ucraina. O clădire rezidențială a fost lovită în Kiev. Inamicul ne poate ataca orașele, dar nu ne va putea distruge. Ocupanții vor primi doar pedepse corecte. Vom obține victoria”.

Ministerul ucrainean al Apărării spune că forțele armate au doborât 37 de drone iraniene

ACTUALIZARE 10.58 Ministerul apărării de la Kiev a informat luni dimineață că „în ultimele 13 ore, Armata Ucrainei a doborât 37 de drone iraniene Shahed-136 și 3 rachete de croazieră lansate de teroriștii ruși”.

Optsprezece persoane au fost salvate, iar două persoane au rămas sub dărâmături la locul unde a avut loc luni un atac cu drone la Kiev, potrivit primarului Vitali Klitschko. Capitala ucraineană a fost lovită luni de cel puțin patru ori de atacuri cu drone „kamikaze" rusești, potrivit administrației militare a orașului.

Ministrul britanic al Apărării: Problemele logistice ale Rusiei s-au acutizat după explozia de la Podul Kerci

ACTUALIZARE 10.10 Problemele logistice cu care se confruntă forţele ruse în sudul Ucrainei s-au acutizat după avarierea la 8 octombrie a podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) de teritoriul rus, infrastructură cu rol-cheie în privinţa aprovizionării acestora, semnalează luni serviciile secrete britanice într-o actualizare a informaţiilor despre situaţia de pe frontul din Ucraina, potrivit Reuters.

În condiţii de tensiune pentru prezenţa rusă în Herson, pe fondul deteriorării liniilor de aprovizionare prin Crimeea, linia terestră de comunicaţii prin regiunea Zaporojie (sud) devine din ce în ce mai importantă pentru sustenabilitatea ocupaţiei ruse, apreciază Ministerul britanic al Apărării într-un buletin pe care îl publică cu regularitate pe Twitter.

Britanicii mai spun că forţele ruse din sudul Ucrainei îşi intensifică, se pare, fluxul logistic de aprovizionare prin Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în încercarea de a compensa capacitatea redusă de transport a podului, parţial avariat, conform Agerpres. 

În dimineaţa zilei de 8 octombrie, pe podul Kerci s-a produs o puternică explozie, iar un tren cu vagoane cisternă cu combustibil a sărit în aer. Rusia declarase nu o dată că podul, un proiect drag preşedintelui Vladimir Putin, este bine păzit de sisteme de apărare antiaeriană şi de militari ruşi, subliniind fiabilitatea acestei infrastructuri, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Explozie pe podul strategic de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de Rusia. Foto: Profimedia Images

Moscova a atribuit serviciilor speciale ucrainene responsabilitatea pentru explozia de pe podul Kerci şi a reacţionat prin atacuri intense cu rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, lovind în special infrastructuri energetice şi obiective civile.

Rușii se pregătesc pentru defensivă în Lugask

ACTUALIZARE 9.40 Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al orașului Lugansk, a scris pe Telegram că „rușii șterg de pe fața pământului așezările eliberate cu tancuri, artilerie și rachete antiaeriene".

El a mai spus că „ocupanții plasează cuburi de beton și sapă tranșee în toată regiunea Lugansk - se pregătesc pentru o apărare îndelungată", notează The Guardian

15.000 de soldați ucraineni vor fi instruiți în UE, Uniunea va da încă 500 de milioane de euro pentru arme 

ACTUALIZARE 8.30 Uniunea Europeană îşi intensifică sprijinul militar pentru Ucraina prin lansarea luni a unei misiuni de formare a 15.000 de soldaţi ucraineni pe teritoriul său şi o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme. 

"Este o mare premieră pentru UE", a comentat un responsabil european. "Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare", a subliniat el.

Miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre vor aproba luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operaţională, a precizat o sursă diplomatică.

Mai multe misiuni de formare sunt, de fapt, în curs de desfăşurare în diferite state membre, în special în Germania şi Franţa, unde militari ucraineni sunt instruiţi să folosească tunuri, lansatoare de rachete şi sisteme de apărare antiaeriană furnizate de europeni. 

NATO începe luni un exercițiu prin care își verifică arsenalul nuclear

ACTUALIZARE 8.00 NATO începe luni Steadfast Noon, un exercițiu de verificare a arsenalului său nuclear. 60 de avioane din 14 țări vor fi văzute deasupra Europei de Vest și a Mării Nordului. Unele dintre ele vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le are depozitate pe continent. Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și nu are legătură cu acesta, a anunțat Alianța în repetate rânduri.  

Exercițiul Steadfast Noon de anul acesta va fi găzduit de Belgia, dar manevre vor avea loc și în Marea Britanie. Între aceste două țări este Marea Nordului, un veritabil „lac al NATO”, unde avioanele Alianței se pot mișca în siguranță. Dar mai este un motiv pentru care exercițiul are loc în această parte a Europei. În Belgia este una dintre bazele aeriene unde sunt bombe nucleare americane. Aproape toate celelalte sunt în Europa de Vest - Olanda, Germania și Italia. Singura excepție este baza Incirlik din Turcia. Între aceste baze sunt împărțite circa 100 de arme atomice. 

Citește continuarea AICI

Atac cu drone kamikaze asupra Kievului

ACTUALIZARE 7.30 Trei explozii s-au auzit luni dimineață în Kiev, în jurul orei locale 07:00 (04:00 GMT), au relatat reporterii BBC și Guardian, care sunt în oraș.

Una dintre explozii s-a auzit aproape de centrul capitalei Ucrainei.

Atacul vine la o săptămână după ce capitala a fost lovită de mai multe rachete rusești la o oră de vârf, atac care s-a soldat cu 19 morți.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că loviturile de săptămâna trecută au fost o răzbunare pentru bombardarea podului din Crimeea, de care a acuzat Ucraina. Ulterior, el a spus că cele mai multe ținte au fost atinse și că scopul nu nu e să distrugă Ucraian, așa că bombardamentele nu vor mai continua.

Zelenski: Oricine capturează soldaţi ruşi ne oferă oportunitatea de a-i elibera pe eroii noştri

ACTUALIZARE 7.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Ucraina trebuie să captureze cât mai mulţi “ocupanţi”, deoarece astfel va avea posibilitatea să îşi recupereze, prin schimb, soldaţii care sunt prizonierii ruşilor.

“Ocupanţii au aruncat în luptă împotriva forţelor nostre pe oricine au putut, inclusiv 2.000 de “prizonieri” – ei se numără printre mercenarii de acolo. Şi aceştia sunt “condamnaţi” cu pedepse mari pentru fapte grave. Ei sunt ţinuţi pe front nu doar cu bani, ci şi cu promisiunea unei amnistii. Astfel sponsorizează Rusia teroarea – caută criminali în închisori şi le promite libertatea dacă ucid din nou. Se mai îndoieşte cineva în lume că Rusia trebuie să fie numită oficial stat terorist? Nu cred”, a spus Zelenski.

“Le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care îşi menţin eroic poziţiile lângă Bakhmut, lângă Soledar şi pe toate celelalte direcţii unde au loc ciocniri limitare – în estul, în sudul ţării.

Separat, aş vrea să menţionez unităţile care ne-au furnizat rezultatul refacerii fondului de schimb. Acest lucru este extrem de important – oricine capturează soldaţi ruşi ne oferă oportunitatea de a-i elibera pe eroii noştri.

Trebuie să îi eliberăm pe oamenii noştri încarceraţi în Rusia. Trebuie să-i eliberăm şi trebuie să-i eliberăm pe toţi, să nu lăsăm pe nimeni inamicului. Însă în acest scop avem nevoie să capturăm ocupanţi – cât mai mulţi posibil”, a mai afirmat preşedintele Ucrainei.

423 de copii uciși în Ucraina de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 7.10 Statului Major al Forțelor Armate ucrainene a transmis că numărul morților a crescut cu 300 în ultimele 24 de ore.

În Ucraina, 423 de copii au fost uciși de la începutul invaziei, a declarat procurorul general ucrainean. Acesta a adăugat că alți 810 copii au fost răniți în conflict și că cel mai mare număr de victime au fost în regiunile Donețk, Harkov și Kiev.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Asta vrea să facă!" Italienii au dat un telefon și au aflat planul lui Dan Șucu: "Nici nu mi-a trecut prin cap!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete și sute de drone, în dimineața de Crăciun. Zelenski: Ce poate fi mai inuman?

Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”

Partenerii noștri