Live

Explozie Beirut. Președintele Libanului menționează ipoteza „atacului extern”

Data publicării:
Portul din Beirut, distrus de explozie Foto: Profimedia

Preşedintele libanez Michel Aoun a adus în discuție, vineri, ipoteza unui atac extern pentru a explica dezastrul produs de exploziile de marți din portul Beirut, o ipoteză care în primă fază fusese menționată și de președintele Donald Trump. Michel Aoun, președintele Libanului, nu exclude posibilitatea ca dezastrul din Beirut să fi fost provocat de o rachetă sau o bombă. „Investigăm inclusiv această variantă”, le-a declarat el jurnaliștilor, în ziua în care bilanțul morților  în urma tragediei a depășit 150. 

Este pentru prima dată când un oficial libanez avansează ipoteza unei intervenţii externe care să fi provocat această explozie, până în prezent fiind evocată doar pista unui accident.

Michek Aoun a declarat vineri că explozia devastatoare produsă marţi în portul Beirut este rezultatul „fie al unei neglijenţe, fie al unei intervenţii străine”, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Este posibil să fi fost cauzată de neglijenţă sau de o acţiune externă, cu o rachetă sau o bombă”, a declarat şeful statului libanez în timpul unei întâlniri cu presa.

Preşedintele libanez, în vârstă de 85 de ani, a mai spus că i-a cerut personal preşedintelui francez Emmanuel Macron, venit joi la Beirut, să furnizeze autorităţilor libaneze imagini aeriene pentru a determina dacă în acel moment avioane sau rachete pătrunseseră în spaţiul aerian al Libanului. „Dacă francezii nu au aceste imagini disponibile, le vom solicita altor ţări”, a completat Michel Aoun, un preşedinte criticat intens de populaţie, care denunţă incompetenţa autorităţilor şi corupţia.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu 157 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost. În plus faţă de nitratul de amoniu, procurorul militar libanez care investighează cazul a declarat că în acel loc se aflau și alte materiale puternic inflamabile.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Lovituri aeriene la granița siriano-libaneză. Armata israeliană susține că a vizat „rute de contrabandă cu arme” ale Hezbollah

Mii de oameni au deplâns moartea lui Hassan Nasrallah lângă craterul uriaș rămas după asasinarea liderului Hezbollah în Beirut

Armata israeliană afirmă că a efectuat un atac la graniţa dintre Liban şi Siria

Partenerii noștri