Eșec pentru guvernul aflat la președinția Consiliului UE, victorie pentru ecologiști: Slovenii au respins privatizarea litoralului
Slovenii au respins duminică prin referendum un amendament la o lege privind protecţia mediului, care, potrivit ecologiştilor, ar fi deschis calea privatizării de către guvern a litoralului, precum şi a malurilor râurilor şi lacurilor, cu impact pe termen lung asupra calităţii apei şi a mediului. Este un eşec pentru prim-ministrul conservator Janez Jansa, puternic contestat de luni de zile, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Conform primelor rezultate, peste 86% din alegători au spus „nu” acestui text adoptat în martie.
Legea anterioară nu autoriza construirea de infrastructuri şi clădiri publice şi private care ar fi riscat să blocheze accesul la corpurile de apă, dar guvernul a propus un amendament prin care să poată să acorde excepţii.
Referendumul a fost organizat la iniţiativa unei alianţe de organizaţii civile şi de mediu, care au strâns cu mult peste cele 40.000 de semnături necesare.
Într-o declaraţie, Nika Kovac, una dintre iniţiatoarele campaniei, a lăudat faptul că aproape o jumătate de milion de cetăţeni au votat împotriva textului, într-o ţară care are o populaţie de două milioane de locuitori.
„Acest rezultat reflectă, de asemenea, dezacordul populaţiei față de actuala clasă politică”, a subliniat Nika Kovac.
Premierul Janez Jansa, care a scăpat de două moţiuni de cenzură în ultimele luni, este acuzat că sub pretextul luptei împotriva pandemiei, a limitat drepturile compatrioţilor săi, vizând în special mass-media. Mai multe demonstraţii de amploare care cereau demisia premierului au avut loc în lunile mai şi iunie în capitala Ljubljana.
Liderul conservator sloven provoacă îngrijorare şi la nivelul instituţiilor europene, în contextul în care, de la 1 iulie, Slovenia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News