Erdogan spune că defăimarea pe rețelele sociale este „un soi de atac terorist”
Erdogan susține că „defăimarea” și „campaniile de minciuni și defăimare” sunt „un soi de atac terorist”. Președintele turc a făcut declarația, miercuri, la puțin timp după intrarea în vigoare a unei noi legi care impune pedpse cu închisoarea pentru ceea ce regimul său consideră „știri false”, în fapt o nouă consolidare a regimului său autoritar și o nouă metodă de a reduce la tăcere opoziția înainte de alegerile de anul viitor.
„Campaniile de minciuni şi defăimare care vizează interesele ţării noastre, valorile naţiunii noastre, dreptul la viaţa privată a poporului nostru sunt un soi de atac terorist”, le-a spus Erdogan membrilor partidului său la Ankara.
Noua lege privind dezinformarea, adoptată de parlament săptămâna trecută, prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de „informaţii false” despre securitatea şi ordinea publică a ţării.
Partidele de opoziţie şi organizațiile care militează pentru respectarea drepturilor omului au avertizat că legea va duce la o creştere a cenzurii şi la reducerea la tăcere a criticilor înainte de alegerile generale cruciale de anul viitor. Sentinţa cu închisoarea poate fi mărită cu jumătate dacă informaţia este diseminată prin conturi anonime sau în timpul apartenenţei la un grup interzis.
„Rețelele sociale au devenit o sursă de calomnie, ameninţări, şantaj şi pericole împotriva indivizilor şi a instituţiilor”, a susținut Erdogan, adăugând că legea era o „necesitate urgentă” pentru a combate „dezinformarea”. Ţările europene, dar şi SUA, impun şi ele măsuri similare, a mai spus liderul turc.
Marţi, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului, a cerut Curţii Constituţionale să suspende cel mai criticat articol din lege, 29, privitor la condamnarea la închisoare.
Legea privind dezinformarea întăreşte controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre puţinele domenii unde regimul său de 20 de ani nu are încă un control, deplin, notează DPA, citată de Agerpres.
De asemenea, aceasta stipulează că firmele din domeniu precum Twitter trebuie să împărtăşească datele utilizatorilor cu autorităţile, ori în caz contrar să fie amendate sau blocate.
Reporteri fără Frontiere clasează Turcia pe locul al 149-lea din 180 de ţări din punctul de vedere al libertăţii presei.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News