Live

Erdogan propune înghețarea conflictului din Ucraina în actualul stadiu și amânarea cu 10 ani a discuțiilor privind aderarea la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei / Sursa foto: Profimedia Images

După aproape 1.000 de zile de rezistență la invazia rusă, aliații Ucrainei îl presează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare noi modalități de a-l atrage pe Vladimir Putin la masa negocierilor în încercarea de a pune capăt luptelor. Intră în scenă președintele turc, despre care Bloomberg are informații că ar urma să prezinte o propunere.

Donald Trump va reveni la Casa Albă în ianuarie, promițând o încetare rapidă a războiului. Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Putin să se angajeze în discuții de pace în timpul unei convorbiri telefonice vineri. Emmanuel Macron din Franța a declarat duminică că va vorbi cu liderul rus atunci când va fi momentul potrivit. 

Doi oficiali europeni au declarat că există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că Zelenski va trebui să ajungă la un compromis cu Putin, deoarece a devenit clar că niciuna dintre părți nu poate obține o victorie decisivă. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este ultimul membru NATO care a intrat în discuție. Acesta urmează să își prezinte propunerea de înghețare a conflictului pe liniile actuale luni, când liderii Grupului celor 20 se vor întâlni la Rio de Janeiro, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile sale, scrie Bloomberg.

Clamarea bruscă pentru un acord arată urgența reînnoită din partea aliaților Ucrainei, care încearcă să devanseze întoarcerea lui Trump și posibilitatea unor reduceri drastice ale sprijinului SUA pentru Kiev. Odată cu intrarea în luptă a trupelor nord-coreene de partea rusă, există o dorință tot mai mare de a pune capăt unui conflict care a distrus zone întinse din Ucraina, a consumat sute de miliarde de dolari în ajutor financiar și arme străine și a răsturnat relațiile geopolitice în Europa și în întreaga lume. 

Cu toate acestea, Putin s-a arătat puțin înclinat să ia în considerare un armistițiu, în pofida pierderilor militare rusești masive. Liderul rus i-a spus cancelarului german Olaf Scholz săptămâna trecută că a fost întotdeauna deschis la discuții, dar că orice acord ar trebui să țină cont de preocupările Rusiei în materie de securitate și de câștigurile sale teritoriale. Este probabil ca Kremlinul să interpreteze presiunea tot mai mare asupra lui Zelenski drept o dovadă că strategia sa de uzură dă roade. 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rămășițele unui pui de mamut, vechi de 50.000 de ani, sunt expuse în Rusia

Atac rusesc cu rachete asupra orașului Krivoi Rog. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Cel puțin 60% din muniția folosită de Rusia împotriva Ucrainei provine din Coreea de Nord. Fabricile nord-coreene, la capacitate maximă

Momentul în care dronele ucrainene atacă și distrug un convoi de vehicule blindate rusești pe frontul de la Vremivka

Partenerii noștri