Erdogan amenință Siria cu atacuri aeriene și acuză Rusia că ia parte la masacrarea civililor la Idlib
Turcia va lovi forţele guvernamentale siriene oriunde le întâlneşte în nordul Siriei, dacă un singur soldat turc va mai fi rănit, şi pentru aceasta ar putea recurge la forţele aeriene, a ameninţat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. În acelaşi timp, el a acuzat Rusia că ia parte la masacrarea civililor la Idlib, în nord-vestul Siriei, relatează Agerpres.
Paisprezece soldaţi turci au fost ucişi şi 45 răniţi de la începutul lunii februarie în atacuri ale regimului sirian în provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, unde Turcia dispune de 12 posturi de observare, conform acordurilor încheiate cu Rusia.
Bombardamentele regimului sirian, sprijinite de Moscova, s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunea Idlib, permiţând Damascului să preia controlul asupra mai multor sectoare în această provincie, spre indignarea Ankarei.
„Anunţ aici că de astăzi vom ataca forţele regimului peste tot, fără a ţine cont de graniţele Idlib şi de acordul de la Soci, în cazul în care soldaţii noştri din posturile de observare sau din alte locuri sunt afectaţi chiar şi în cea mai mică măsură”, a declarat Erdogan într-un discurs susținut la Ankara.
„Regimul (sirian) şi forţele ruse care îl sprijină atacă constant civili, comiţând masacre şi vărsând sânge”, a adăugat el, într-o rară ieşire împotriva Moscovei, aliat-cheie al regimului de la Damasc, dar care mediază împreună cu Ankara procesul de la Astana destinat să pună capăt conflictului în Siria, notează AFP.
Turcia este hotărâtă să alunge forţele guvernamentale siriene dincolo de posturile de observare turceşti din regiunea Idlib până la sfârşitul lunii februarie.
„Avioanele care lovesc populaţia civilă la Idlib nu vor mai putea de acum înainte să efectueze acţiuni în linişte”, afirmase Erdogan marţi, fără să precizeze mijloacele care ar putea fi folosite în acest scop şi nici dacă avioanele ruseşti vor fi vizate.
Turcia, care sprijină grupările rebele, a trimis în ultimele zile întăriri importante şi vehicule blindate în nord-vestul Siriei pentru a le desfăşura pe noi poziţii militare.
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Vladimir Putin și Recep Erdogan au vorbit miercuri la telefon
Pe fondul acestor ameninţări, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică miercuri, ocazie cu care şi-au exprimat dorinţa „punerii în aplicare integrală” a acordurilor de detensionare ruso-turce în Siria, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.
În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi lideri au subliniat importanţa implementării integrale a acordurilor ruso-turce, a declarat Kremlinul, referindu-se în special la zona demilitarizată creată în regiunea Idlib, unde forţele turce şi siriene se confruntă cu violenţe în ultimele zile.
Comunicatul, care precizează că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Ankarei, adaugă că cei doi şefi de stat au discutat de asemenea despre „diverse aspecte ale reglementării crizei siriene”.
Lupte sângeroase între forţele regimului sirian şi militari turci s-au declanşat de la începutul lunii februarie în provincia Idlib, unde Ankara susţine grupări rebele şi dispune de poziţii militare pe care şi le-a întărit în ultimul timp.
De partea cealaltă, Damascul îşi exprimă intenţia de a continua avansul în teren pentru a prelua controlul asupra ultimei regiuni care mai scapă controlului său, unde a lansat o ofensivă cu ajutorul raidurilor aeriene ale aliatului său rus.
Pentru a evita o escaladare şi mai mare, Ankara şi-a înmulţit contactele cu Moscova, cu care a încheiat un acord pentru o „zonă demilitarizată” sub control ruso-turc, în regiunea Idlib, acord care însă nu a fost implementat.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News