Live

Era Trump, dată uitării. SUA și Europa au ajuns la acord în privința taxelor vamale pentru oțel și aluminiu

Data publicării:
SUA și UE au ajuns la un acord în privința taxelor vamale pentru importurile de oțel și aluminiu Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite şi Uniunea Europeană au ajuns sâmbătă la un acord pentru eliminarea tarifelor suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, un conflict care a afectat relaţiile comerciale dintre Washington şi Bruxelles după impunerea acestor taxe vamale de către administraţia Trump, relatează  AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul pentru comerţ al SUA, Gina Raimondo, a anunțat că acest acord „istoric” va menţine anumite tarife, dar va permite să intrarea în Statele Unite, fără taxe vamale, a unor cantităţi prestabilite de importuri europene de oţel şi aluminiu.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul: „Am convenit cu Statele Unite să suspendăm disputa comercială cu privire la oţel şi aluminiu şi să lansăm cooperarea pentru un acord global privind oţelul şi aluminiul durabile”, a scrie el pe Twitter.

Anunţul, făcut în prima zi a summitului liderilor G20 de la Roma, nu precizează însă volumul importurilor de oţel şi aluminiu care vor fi scutite de taxe vamale.

„Ne aşteptăm ca această înţelegere să aibă un impact pozitiv asupra lanţului de aprovizionare şi să reducă creşterea costurilor”, a mai declarat secretarul pentru comerţ al SUA.

Cum a început războiul comercial dintre SUA și UE

Fosta administraţie Trump, care a pornit un război comercial la scurt timp după instalare, a impus, în iunie 2018, tarife suplimentare de 25 la sută pentru oţel şi 10 la sută la aluminiu pentru importurile provenind din mai multe regiuni ale lumii, din Turcia şi China până la Canada, Mexic şi Uniunea Europeană, argumentând cu necesitatea de a proteja securitatea naţională. În mai puţin de trei săptămâni, europenii au răspuns taxând la rândul lor importurile de motocicletele, blugi (inclusiv Levi's), tutun, porumb, orez, suc de portocale provenite din SUA.

Măsurile suplimentare de retorsiune anunţate de UE, care urmau să intre în vigoare de la 1 decembrie la produse precum motocicletele Harley-Davidson sau whisky-ul Kentucky, nu vor mai fi aplicate, a mai anunţat, la Roma, secretarul american al comerțului.

În luna iunie, când s-a anunţat soluţionarea disputei privind subvenţiile acordate Airbus şi Boeing, SUA şi UE stabiliseră 1 decembrie drept termen-limită pentru a conveni un acord referitor la oţel, în caz contrar UE urmând să impună o creştere a tarifelor sale vamale.

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, gazda summitului G20, a salutat decizia, „care confirmă consolidarea relaţiilor transatlantice deja strânse şi depăşirea treptată a protecţionismului din ultimii ani”. Draghi „speră că acest acord să fie un prim pas către o mai mare deschidere a schimburilor dintre UE şi SUA pentru a promova creşterea celor două economii”, potrivit unui comunicat al şefului executivului italian.

Acordul precizează că tot oţelul ce va fi importat din Europa în SUA va fi „fabricat în întregime în Europa”, a precizat administraţia americană.

Înţelegerea se doreşte a fi cadrul unei viitoare negocieri pentru un acord între UE şi SUA cu privire la o mai bună luare în considerare a amprentei de carbon în fabricarea acestor produse. „Aceasta înseamnă ca atât SUA, cât şi UE să producă oţel şi aluminiu mai curate decât oţelul produs în China”, a explicat Gina Raimondo. 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atentat eşuat asupra Curţii Supreme din Brazilia: două explozii în apropierea clădirii. Țara găzduiește summitul G20 săptămâna viitoare

Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să-și vândă produsele la poartă, obligați să se înregistreze la DSV

Arsenalele plutitoare care apără flota fantomă a lui Putin. Profituri uriașe obținute de Rusia, protejate cu arme occidentale

De ce cucerirea orașului Pokrovsk de către ruși ar fi o pierdere uriașă pentru Ucraina. „Fără oțelării, economia țării va muri”

Partenerii noștri