Live

Echipa de anchetă a OMS nu mai crede că liliecii ar fi de vină pentru pandemia de Covid. O nouă ipoteză duce către comerțul cu alimente

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Șeful echipei de anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății aflată în Wuhan pentru a afla originea pandemiei Covid-19 a declarat marți, într-o conferință de presă, că lanțul de transport al alimentelor congelate ar putea fi o posibilitate prin care s-ar fi răspândit noul coronavirus și că experții studiază această pistă. 

„Lanțul rece” se referă la transportul și comerțul cu mâncare congelată. 

China a avansat ideea conform căreia virusul poate fi transmis prin alimentele congelate și a făcut publică în mod repetat găsirea coronavirusurilor pe alimentele congelate importate. 

Totuși, Peter Ben Embarek, specialist al OMS în boli transmise de animale, care conduce un grup independent de experți, a spus că ancheta care durează de aproape o lună nu a scos la iveală informații care să schimbe semnificativ ceea ce se știa deja despre pandemie. 

„Știm că virusul poate supraviețui în condițiile care sunt îndeplinite de aceste medii înghețate specifice comerțului cu alimente, dar nu înțelegem exact dacă virusul poate fi transmis la oameni și în ce condiții”, a spus el în cadrul conferinței de presă, citat de Reuters. 

Embarek a spus că trebuie să se studieze dacă un animal sălbatic congelat și vândut într-o piață poate să ducă la răspândirea rapidă a virusului. El a spus că investigațiile de până acum asupra originii virusului ar arăta că sursa naturală a acestuia ar fi liliecii, dar aceștia nu se aflau în Wuhan, orașul în care a izbucnit pandemia, în 2019. 

 El a mai spus că anchetatorii caută să afle dacă virusul circula chiar mai de multă vreme decât se știe, dar că pentru a aflat acest lucru ar avea nevoie de mostre de sânge. 

Teoria conform căreia virusul ar fi fost scăpat dintr-un laborator, este foarte improbabilă și OMS nu se mai concentrează pe această ipoteză, a spus Embarek. 

Echipa de investigatori a OMS a sosit în China în 14 ianuarie și a vizitat locurile cheie legate de pandemie, inclusiv piața de fructe de mare Huanan și Institutul de Virusologie din Wuhan. 

Ceea ce s-a descoperit în urma investigației experților OMS arată că virusul ar putea să aibă originea într-o transmitere de la om la animal, gazda exactă a virusului rămânând neidentificată. 

Oamenii de știință au analizat orice fel de probe au găsit, de la medicamentele pentru răceală și tuse din farmacii până la probele de sânge disponibile în banca de sânge, a precizat, în cadrul conferinței de presă, Liang Wannian, șeful panelului de experți responsabili de epidemia Covid 19 din partea Comisiei Naționale de Sănătate a Chinei. 

Investigatorii au descoperit totodată că, deși există indicii despre un focar de infecție inițial în piața Huanan din Wuhan, aceeași transmitere rapidă a avut loc și în alte părți din Wuhan. 

„Nu știm exact ce rol joacă piața Huanan”, a spus Embarek.

Editor : Adriana Duțulescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

Partenerii noștri