Live Text Răspunsul brutal al lui Putin la „Alianța tancurilor”. Rusia a bombardat Ucraina cu rachete hipersonice Kinjal. Cel puțin 11 morți
După ce președintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina, Volodimir Zelenski cere țărilor occidentale rachete cu rază lungă și avioane de luptă. Între timp, o țară europeană vrea să ofere Kievului bombe cu dispersie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că trimiterea de tancuri moderne în Ucraina arată o „implicare directă în conflict”. Rușii au răspuns cu rachete hipersonice. Alarme de raid aerian s-au auzit joi dimineața în mai multe regiuni din Ucraina. În urma bombardamentelor rusești, cel puțin un om a murit și alte persoane au fost rănite. Zelenski a spus pentru Sky News că nu este interesat să discute cu președintele Vladimir Putin.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Termocentrala Krivoi Rog, ţinta unor atacuri repetate ale armatei ruse
ACTUALIZARE 23:18 Unul dintre cei mai mari producători de energie din Ucraina, termocentrala Krivoi Rog, amplasată pe raza localităţii Zelenodolsk, este, în mod repetat, ţinta atacurilor pe care armata rusă le lansează împotriva infrastructurii critice ucrainene, transmite Agerpres.
Primarul din Zelenodolsk, Dmitro Neveselîi, a confirmat, joi, pentru Agerpres, că termocentrala a fost atacată de mai multe ori în ultima perioadă, însă continuă să funcţioneze.
„Oraşul nostru a fost înfiinţat ca urmare a construirii termocentralei Krivoi Rog, una dintre cele mai mari centrale termice din Europa. Are zece grupuri electrogene a câte 300 MWh fiecare. Este unitatea care asigură cele mai multe locuri de muncă în localitatea noastră. Aproximativ 30% din populaţia Zelenodolsk lucrează la centrala termică”, a afirmat Dmitro Neveselîi.
Acesta susţine că termocentrala Krivoi Rog funcţionează pe cărbune adus pe cale feroviară din Vestul Ucrainei. Unitatea a avut 2.700 de angajaţi, însă în prezent în ea mai lucrează 700 de persoane.
Localitatea Zelenodolsk este situată la aproximativ 45 de kilometri de oraşul Krivoi Rog, la frontiera cu regiunea Herson. În acelaşi timp, micul orăşel află la doar 40 de kilometri de linia frontului.
Londra speră că tancurile britanice Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârşitul lui martie
ACTUALIZARE 22:50 Regatul Unit speră că tancurile Challenger 2 pe care le-a promis Ucrainei în scopul contracarării invaziei ruse vor ajunge în această ţară la sfârşitul lui martie, a anunţat joi guvernul britanic, informează AFP şi Reuters.
Regatul Unit a fost prima ţară care a anunţat, pe 14 ianuarie, că va furniza Kievului 14 tancuri grele Challenger 2. Germania şi SUA i-au urmat miercuri exemplul.
În Parlamentul britanic, Alex Chalk, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării al Regatului Unit, a anunţat joi că „intenţia” guvernului britanic este ca tancurile promise Ucrainei să ajungă în această ţară „la sfârşitul lui martie”.
Consiliul Europei cere înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru judecarea liderilor ruşi
ACTUALIZARE 22:05 Consiliul Europei a cerut joi în unanimitate înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru a-i judeca pe liderii ruşi, dar şi belaruşi, desemnaţi drept responsabili pentru războiul din Ucraina, informează AFP.
Cu 100 de voturi pentru şi o abţinere, reprezentanţii celor 46 de state membre au adoptat o rezoluţie care îi vizează, fără a-i nominaliza, pe liderii civili şi militari care „au planificat, pregătit, lansat sau executat” agresiunea împotriva Ucrainei.
„Fără decizia lor de a declanşa acest război de agresiune împotriva Ucrainei, abuzurile, distrugerile, morţii şi pagubele care decurg nu s-ar fi produs”, a estimat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg.
Canada va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2
ACTUALIZARE 21:34 Canada va livra Ucrainei patru tancuri Leopard 2 pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse, a anunţat joi ministrul canadian al apărării, la o zi după un anunţ similar făcut de mai multe ţări occidentale după săptămâni de tergiversări, informează AFP.
„Aceste patru tancuri sunt gata de luptă şi vor fi desfăşurate în săptămânile următoare”, a declarat Anita Anand în timpul unei conferinţe de presă, precizând că numărul de tancuri livrate Ucrainei ar putea creşte pe viitor.
SUA şi Germania au anunţat miercuri că vor livra zeci de tancuri grele Kievului, o decizie inedită după 11 luni de război, conform Agerpres.
Autoritățile ucrainene au reținut un locotenent-colonel din SBU care ar fi spionat pentru Rusia
ACTUALIZARE 21:18 Anchetatorii de la Kiev au reținut un ofițer de securitate ucrainean suspectat de spionaj pentru Rusia, au declarat joi autoritățile, acțiunea fiind parte a unui efort de a elimina „cârtițele” Kremlinului, relatează Reuters.
Ofițerul, un locotenent-colonel în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), este acuzat că a dezvăluit rușilor locația punctelor de control militare și alte „informații secrete”, a declarat Biroul de Investigații de Stat (SBI).
Se presupune că acesta a trimis datele coordonatorilor săi ruși prin e-mail, sau cu ajutorul unei aplicații de mesagerie. La percheziții, autoritățile au găsit mai multe telefoane mobile, carduri SIM rusești, bani și alte dovezi care indică „legături de lungă durată” cu statul rus, a adăugat SBI.
Spania este de acord să trimită Ucrainei tancuri Leopard, dar mai întâi trebuie să le repare
ACTUALIZARE 20:02 Spania intenţionează să trimită Ucrainei tancuri germane Leopard, dar acestea necesită reparaţii, pentru că multe dintre ele nu au mai fost folosite de foarte multă vreme, a declarat ministrul Apărării din Spania, Margarita Robles, informează Agerpres.
"Am contactat deja industria, întrucât există un număr de tancuri Leopard 2A4 care nu au mai fost folosite de mult timp. Este necesar să evaluăm care dintre acestea pot redeveni operaţionale în vederea livrării lor", a spus Margarita Robles într-o conferinţă de presă.
Armata spaniolă dispune de 108 tancuri Leopard 2A4, toate achiziţionate la mâna a doua din Germania în 1995, iniţial în leasing, iar în 2006 au fost cumpărate.
Joe Biden intenționează să vină în Europa în februarie, la un an de la începerea războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 18:38 Preşedintele american Joe Biden intenţionează să efectueze o vizită în Europa în preajma împlinirii unui an de când Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, au declarat joi postului CNN doi oficiali din administraţia liderului de la Casa Albă.
Deplasarea încă nu este confirmată şi rămân de stabilit detaliile. Totuşi, unul dintre respectivii oficiali afirmă că este luată în considerare o oprire a preşedintelui Biden în Polonia, ţară aliat-cheie în NATO care găzduieşte mii de militari americani şi este de asemenea o placă turnantă a transferului de arme occidentale către Ucraina.
Este însă puţin probabil ca Biden să vină şi în Ucraina în cadrul preconizatului său turneu european, date fiind riscurile de securitate, afirmă aceiaşi oficiali citați de Agerpres.
„Cascadorii râsului”. Militari ruși, măturați de pe o mașină blindată cu tunul unui tanc propriu
ACTUALIZARE 18:25 Un tanc rusesc a „măturat” cu propriul tun un grup de militari ruși aflați pe o mașină blindată. O înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată că cel puțin un soldat rus a fost rănit în urma acestei acțiuni desfășurate, cel mai probabil, în timpul unei lupte pe frontul din Ucraina.
Din imagini se observă cel puțin două alte mașini blindate distruse în apropiere, în momentul în care tancul manevrează extrem de aproape de transportorul rusesc pe care se află o grupă de militari.
Nu este clar dacă tancul i-a măturat din greșeală sau intenționat pe militarii cocoțați pe transportor, dar din imagini scena pare a avea loc într-un moment critic, din moment ce dintr-un blindat încă iese fum, ceea ce sugerează că a fost lovit cu puțin timp în urmă de către artileria ucraineană.
Cel puțin 11 morți după atacurile rușilor cu rachete și drone
ACTUALIZARE 17:10 Cel puțin 11 oameni au murit și alți 11 au fost răniți după atacurile rușilor cu rachete și drone de joi, scrie Kyiv Independent, care citează serviciul de urgență ucrainean.
⚡️Emergency service: Russian attacks on Ukraine kill 11, injure 11 on Jan. 26.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) January 26, 2023
This is the total number of casualties in the missile, drone attacks that happened overnight and in the morning, the State Emergency Service's spokesman Oleksandr Khorunzhyi told the Kyiv Independent.
Aproape 600 de diplomați ruși au fost expulzați de țările UE și alte state de la începutul războiului
ACTUALIZARE 16:20 Țările occidentale, precum și unii aliați ai SUA din Pacific, au declarat un total de 574 de diplomați ruși persona non grata începând cu 24 februarie 2022, conform calculelor TASS.
Expulzările au fost motivate atât de agresiunea rusească din Ucraina, cât și de acuzații privind desfășurarea unor activități incompatibile cu cele diplomatice.
Seria actuală de expulzări a fost cea mai mare cu care s-a confruntat vreodată diplomația rusă, jurnaliștii de la TASS amintind că în 2018 de cinci ori mai puțini diplomați ruși (123) au fost declarați persona non grata după otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.
Patriarhul Kirill spune că fuga tinerilor ruși de mobilizare este impusă din exterior de „valori false”
ACTUALIZARE 16:07 Decizia multor bărbaţi apţi pentru efectuarea serviciului militar de a abandona Rusia în timpul mobilizării parţiale decretate de Kremlin este o consecinţă a anilor de impunere din exterior a unor „valori false” populaţiei ruse, a declarat joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, transmite EFE.
„Timp de ani de zile, în rândul generaţiilor tinere s-au impus şi au fost sprijinite valori false importate din exterior, care au fost acceptate fără cel mai mic simţ critic”, a declarat Kirill în timpul unei intervenţii în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).
Patriarhul rus a remarcat că „pentru nimeni nu este un secret faptul că, în contextul actual al mobilizării parţiale, unii concetăţeni au părăsit Rusia”.
„Evident este de înţeles frica de moarte pe care probabil au trăit-o. Mă gândesc că mulţi dintre ei au nevoie de ajutor spiritual, de o îndrumare”, a continuat el. Totuşi, Kirill a apreciat că motivele acestor plecări au fost foarte diverse şi a insistat să nu fie toate judecate cu aceeaşi măsură, notează Agerpres.
Citește continuarea AICI.
Rusia „a folosit rachete hipersonice” în atacurile aeriene de joi
ACTUALIZARE 15:45 Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că rușii au au folosit rachete hipersonice „Kinjal” pentru a lovi ținte în toată țara, în atacurile de joi.
Terrorist state🇷🇺 launched a massive missile strike on 🇺🇦.
— Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine (@CinC_AFU) January 26, 2023
The enemy fired 55 air & sea-based missiles (Kh-101/555, Kh-47 Kinzhal, Kalibr, Kh-59).
47 cruise missiles were shot down by the assets of 🇺🇦Air Defence, 20 of them in the area of Kyiv.
We can't be broken! pic.twitter.com/UogcRyfbTl
Potrivit declarației sale, 47 de rachete au fost distruse de armata ucraineană, 20 dintre ele în zona capitalei Kiev.
„Obiectivul rușilor rămâne neschimbat - presiunea psihologică asupra ucrainenilor și distrugerea infrastructurii critice”, a precizat acesta.
Marea Britanie începe săptămâna viitoare instruirea soldaților ucraineni pentru folosirea tancurilor Challenger 2
ACTUALIZARE 15:30 Regatul Unit va începe săptămâna viitoare antrenarea soldaților ucraineni cu privire la modul de utilizare și reparare a tancurilor trimise, a anunțat guvernul de la Londra. Acestea vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie.
„Intenția este ca acestea să ajungă la sfârșitul lunii martie și, de acum până atunci, un program de antrenament cu adevărat semnificativ, nu doar pentru echipajele de tancuri care le vor opera, dar și pentru cei care vor fi însărcinați cu întreținere lor”, a declarat ministrul Apărării, Alex Chalk.
Peskov îi răspunde președintelui ucrainean: Zelenski „nu mai e de mult un posibil interlocutor pentru Putin”
ACTUALIZARE 14:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este un interlocutor potrivit pentru omologul său rus Vladimir Putin, a spus joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Declarațiile sale vin după ce liderul de la Kiev spus că „nu este interesat” să se întâlnească cu președintele rus pentru negocieri de pace, relatează CNN. „Știm cu ce promisiuni a fost ales Zelenski președinte, nu este deloc greu să ne amintim de ele și să le amintim alegătorilor care l-au votat în Ucraina”, a spus Peskov.
„Nu a rezolvat problema Donbasului. Nu a respectat acordurile de la Minsk, pe care, după cum s-a dovedit, nu a avut intenţia să le îndeplinească, ci s-a pregătit de război”, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Prin urmare, să spunem așa, el însuși nu mai e de mult un posibil interlocutor pentru Putin”, a continuat Peskov.
Citește continuarea AICI.
Rușii au atacat Odesa cu rachete la mai puțin de 24 de ore după ce orașul-port a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO
ACTUALIZARE 14:25 Valul de atacuri aeriene lansate joi de ruși a afectat infrastructura energetică din regiunea Odesa, provocând „probleme majore” în ceea ce privește „alimentarea cu energie”.
Acestea atacuri vin la mai puțin de 24 de ore după ce centrul istoric al capitalei regionale, orașul-port Odesa, a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, scrie CNN.
Conform guvernatorului regional Maksym Marchenko, există daune la mai multe instalații de infrastructură energetică în regiunea Odesa și în alte regiuni ale Ucrainei. Rachetele au avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce centrul istoric al capitalei regionale, orașul-port Odesa, a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Citește continuarea AICI.
Ucraina a doborât joi toate rachetele rusești trase asupra Kievului
ACTUALIZARE 13:15 Ucraina a doborât joi dimineață toate rachetele rusești trase asupra Kievului, potrivit Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului.
Aproximativ 20 de rachete au fost distruse după ce au fost „detectate în spațiul aerian al orașului Kiev”, scrie Popko într-o postare pe Telegram. Un bărbat de 55 de ani a murit „din cauza fragmentelor de rachetă căzute”, a adăugat el. Este singura victimă în urma atacurilor din această dimineață.
În acest moment, majoritatea regiunilor Ucrainei nu mai sunt acum sub o alertă de raid aerian.
Tatăl lui Novak Djokovic, filmat alături de suporteri pro-ruşi
ACTUALIZARE 13:10 Tatăl tenismanului sârb Novak Djokovic a fost filmat în compania unor suporteri care arborau drapele pro-ruse în timpul turneului Australian Open. Scenele au fost descrise drept „ruşinoase” de către ambasadorul Ucrainei la Canberra.
După meciul din sferturile de finală câştigat miercuri seară de Novak Djokovic în faţa rusului Andrei Rublev, un grup de suporteri a arborat drapele ruse, dintre care unul cu chipul preşedintelui Vladimir Putin, în apropiere de Rod Laver Arena din Melbourne, scandând în acelaşi timp sloganuri pro-ruse.
This is…quite a mess for the #AusOpen, to say the least.
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) January 26, 2023
Srdjan Djokovic posing with the pro-Putin rally last night just outside Rod Laver Arena.
The levels of security breakdowns that allowed for this are staggering.
Story/video via @jamesgraysport:https://t.co/L4gtaKKNP6 pic.twitter.com/qnOx3MGYqB
Un video publicat ulterior pe un canal YouTube pro-rus australian l-a prezentat pe Srdjan Djokovic, tatăl jucătorului, pozând în compania uneia din persoanele care arboraseră drapelul cu chipul lui Putin, sub legenda: „Tatăl lui Novak Djokovic face o declaraţie politică îndrăzneaţă”.
Russian flag, Putin’s face, Z-shirt, and what looks like the flag of the so-called “DPR”? Full package guys 🤦♂️🤦♀️ @AustralianOpen pic.twitter.com/FQi2w2EEWA
— Ukrainian Tennis • BTU (@ukrtennis_eng) January 25, 2023
Citește continuarea AICI.
Noua ambasadoare a SUA în Rusia a sosit la Moscova
ACTUALIZARE 13:05 Noua ambasadoare a SUA în Rusia, Lynne Tracy, a sosit miercuri seara la Moscova pentru a-şi prelua postul într-o ţară cu care relaţiile sunt practic inexistente şi al cărei aparat de propagandă acuză SUA şi NATO că sunt „adevăraţii agresori” în conflictul din Ucraina, relatează EFE.
С возвращением в Россию, посол Трейси! #ПосолСША #ПосолТрейси https://t.co/TiYxwhVWQC pic.twitter.com/nwtNLbou15
— Посольство США в РФ/ U.S. Embassy Russia (@USEmbRu) January 25, 2023
„Bine aţi revenit în Rusia, ambasador Tracy!” , a scris misiunea diplomatică americană în limba rusă pe contul său oficial de Twitter, sub o fotografie a diplomatei care tocmai aterizase la Moscova. Tracy, care vorbeşte fluent limba rusă, a fost însărcinată cu afaceri la ambasada SUA din Moscova între 2014 şi 2017 şi, prin urmare, cunoaşte bine această ţară.
Citește continuarea AICI.
Zelenski nu vrea să se întâlnească cu Putin: „Pentru mine este un nimeni”
ACTUALIZARE 12:35 Președintele ucrainean a declarat într-un interviu pentru canalul de știri Sky News că nu este interesat să se întâlnească fața în față cu Vladimir Putin. „Pentru mine este un nimeni”, a spus Zelenski, adăugând că nu înțelege cine ia cu adevărat deciziile în Rusia.
Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,„cheia” pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza şi volumul” livrărilor de tancuri grele armatei. „Cheia acum este viteza şi volumul sunt acum cheia. Viteza de antrenament a soldaţilor noştri, viteza livrărilor de tancuri (...) şi volumul de sprijin”, a subliniat preşedintele ucrainean.
Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata sa se confruntă „în fiecare zi cu zeci de atacuri inamice” în Donbas, scrie Agerpres.
De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. „Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile”, a spus el.
O țară europeană vrea să dea Ucrainei bombe cu dispersie
ACTUALIZARE 07:40 O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP. Acesta spune că armele controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă.
Acest oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.
Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.
Citește continuarea AICI.
Rusia, exclusă anul acesta de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz
ACTUALIZARE 07:30 Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informează AFP.
„În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere şi independente, reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au fost invitaţi să participe la marcarea din acest an a aniversării eliberării Auschwitzului”, care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului, scrie Agerpres.
Până în prezent, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul său avea o intervenţie în cadrul ceremoniei principale.
Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident că nu putea semna nicio scrisoare adresată ambasadorului rus pe tonul unei invitaţii", în contextul conflictului. „Sper că aceasta se va schimba în viitor, dar avem un drum lung de parcurs. (...) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung şi de o introspecţie foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate„, a spus el, citat de agenţia PAP.
În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, muzeul a calificat atacul rusesc drept „un act de barbarie”. „Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi - trebuie să sperăm - de către Curtea Internaţională de Justiţie”, a indicat muzeul pe Twitter.
Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei. Lagărul unde au pierit aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie pe 27 ianuarie 1945.
Editor : Loredana Bancăș
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News