Live

După Letonia, și Estonia va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul estonian a anunţat un proiect de lege care prevede ridicarea monumentelor sovietice din spaţiile publice ale ţării.

Guvernul estonian a anunţat joi un proiect de lege care prevede ridicarea monumentelor sovietice din spaţiile publice ale ţării, estimând că acestea incită la ură în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează AFP.

Parlamentul din Letonia, o altă ţară baltică, a adoptat deja o lege care prevede retragerea tuturor plăcilor şi statuilor sovietice din ţară până la jumătatea lunii noiembrie, ceea ce a determinat Moscova să-l convoace pe ambasadorul acestei ţări.

Estonia şi Letonia au ambele importante comunităţi rusofone care sunt uneori în dezacord cu guvernele naţionale.

„Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie retrase din spaţiul public”, a declarat, într-un comunicat, ministrul estonian al culturii, Piret Hartman.

Data votului asupra acestui proiect de lege în Parlament nu este încă stabilită. Estonia a distrus deja numeroase monumente sovietice după ce a ieşit din Uniunea Sovietică, în 1991.

Ea a decis să demonteze restul monumentelor după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, un conflict în care Tallinnul s-a poziţionat de partea Kievului.

Relaţiile între Moscova şi statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - s-au degradat în cursul ultimilor ani, alimentate de tensiunile sporite între Rusia şi Occident.

În contextul în care data limită pentru retragerea monumentelor sovietice din Letonia se apropie, Rusia a anunţat joi că l-a convocat pe ambasadorul leton la Moscova, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus de Externe a explicat că a făcut acest lucru „pentru a protesta împotriva politicii vandalismului de stat în curs în Letonia prin dezafectarea monumentelor comemorative sovietice”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

MApN atenționează în legătură cu mai multe ştiri false vizând două proiecte de lege

Legi ca în timpul Euromaidanului din Ucraina. Protestatarii georgieni nu mai au voie cu măști și artificii la demonstrații

Un general estonian explică cum arată linia de apărare a ţărilor baltice la frontiera cu Rusia. „Nu este o linie Maginot”

Partenerii noștri