Live

După Irlanda, Norvegia și Spania, și Slovenia anunță că va recunoaște oficial statul Palestina

Data publicării:
Decizia luată de guvernul premierului Robert Golob va fi supusă marţi votului parlamentului. Foto: Profimedia

Slovenia a anunţat, joi, că se va alătura statelor europene ce recunosc formal Palestina ca stat independent. Decizia a fost luată de guvernul premierului Robert Golob şi va fi supusă marţi votului parlamentului de la Ljubljana, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres. 

Coaliţia de stânga a premierului Golob dispune de o majoritate confortabilă în legislativ, aşadar este aşteptată validarea deciziei.

Slovenia se alătură astfel altor trei ţări europene, Spania, Irlanda şi Norvegia, care săptămâna aceasta au recunoscut formal Palestina ca stat independent, provocând furia Israelului, ce şi-a retras ambasadorii din aceste state.

Ministrul de externe israelian Israel Katz a reacţionat de asemenea imediat după anunţul de joi al guvernului sloven, pe care l-a descris drept o recompensă oferită de Slovenia grupării islamiste palestiniene Hamas pentru „crimele şi violurile” comise în incursiunea militară efectuată pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a declanşat represaliile armatei israeliene şi războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza.

În prezent, 143 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut Palestina ca stat. Dintre acestea, zece sunt state membre ale UE, respectiv ţările europene care au luat această decizie în perioada comunistă, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, plus Cipru, Suedia, Spania şi Irlanda.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Von der Leyen amână pentru săptămâna viitoare prezentarea noii sale echipe de comisari, din cauza unei țări membre UE

Apel comun din partea șefilor CIA și MI6 pentru încetarea focului în Gaza. Cele două agenții vorbesc despre „amenințări fără precedent”

De ce continuă SUA să urmărească mirajul unui acord Israel-Hamas. Istoria ne arată un eșec repetat, dar America nu poate renunța

Greta Thunberg a fost arestată la un protest pro-palestinian

Partenerii noștri