Live

După ce a atacat Israelul cu sute de rachete, Iranul afirmă că vrea armistițiu „simultan” în Liban și Fâșia Gaza

Data publicării:
Abbas Araghchi, ministrul iranian al Afacerilor Externe. Foto: Profimedia

Teheranul „susţine eforturile” pentru un armistiţiu cu Israelul simultan în Liban şi în Fâşia Gaza, a anunţat vineri, de la Beirut, ministrul iranian al Afacerilor Externe, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Vizita ministrului în Libanul vizat de intense lovituri israeliene este prima a unui responsabil iranian după moartea pe 27 septembrie a liderului puternicului Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un raid israelian.

„Susţinem eforturile pentru un armistiţiu, cu condiţia, în primul rând, ca drepturile poporului libanez să fie respectate şi ca acesta (armistiţiul) să fie acceptat de Rezistenţă”, a declarat pentru jurnalişti Abbas Araghchi, cu referire la Hezbollah.

„În al doilea rând, el trebuie să intervină simultan cu un armistiţiu în Gaza”, potrivit ministrului iranian.

Şeful diplomaţiei iraniene a precizat într-o conferinţă de presă că a evocat problema armistiţiului „cu autorităţile libaneze”, adăugând: „suntem în contact cu alte ţări pentru instaurarea unui armistiţiu”.

Parisul şi Washingtonul, la care s-au raliat ţări arabe, occidentale şi europene, au îndemnat în septembrie la un armistiţiu imediat de 21 de zile între Israel şi Hezbollah pentru „a da o şansă diplomaţiei”.

O iniţiativă ignorată de Israel, care dimpotrivă şi-a intensificat loviturile şi l-a eliminat în mod spectaculos pe Hassan Nasrallah.

Ministrul iranian, primit de premierul libanez Najib Mikati şi de preşedintele Parlamentului libanez Nabih Berri, aliat al Hezbollah, a dat asigurări că Teheranul este „în mod ferm de partea prietenilor libanezi”.

„Republica Islamică Iran a susţinut întotdeauna Libanul, ea a fost şi rămâne o susţinătoare a şiiţilor libanezi şi a Hezbollah”, a spus ministrul iranian.

Şeful diplomaţiei iraniene are de obicei în timpul vizitelor sale la Beirut o întrevedere cu liderul Hezbollah. Însă, la o săptămână de la moartea lui Hassan Nasrallah, niciun succesor nu a fost desemnat.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul știe ce obiectiv va ținti în Israel, dacă acesta îl va mai ataca. „În caz că regimul sionist comite vreo greşeală, vom acționa”

Alți peste 70 de români au fost aduși din Liban în țară, cu o aeronavă a MApN

SUA discutau, din octombrie anul trecut, de riscul unor crime de război ale Israelului în Gaza. Emailurile dintre Pentagon și Casa Albă

Liderul suprem al Iranului, apariție rară în public, la Teheran. Mesaj către Israel

Partenerii noștri