Live

Dronele iraniene folosite de ruşi în Ucraina au piese americane. Joe Biden a cerut unei echipe speciale să afle cum au ajuns acolo

Data publicării:
Dronele iraniene folosite de ruşi în Ucraina ar avea componente fabricate în SUA. Foto: Profimedia Images

O echipă specială formată la cererea administrației Biden a primit sarcina de a afla cum au ajuns echipamente americane, inclusiv semiconductoare microelectronice, să fie folosite la fabricarea dronelor iraniene pe care Rusia le folosește pentru a ataca ținte din Ucraina, scrie CNN, care citează mai mulți oficiali care au detalii depre operațiune.

SUA au impus restricții menite să prevină obținerea de către Iran a acestor echipamente, însă există tot mai multe dovezi că aceste măsuri nu funcționează.

Luna trecută, de exemplu, organizația britanică Conflict Armament Research, care a examniat mai multe drone doborâte de forțele ucrainene, a constatat că 82% dintre componente erau fabricate de companii americane.

Printre acestea se numără și procesoarele produse de compania Texas Instruments, din Dallas. Componentele sunt pentru uz civil, însă pot fi adaptate pentru uz militar.

"Texas Instruments nu vine produse în Rusia, Belarus sau Iran. (...) În plus, nu susţinem şi nu aprobăm folosirea produselor noastre în alte scopuri decât cele pentru care au fost proiectate", se arată într-un comunicat al companiei.

Investigaţia cerută de Casa Albă s-a intensificat în ultimele săptămâni, după ce serviciile americane au obţinut informaţii potrivit cărora Kremlinul s-ar pregăti să producă drone pe teritoriul Rusiei, ca parte a unui acord cu Iranul, spun surse apropiate de anchetă pentru CNN.

Iranul ar fi trimis deja schiţe şi componente către Rusia.  

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a anunţat recent că SUA vor sancţiona trei companii din Rusia care sunt implicate în achiziţionarea de drone iraniene şi că "evaluăm alţi paşi pe care îi putem face pentru a controla exportul de tehnologii sensibile în Iran".

Deja, toate companiile americane care produc astfel de tehnologii au fost puse în gardă de echipa specială formată de Casa Albă. De asemenea, au fost contactate şi statele aliate şi puse la curent cu situaţia, dat fiind că nu doar componente americane au fost găsite în dronele iranene.

Potrivit "Conflict Armament Research", piesele analizate din dronele iranene doborâte proveneau de la 70 de companii din 13 ţări.

O dronă recuperată lângă Odesa, de exemplu, avea baterii japoneze, un motor austriac şi procesoare americane.

Piesele ar putea fi copii aproape exacte făcute în China

O altă ipoteză luată în calcul de americani este că iranienii folosesc replici ale componentelor americane fabricate în China.

"China joacă un rol mai mare decât se credea până acum în sprijinirea Iranului de a fabrica şi trimite drone forţelor armate ruse. Se pare că firmele chinezeşti furnizează Iranului copii ale unor produse occidentale pentru a putea produce drone de luptă", se arată într-un raport publicat luna trecută de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională din Washington.

Deocamdată nu există dovezi că firmele occidentale exportă cu bună ştiinţă piese către Iran, spun oficialii citaţi de CNN.

Acum, echipa specială are sarcina dificilă de a stabili traseul semiconductoarelor microelectronice fabricate de industria americană, care se bazează masiv pe intermediari când vine vorba de distribuţie.

În plus, microcipurile şi alte piese care au ajuns pe dronele iraniene nu sunt doar ieftine, ci şi uşor de ascuns.

Luna aceasta, de exemplu, doi cetățeni americani și cinci cetățeni ruși, printre care și un bărbat suspectat că este agent FSB, au fost puși sub acuzare, în Statele Unite, sub suspiciunea că ar fi trimis tehnologie militară americană, inclusiv aparatură folosită în fabricarea bombelor nucleare și a rachetelor hipersonice în Rusia.

De asemenea, Iranul ar folosi firme de faţadă pentru a cumpăra echipamente din SUA şi Uniunea Europeană care pot fi folosite şi în industria civilă, dar şi în cea militară, spune Departamentul american al Trezoreriei, care a sancţionat mai multe astfel de companii în septembrie.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Partenerii noștri