Live

Doi membri ai Marinei SUA sunt acuzați că au spionat pentru China. Informațiile sensibile pe care le-au divulgat

Data publicării:
Navă a Marinei SUA. Foto: US Navy

Doi membri ai Marinei SUA au fost inculpați și arestați pentru că ar fi trimis informații militare secrete unor ofițeri de informații chinezi, relatează CNN.
Unul dintre marinari, Jinchao Wei, a fost arestat miercuri, când a ajuns la muncă la Baza Navală San Diego, potrivit unui comunicat publicat joi de procurorul SUA pentru Districtul de Sud al Californiei. Baza este una dintre cele mai mari instalații ale Marinei din Pacific.

Celălalt marinar care a fost arestat, subofițerul Wenheng Zhao, lucra la baza navală din Port Hueneme, din California.

Rechizitoriul împotriva lui Wei a fost deschis joi și este separat de acuzațiile împotriva lui Zhao.

„Acuzațiile demonstrează hotărârea (Republicii Populare Chineze) de a obține informații care sunt esențiale pentru apărarea noastră națională, astfel încât să poată fi folosite în avantajul lor”, a spus Matt Olson, procurorul general adjunct al Departamentului de Justiție.

Procurorii spun că Wei, care a servit ca mecanic-mașinist pe nava USS Essex, ar fi intrat în legătură cu un ofițer de informații chinez în februarie 2022. Era responsabil de operarea, întreținerea și repararea echipamentului navei.

Procurorii spun că Wei i-a trimis ofițerului chinez fotografii și înregistrări video ale navei USS Essex și ale altor nave, precum și zeci de manuale tehnice și mecanice referitoare la configurația navelor și la sistemele de armament. În schimb, Wei ar fi primit mii de dolari.

Rechizitoriul mai arată că Wei a primit cetățenia americană în această perioadă, iar ofițerul chinez de informații l-a felicitat pentru acest lucru.

O mare parte din informațiile pe care Wei le-a trimis ofițerului chinez au fost stocate pe sisteme informatice ale Marinei cu acces restricționat, pe care Wei a putut să le acceseze deoarece avea autorizație de securitate.

Pe de altă parte, rechizitoriul împotriva lui Zhao susține că, între august 2021 și mai 2023, acesta a furnizat informații militare sensibile ale SUA – inclusiv planuri operaționale pentru un exercițiu militar major în Indo-Pacific – unei persoane care se dădea drept cercetător economic maritim. Acea persoană era de fapt un ofițer de informații chinez, potrivit procurorilor.

Zhao, care era responsabil pentru instalarea, repararea și întreținerea echipamentelor electrice pe instalațiile militare americane, a avut și el o autorizație de securitate, spun procurorii, și ar fi făcut fotografii cu ecrane de computer care afișau „ordinele operaționale ale exercițiilor de antrenament militar”, pe care le-a oferit ofițerului chinez.

El ar fi transmis, de asemenea, fotografii cu schițe și diagrame ale unui sistem radar american staționat pe o bază militară din Okinawa, Japonia, spun procurorii. Aceste documente au fost marcate neclasificate/numai pentru uz oficial, dar procurorii spun că Zhao „era obligat să protejeze informațiile neclasificate controlate și informațiile legate de securitatea operațională a Marinei”. El era, de asemenea, obligat să raporteze incidente suspecte, se arată în dosarul instanței.

În schimbul informațiilor, Zhao a primit aproximativ 15.000 de dolari de la ofițerul chinez, susțin procurorii.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri