Live

Doi alergători faimoși din China, printre cele 21 de victime ale ultramaratonului de 100 de kilometri

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Doi dintre cei mai faimoși alergători din China se află printre cele 21 de persoane care au murit în timpul ultramaratonului din provincia Gansu, informează BBC.

Lian Jing, un campion de ultramaraton, și Huang Guanjun, un alergător cu probleme de auz, sunt printre victimele cursei de 100 de kilometri.

Alergătorii au întâmpinat probleme pe traseul cursei, care trecea prin munți, unde s-au confruntat cu temperaturi sub limita înghețului, grindină și ger.

Supraviețuitorii au spus că prognoza meteo anunța vând și ploaie, dar nimic din fenomenele meteorologice de care au avut parte.

Ultramaratonul a fost oprit când o parte din cei 172 de alergători au fost dați dispăruți, iar autoritățile au lansat o operațiune uriașă de salvare.

Guvernul regional a fost asupru criticat pentru că nu a avut pregătit un plan de urgență, iar oficialii locali și-au cerut scuze.

Câștigătorul cursei de 400 de kilometri prin deșertul Gobi, printre victime

Lian Jing era unul dintre cei mai faimoși ultramaratoniști din China, fiind supranumit "Zeul Liang" sau "Generalul Liang".

Bărbatul de 31 de ani câștigase numeroase curse în China, inclusiv Ultra Gobi în 2018 - o cursă de 400 de kilometri prin deșertul Gobi.

Potrivit fotografiilor realizate la începutul cursei, care circulă prin presa chineză, Liang Jing purta pantaloni scurți, o jachetă subțire și o șapcă.

Când a fost găsit de echipele de intervenție, deja nu mai prezenta semne vitale, scrie presa locală.

Pe rețelele de socializare din China, fanii i-au deplâns moartea, Liang fiind considerat "o pierdere imensă" pentru China. "Fără Generalul Liang care să ne arate calea, pe cine vor urma ultramaratoniștii?", scria un internaut.

O altă victimă este Huang Guanjun, în vârstă de 34 de ani, cunoscut pentru câștigarea probei de maraton pentru bărbații cu deficiențe de auz la Jocurile naționale paralimpice din China, în 2019.

Potrivit presei locale, bărbatul din provincia Sichuan și-a pierdut auzul la vârsta de 1 an, după o eroare medicală. Totodată, Huang nu putea vorbi.

Nu a excelat la capitolul studii și a avut dificultăți în a-și păstra un loc de muncă stabil. Avea deseori probleme financiare. Cu toate acestea, excela în privința alergării. În ultimii ani, participase la numeroase cursei pentru premiile în bani, spun prietenii lui.

Participanții la ultramaratonul de sâmbătă primeau câte 250 de dolari dacă terminau cursa. Potrivit site-ului The Cover, la aflarea morții sale, un prieten de-al său a izbucnit în plâns. "Nu auzea și nu putea vorbi, nici măcar n-a putut să strige după ajutor", a declarat asta.

Ce s-a întâmplat la cursă

Au apărut noi informații legate de cursa de 100 kilometri din Gansu, care a început sămbătă, la 9 dimineața.

La trei ore de la începerea cursei, o secțiune care trecea prin mulți a fost lovită de grindină, vânt puternic și temperaturi sub zero grade, susțin oficialii orașului Baiyin, aflat în apropiere.

Mulți alergători aflați în zonă au fost afectați de hipotermie și s-au rătăcit, vremea rea afectând și vizibilitatea.

Un alergător, citat de publicația The Cover, a spus că ploaia înghețată îl făcea să simtă ca "fața îi este lovită de gloanțe". Aflându-se într-o zonă mai abruptă din munți, alergătorii nu aveau nici unde să se ascundă. "Ploaia era dureroasă, iar vântul era atât de puternic încât nu puteai decât să stai ghemuit". Acesta a adăugat că, și dacă un alergător ar fi avut o pătură termală, ea ar fi fost ruptă de vânt.

Într-o conferință de presă desfășurată duminică, primarul orașului Baiyin, Zhang Xuchen, și-a cerut scuze. "În calitate de organizatori, suntem plini de vină și remușcări".

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri