Live

Dispariția MH370. Ce spune un ministru malaezian despre sfârșitul operațiunii de căutare

Data publicării:

Căutările efectuate de o firmă privată americană ale epavei avionului Malaysia Airlines MH370, a cărui dispariţie în 2014 este considerată unul dintre cele mai mari mistere aviatice, se vor încheia marţi, a anunţat miercuri ministrul malaezian al transporturilor, Anthony Loke, informează Reuters, citată de Agerpres.


    
Zborul MH370, cu 239 de persoane la bord, a dispărut în timp ce zbura de la Kuala Lumpur la Beijing pe 8 martie 2014.
    
Malaezia a fost de acord în ianuarie să plătească firmei Ocean Infinity cu sediul în Houston până la 70 de milioane de dolari dacă găseşte avionul în 90 de zile de căutări în sudul Oceanului Indian.
    
Operaţiunile pentru găsirea Boeingului 777 erau anterior aşteptate să se încheie în iunie, iar acordul de 90 de zile nu acoperă timpul necesar realimentării şi reaprovizionării vasului de căutare Seabed Constructor.

Cu toate acestea, Ocean Infinity a terminat cercetarea zonei stabilite în aprilie şi a cerut o prelungire până pe 29 mai, a spus Loke.

„În această dimineaţă, am examinat (cererea) în cabinet şi am convenit pentru o prelungire până la 29 mai", a declarat el reporterilor la Putrajaya, capitala administrativă a Malaeziei. Întrebat dacă aceasta înseamnă că nu vor mai fi alte prelungiri, el a răspuns: „Da".
    
Noul ales prim-ministru Mahathir Mohamad a anunţat mai înainte că Malaezia va revizui şi eventual va pune capăt acordului cu Ocean Infinity, pe fondul altor măsuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale.

Mahathir, în vârsta de 92 de ani, a înlăturat coaliţia Barisan Nasional, aflată de mult timp la putere şi condusă de fostul premier Najib Razak, la alegerile din 9 mai.

Loke, care a depus jurământul ca ministru luni, a anunţat că guvernul va difuza un raport complet privind ancheta asupra dispariţiei zborului MH370 după finalizarea căutărilor, dar nu a stabilit încă o dată.
    
Voice 370, un grup ce reprezintă rudele persoanelor aflate la bordul avionului, a cerut noului guvern să revizuiască toate aspectele legate de MH370, inclusiv „orice posibilă falsificare sau eliminare a înregistrărilor legate de MH370".

Decizia de a angaja Ocean Infinity a fost luată după ce Australia, China şi Malaezia au încheiat fără succes căutări ce au costat peste 160 de milioane de dolari într-o zonă de 120.000 km2 în Oceanul Indian anul trecut, în ciuda cererilor anchetatorilor ca zona să fie extinsă spre nord cu 25.000 km2.
    
Seabed Constructor a cercetat până acum o zonă ce se întinde pe o suprafaţă de 86.000 km2 dar nu a identificat încă nimic, a anunţat Ocean Infinity într-o actualizare săptămânală, la 15 mai. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paradisul din Oceanul Indian, cu acces interzis turiștilor. Ce se ascunde acolo

Un cercetător susține că a descoperit unde se află avionul MH370, care a dispărut în 2014: Este „ascunzătoarea perfectă”

O turistă este de negăsit de șapte zile după ce a căzut într-o groapă în Kuala Lumpur

Iadul din paradis: Trei ani de groază pentru zeci de naufragiați blocați într-o bază militară secretă din mijlocul Oceanului Indian

Partenerii noștri