Live

Directorul agenției spațiale ruse laudă echipa americană de pe ISS pentru „solidaritate” în timpul unui incident pe stație

Data actualizării: Data publicării:
Iuri Borisov a lăudat echipa americană de pe ISS pentru solidaritate. Foto: Profimedia Images

Directorul agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, Iuri Borisov, a salutat, marţi, solidaritatea de care a dat dovadă partea americană în timpul recentei creşteri a temperaturilor la bordul unui vehicul conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după o scurgere accidentală.

„Salutăm toată echipa americană, ei s-au comportat foarte demn în această situaţie şi ne-au întins o mână pentru a ne ajuta. Însă eu sper că vom rezolva problema prin propriile mijloace”, a declarat Iuri Borisov într-o discuţie cu cei trei cosmonauţi ruşi prezenţi la bordul ISS - Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin şi Anna Kikina.

„Sper că acest mic incident care s-a produs la sistemul de reglare a temperaturii, în capsula Soyuz MS-22, nu a avut vreun efect asupra moralului vostru şi capacităţii voastre de a vă păstra sângele rece”, a continuat el, potrivit unei transcrieri publicate de Roscosmos.

„Aţi dat un exemplu lumii întregi despre felul în care trebuie să lucrezi în condiţiile cele mai îngrozitoare şi mai dificile. Sper că mulţi dintre politicieni vor învăţa o lecţie”, a adăugat Iuri Borisov.

Scurgerea de pe Soyuz MS-22 s-a produs miercuri, atunci când cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin se pregăteau pentru o ieşire în spaţiu, care a fost în cele din urmă anulată.

Sursa acelei scurgeri a fost identificată: ea provenea de la sistemul de răcire al capsulei Soyuz, iar fluidul descoperit în exteriorul capsulei era, a priori, lichid de răcire.

Luni, Roscosmos a anunţat că temperatura s-a stabilizat în jurul valorii de 30 de grade Celsius în capsula rusească. Potrivit aceleiaşi agenţii, cauza scurgerii era în curs de identificare şi o comisie specială ar trebui să decidă dacă vehiculul spaţial va mai putea fi utilizat pentru a aduce cosmonauţi pe Pământ.

ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite şi Rusia după declanşarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie şi după sancţiunile adoptate ulterior de statele occidentale.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Avioanele de luptă NATO au interceptat săptămâna trecută de șapte ori aeronave rusești care încălcau spațiul aerian

Unul dintre cei mai mari producători de îmbrăcăminte din Rusia mută producția în Bangladesh și Vietnam

Negocieri secrete între noii lideri ai Siriei și Kremlin. Ce vor rebelii sirieni de la Putin ca Rusia să își păstreze bazele militare

Partenerii noștri