Declaraţia comună a miniştrilor Apărării în formatul B9: Operaţionalizarea noilor Grupuri de luptă rămâne o prioritate majoră
Operaţionalizarea noilor Grupuri de luptă rămâne o prioritate majoră în vederea asigurării unei posturi aliate credibile, coerente şi integrate, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor Apărării din formatul B9, care s-au întâlnit la Bruxelles în marja Reuniunii ministeriale NATO, ce a avut loc miercuri şi joi.
Potrivit declaraţiei, legătura transatlantică rămâne indispensabilă pentru consolidarea unei posturi credibile de descurajare şi apărare.
Reuniunea miniştrilor Apărării în format Bucureşti 9, care a fost coprezidată de miniştrii polonez şi român, i-a avut ca invitaţi pe secretarul american al Apărării şi pe secretarul general NATO.
„Am împărtăşit preocupările noastre privind situaţia actuală de securitate şi implicaţiile recentelor acţiuni escalatorii ale Federaţiei Ruse, procesul de mobilizare militară parţială şi anexarea ilegală şi ilegitimă a teritoriilor ucrainene şi am condamnat bombardamentele masive executate de Rusia, aşa cum a fost subliniat şi în Declaraţia comună a celor nouă preşedinţi ai formatului Bucureşti 9, susţinută şi de Macedonia de Nord şi Muntenegru, din 11 Octombrie 2022”, se arată în declaraţie.
Semnatarii menţionează în context Summitul B9 de la Bucureşti şi Summitul NATO de la Madrid, evidenţiind că formatul B9 a continuat în mod activ sprijinirea deciziilor NATO şi UE, inclusiv a celor referitoare la asistenţa pentru Ucraina.
„Statele B9 rămân angajate în acordarea sprijinului politic şi practic pentru Ucraina, în vederea consolidării capacităţii sale de apărare în faţa agresiunii Rusiei. Adresăm rugămintea tuturor statelor membre NATO şi UE, precum şi partenerilor cu viziuni similare să-şi menţină contribuţia constantă la acest efort crucial şi urgent”, se subliniază în documentul miniştrilor Apărării B9.
Ei se angajează să continue implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid privind întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precum şi adaptarea pe termen lung a acesteia, potrivit Agerpres.
„Ne bazăm pe aliaţi să continue implementarea angajamentelor asumate şi să contribuie cu forţe suplimentare robuste, cu nivel ridicat de operativitate pe Flancul estic, care să poată fi redimensionate de la nivelul grupurilor de luptă existente până la nivel brigadă, la nevoie, susţinute de forţe de întărire credibile şi rapid dislocabile, cu echipament prepoziţionat şi capacitate consolidată de comandă şi control”, arată semnatarii.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News