Live

Decizie îngrijorătoare a ONU: Guvernele pot interzice protestele pe motive de sănătate publică

Data actualizării: Data publicării:
Poliția olandeză încearcă să îndepărteze protestatarii care manifestează împotriva măsurilor de restricție anti-coronavirus. Foto: Profimedia

Guvernele au dreptul să restricționeze protestele și demonstrațiile pe motive de sănătate publică, în mod rezonabil, a concluzionat comitetul pentru drepturile omului de la Organizația Națiunilor Unite, în condițiile în care protestele care au loc în acest moment pe glob riscă să devină focare de infecție, relatează The Guardian.

Comitetul și-a formulat propria interpretare legală în condițiile în care există un vid în ce privește normele internaționale. Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile, semnată de 173 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii și China, a permis în totdeauna ca restricții să fie puse asupra protestelor pașnice pe motive de sănătate publică, iar acest nou document confirmă acest fapt.

„Pentru protejarea sănătății publice, restricții ar putea fi impuse în mod excepțional, spre exemplu, acolo unde există o epidemie de boală infecțioasă iar astfel de adunări sunt periculoase”, se arată în raport.

Autorul său, Christof Heyns, spune că aceste restricții nu ar trebui folosite discreționar, ci doar acolo unde situația epidemică face necesară folosirea lor. „Această motivație, de limitare a răspândirii bolilor, nu ar trebui folosită și abuzată ca pretext pentru a reduce la tăcere protestele și opoziția”, a adăugat el.

Heyns mai spune că această interpretare legală are ca intenție „să stabilească regulile jocului nu doar pentru protestatari dar și pentru forțele de ordine”. În termeni mai generali, un sumar al documentului arată că „statele nu sunt îndreptățite și au o datorie să nu interzică, blocheze sau perturbe adunări publice fără o justificare convinătoare”.

Asupra problemei legate de purtarea măștii în Hong Kong, protestatarii fiind acuzați că folosesc măștile pentru a își ascunde fețele și a comite ilegalități, motivând apoi situația epidemică, Heyns a spus că protestatarii au dreptul să poarte masca, fără repercursiuni sau interpretări.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

„Ne-au furat voturile și viitorul!” Proteste masive în Georgia: Mii de oameni contestă în stradă victoria partidului pro-Kremlin

Preşedinta Georgiei a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor

Proteste violente în Lisabona după ce poliţia a împuşcat un bărbat de culoare

Partenerii noștri