Live

Decizie anulată în India. Un bărbat fusese achitat de agresarea sexuală a unei fete pentru că „nu a existat contact piele pe piele”

Data publicării:
Decizie revoltătoare anulată în India. Un bărbat fusese achitat de agresarea sexuală a unei fete pentru că „nu a existat contact piele pe piele”. Foto: GettyImages

Curtea Supremă a Indiei a anulat o controversată decizie judecătorească prin care un bărbat era achitat de agresiune sexuală asupra unei fete de 12 ani, deoarece „nu a existat niciun contact piele pe piele” cu victima, relarează BBC.

Decizia, luată de o femeie judecător de la Înalta Curte din Mumbai în ianuarie, a provocat indignare în India.

Activiștii pentru drepturile omului și experții au avertizat că decizia că va crea un „precedent periculos” și au cerut instanței superioare să o anuleze. Ei se temeau că, astfel, copiii vor fi descurajați raporteze abuzuri.

În hotărârea sa de joi, instanța supremă a precizat că judecătorii trebuie să analizeze intenția sexuală și nu dacă a existat contact piele pe piele.

„Restrângerea acestei interpretări nu ar fi doar restrictivă și pedantă, ci ar duce și la o interpretare absurdă a legii”, a potrivit site-ul juridic LiveLaw.

Judecătorii de la Curtea Supremă au spus că ordinul înaltei curți din Mumbai a „legitimat în mod insensibil un comportament sexual” și că „scopul legii nu poate fi acela de a permite infractorului să se strecoare pe lângă prevederile legale”.

Totul a început în decembrie 2016, când un bărbat de 39 de ani a fost acuzat că a pipăit o fată de 12 ani. Mama copilului susținuse că acesta a atras-o pe fiica ei la el acasă, unde i-a apăsat sânul și a încercat să-i scoată pantalonii de pijama.

Un tribunal l-a condamnat la 3 ani de închisoare pentru agresiune sexuală asupra unui copil în baza legii privind protecția copiilor. Dar în 12 ianuarie, judecătoarea de la Înalta Curte din Bombay Pushpa Ganediwala a decis că nu a fost agresiune sexuală, deoarece bărbatul a pus mâna pe sânul fetei fără a-i scoate bluza, deci nu a existat un contact piele pe piele.

Decizia a stârnit revoltă în India și mai multe petiții au fost depuse la instanța supremă pentru a o anula.

După sentința de joi, acuzatul va trebui să execute pedeapsa de trei ani de închisoare decisă de instanţa de fond.

Procurorul general al Indiei, KK Venugopal, care a trimis și el o petiție la instanța superioară, a spus că decizia tribunalului din Mumbai este „revoltatoare”. El a susținut că contactul piele pe piele nu este un „ingredient necesar” pentru o infracțiune de agresiune sexuală.

„Dacă mâine, o persoană poartă mănuși chirurgicale și pipăie tot corpul unei femei, nu va fi pedepsită pentru agresiune sexuală conform acestei sentințe. Este o decizie scandaloasă”, a mai spus el.

Potrivit unui studiu guvernamental din 2007, doi din trei copii din India au fost abuzați fizic și 53% din cei aproape 12.300 de copii chestionați au raportat una sau mai multe forme de abuz sexual.

Anul trecut, National Crime Records Bureau a înregistrat 43.000 de infracțiuni sexuale împotriva copiilor. Adică, în medie, un caz la fiecare 12 minute.

Iar ONG-urile spun că cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece multe cazuri de abuz, mai ales în cazul în care abuzatorii sunt membri ai familiei sau persoane cunoscute de victime, nici măcar nu sunt raportate.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

India a lansat la apă o fregată multirol construită în Rusia. „Este o mândră mărturie a puterii maritime în creștere”

Analiză Bloomberg: India schimbă strategia și renunță la armele rusești în favoarea celor americane

Pescarul de oameni: Un bărbat din India a ajuns să fie venerat de localnici după ce a salvat sute de oameni de la înec

Google Maps, acuzat după moartea a trei bărbați care au folosit serviciul de navigație ca să ajungă la o nuntă în India

Partenerii noștri