Live

De ce SUA oferă Israelului un puternic sistem antirachetă Thaad. 100 de soldați americani vor deservi echipamentele militare

Data actualizării: Data publicării:
THaad este foarte eficient, în special pentru interceptarea la mare altitudine. Foto: Profimedia

Pentagonul a confirmat că trimite Israelului un sistem antirachetă de mare altitudine operat de trupe americane, scrie BBC, care analizează decizia.

Oficialii spun că bateria Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense) va consolida apărarea aeriană israeliană după atacul cu rachete al Iranului asupra țării la începutul acestei luni.

Președintele Joe Biden a declarat că este menită „să apere Israelul”, care este încă așteptat să riposteze la un atac iranian care a implicat peste 180 de rachete balistice lansate asupra Israelului la 1 octombrie.

Măsura a ajuns în centrul atenției, deoarece implică trimiterea de soldați americani în Israel.

Există deja un număr mic de forțe americane în această țară, dar această nouă desfășurare de aproximativ 100 de soldați este semnificativă, deoarece semnalează o nouă implicare a SUA în războiul regional în expansiune.

SUA: „ajustări mai ample”

Pentagonul descrie desfășurarea Thaad ca făcând parte din „ajustările mai ample pe care armata americană le-a făcut în ultimele luni” pentru a sprijini Israelul și a apăra personalul american de atacurile Iranului și ale grupurilor susținute de Iran.

Acesta spune că un Thaad a fost desfășurat în sudul Israelului pentru un exercițiu în 2019, ultima și singura dată când se știa că se află acolo.

O desfășurare militară americană în Israel în afara exercițiilor este extrem de rară, având în vedere propriile capacități ale Israelului.

De asemenea, se caută indicii cu privire la ceea ce înseamnă eficacitatea sistemului de apărare antirachetă al Israelului, pe măsură ce criza ia amploare.

Israelul nu a lansat încă represaliile la atacul iranian, care vor fi „letale, precise și, mai presus de toate, surprinzătoare”, potrivit ministrului apărării Yoav Gallant.

Teheranul a declarat că a tras asupra Israelului pentru că acesta l-a asasinat pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, susținut de Iran, la Beirut.

Nu este încă clar dacă desfășurarea Thaad face parte din planurile de contingență ale SUA pentru a acoperi lacunele identificate în apărarea aeriană a Israelului sau dacă aceasta indică preocupările tot mai mari ale Washingtonului cu privire la un atac israelian mai puternic asupra Iranului.

Președintele Biden s-a opus oricărui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, precum și asupra infrastructurii sale petroliere sau energetice, pe fondul temerilor că acesta ar declanșa un conflict în spirală și ar afecta economia globală.

Israelul are nevoie de asistența militară SUA

Indiferent de contextul deciziei, aceasta semnalează o nevoie suplimentară a Israelului de asistență din partea SUA în domeniul apărării, în contextul extinderii războiului din Orientul Mijlociu.

Rachetele balistice precum Fattah-1, utilizate de Iran la începutul acestei luni, sunt lansate în sus, în atmosfera Pământului, unde își schimbă traiectoria și coboară spre țintă. Unul dintre avantajele lor militare este viteza lor imensă în comparație cu rachetele de croazieră sau dronele.

Sistemul Thaad este foarte eficient împotriva rachetelor balistice, potrivit producătorului Lockheed Martin, cel mai mare producător american de armament.

Sistemul Thaad numără șase lansatoare montate pe camioane, cu opt interceptoare pe fiecare lansator. Costă aproximativ 1 miliard de dolari pe baterie și necesită un echipaj de aproximativ 100 de persoane pentru a-l opera.

Thaad este foarte căutat, inclusiv de Ucraina, pentru a contracara atacurile cu rachete rusești.

Israelul dispune de un sistem de apărare aeriană mult lăudat, dezvoltat împreună cu SUA, care include rachete exo-atmosferice Arrow 2 și Arrow 3. Acestea zboară la viteză hipersonică și pot doborî rachete balistice în spațiu. Proiectanții israelieni ai sistemului au declarat că Arrow „a funcționat conform așteptărilor”, cu rezultate „minunate” împotriva atacului iranian.

SUA au sprijinit operațiunea defensivă, lansând interceptoare de pe două distrugătoare navale în estul Mediteranei, alături de sprijinul unor țări europene și arabe. Washingtonul a prezentat atacul iranian drept „înfrânt și ineficient”.

Cu toate acestea, imaginile din satelit au arătat pagube la baza Nevatim a Forțelor aeriene israeliene, care adăpostește avioane de luptă F-35, inclusiv cratere pe o pistă și o cale de rulare.

Decker Eveleth de la Center for Naval Analyses (CNA) din Washington a declarat că imaginile au arătat 32 de puncte de impact, inclusiv mai multe lovituri în zona hangarelor F-35. „Unele F-35 au fost foarte norocoase”, a postat dl Eveleth pe X.

Cotidianul israelian Haaretz a raportat că încă nu era clar dacă pagubele au fost cauzate direct de rachete sau de șrapnelul de interceptare.

Au existat și alte impacturi directe, inclusiv în Tel Aviv. O rachetă ar fi provocat un crater adânc de 9 metri într-o zonă dens populată, în apropiere de sediul Mossad, agenția de spionaj a Israelului.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Primele detalii ies la iveală! Imaginile surprinse cu Mbappe la Stockholm, unde a fost acuzat de viol. Ce au aflat suedezii

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Netanyahu neagă că Israelul atacă deliberat forțele ONU de menținere a păcii

Netanyahu i-a spus lui Biden că intenționează să lovească armata iraniană. „Un atac mortal, precis şi surprinzător”

Arma preferată a lui Trump, întoarsă împotriva sa de către echipa lui Harris. Campania din SUA, în faza ironii și meme-uri

Au spus că au venit să repare o scurgere de gaze, dar i-au jefuit. Hoți deghizați în instalatori au bătut o femeie și i-au ucis soțul

Partenerii noștri