Live

Galerie Foto De ce s-au umplut magazinele din Afganistan de manechine decapitate sau cu capul acoperit în pungi de plastic și folie de aluminiu

Data publicării:
Proprietarii magazinelor au fost nevoiți să taie capetele manechinelor din vitrine sau să le acopere ca să își poată continua activitatea. Colaj foto: Twitter - @CairnLeif / @thereference3 / Profimedia Images

Talibanii au început să îngrădească și mai mult drepturile femeilor din Afganistan prin vandalizarea vitrinelor magazinelor care afișau imagini cu femei. Acum, talibanii și-au intensificat eforturile de transformare a societății afgane conform interpretării lor stricte a legii islamice prin interzicerea unui obiect care la prima vedere pare total inofensiv: manechinul de plastic, scrie Insider.

În ultimii doi ani, talibanii au îndepărtat treptat femeile de spațiul public. Femeile care trăiesc în Afganistan trebuie să fie invizibile – nu li se permite să muncească, să meargă la școală și sunt obligate să își acopere fața în public.

La Kabul, capitala Afganistanului, manechinele erau cândva un simbol cultural și de fashion. Dar în ultimul an, proprietarii magazinelor au fost nevoiți să le decapiteze sau să le acopere capul ca să își poată continua activitatea.

Experți precum Bahar Jalali, profesor de istorie modernă a Orientului Mijlociu la Universitatea Loyola din Maryland născut în Afganistan, cred că decizia de a desfigura manechinele face parte dintr-o ideologie extremistă de a ataca libertățile personale și de a elimina orice urmă de normalitate din viața afganilor de rând.

„Chiar și sub cele mai conservatoare regimuri afgane din trecut, manechinele făceau parte din peisajul urban”, a spus Jalali, care a fugit din Afganistan după ce armata sovietică a invadat în 1979. Talibanii percep imaginile cu femei ca fiind ofensatoare și rușinoase.

Manechinele arată ca și când au fost răpite

Proprietarii de magazine folosesc diverse materiale ca să acopere fețele manechinelor: eșarfe, pelerine și chiar pungi de plastic sau folie de aluminiu.

Faisal Azizi, un proprietar de magazin de îmbrăcăminte, a ales să vopsească fețele manechinelor. „Încercăm să le potrivim cu culoarea rochiei ca să le facem să arate ca o mască. Nu putem să le punem pur și simplu o pungă de plastic [pe cap] – arată ca și când ai răpit pe cineva.”

Talibanii cred că statuile și imaginile care prezintă forma corpului uman sunt interzise de legea islamică, potrivit interpretării lor stricte. Captură foto: Twitter / @SurenderS199010

Oricât ar încerca negustorii să facă tranziția cât mai lină, Azizi resimte personal efectul măsurilor pe care a fost nevoit să le aplice.

„Vânzările sunt complet la pământ în acest moment”, a explicat Azizi, adăugând că vânzările în magazinul său au scăzut cu între 50% și 70% de când au fost introduse restricțiile.

Femeile trebuie să fie însoțite de un bărbat când merg la cumpărături

Nu doar manechinele au de suferit în magazinele de haine. Femeile afgane trebuie să fie acompaniate de un bărbat de fiecare dată când ies din casă, a spus Jalali, iar mersul la cumpărături nu face excepție de la această regulă.

„Am mers la cumpărături cu fratele meu în mașina noastră personală și talibanii m-au obligat să mă ridic de pe locul din față și să stau în spate”, a povestit Marwa Ali, o jucătoare profesionistă de fotbal în vârstă de 21 de ani din Kabul, care a spus că ar fi fost tratată și mai rău dacă refuza să poarte mască sau să își acopere fața.

„Nu vrem să acoperim fețele femeilor sau ale manechinelor”, a spus Ali, care a menționat că îi este dor să poarte haine mai lejere și să meargă la cumpărături la fel cum o făcea înainte să se întoarcă la putere talibanii.

Proprietarii de magazine trebuie „să fie amabili” cu talibanii pentru ca afacerile lor să supraviețuiască, a explicat Azizi, dar trebuie de asemenea să angajeze femei ca să ajute familiile care nu au alte surse de venit.

„Să fii o femeie în Afganistan este echivalent cu a fi în arest la domiciliu fără nicio oportunitate de educație, angajare, libertate de mișcare și practic nicio urmă de normalitate”. Foto: Profimedia Images

„Afacerea mea hrănește între 40 și 50 de familii”, a spus Azizi. „Femeile nu au voie să lucreze. Nu există niciun protocol. Dar încerc să am grijă de angajații mei.”

Marwa Ali, al cărei tată a murit acum 12 ani, resimte chinul de a-și câștiga existența în fiecare zi. „Sunt atât de multe femei, precum mama mea, ce nu au un soț care să lucreze pentru ele. Au nevoie de un loc de muncă. Cum altfel să aibă un venit sau mâncare pentru familia lor?”

Manechinele sunt doar vârful icebergului

Manechinele ar putea fi doar vârful icebergului, potrivit lui Azizi, care se așteaptă ca talibanii să impună cu timpul și mai multe restricții.

„Pentru economia locală, talibanii trebuie să fie amabili cu localnicii. Dar odată ce se vor stabiliza – în trei sau patru ani – o să interzică totul”, a spus Azizi.

„Să fii o femeie în Afganistan este echivalent cu a fi în arest la domiciliu fără nicio oportunitate de educație, angajare, libertate de mișcare și practic nicio urmă de normalitate”, a spus și Jalali.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iraniencele care refuză să poarte hijabul riscă să fie internate într-o „clinică de tratament” a statului. Măsura anunțată de Teheran

Cum i-a răspuns Kamala Harris lui Donald Trump, după ce acesta a spus că e „proastă ca bâta”

Guvernul de la Kabul cere explicaţii Teheranului după ce zeci de afgani ar fi fost ucişi la frontieră

Talibanii vor să interzică publicarea imaginilor cu „ființe vii” pe TV. „Legea se aplică în tot Afganistanul”

Partenerii noștri