Live

Galerie Foto De ce refuză Marocul ajutorul oferit de SUA, Franța sau Turcia, după cutremurul dezastruos. Bilanțul morților a depășit 2.800

Data actualizării: Data publicării:
Voluntarii și salvatorii marocani, sprijiniți de echipe trimise din străinătate, încearcă să găsească posibili supraviețuitori, chiar dacă șansele sunt aproape nule. FOTO: Profimedia Images

În Maroc, bilanțul victimelor continuă să crească: peste 2.800 de oameni au murit. 2.500 sunt răniți, potrivit celui mai nou raport. Voluntarii și salvatorii marocani, sprijiniți de echipe trimise din străinătate, încearcă să găsească posibili supraviețuitori, chiar dacă șansele sunt aproape nule. Epicentrul este în munții Atlas, unde seismul a antrenat și alunecări de teren care au îngreunat accesul în satele izolate, unele distruse aproape complet. Până acum, Marocul a acceptat ajutor doar din patru țări - Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite. A refuzat ofertele venite din Franța, SUA, Tunisia, Turcia și Taiwan.

Cutremurul a atins magnitudinea 7, conform seismologilor marocani, 6,8, conform Serviciului Seismologic American. Este cel mai puternic măsurat vreodată în Maroc.

Guvernul spaniol a anunţat luni seara trimiterea de noi echipe de salvatori în Maroc. "Spania trimite imediat în Maroc cinci noi echipe canine (...) de cercetări" formate din "31 de specialişti, 15 câini de căutare şi salvare şi 11 vehicule" care se adaugă echipelor deja trimise, a anunţat Ministerul spaniol de Interne într-un comunicat. Aceste echipe ajung marţi în zonele de intervenție, se precizează în comunicat.

Duminică seara, Marocul a anunţat că a acceptat ofertele a patru ţări de a trimite echipe de căutare şi salvare: Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Aproape imediat după ce s-a aflat despre cutremurul de vineri din Maroc, țara a primit oferte de ajutor din întreaga lume, dar a fost selectivă în a le accepta. 

Ministerul de Interne a transmis duminică faptul că Marocul a „răspuns în această fază specială la ofertele de sprijin din partea națiunilor prietene: Spania, Qatar, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite”.

Există întrebări cu privire la motivul pentru care Marocul a întârziat să accepte alte oferte. Ajutorul francez este în așteptare, dar șeful unei organizații caritabile de salvare, Secouristes sans Frontieres, a declarat că lucrătorii săi nu au primit aprobarea guvernului marocan, scrie BBC.

Algeria, care a întrerupt relațiile diplomatice cu vecinul său nord-african în urmă cu doi ani, a declarat că ar putea trimite 80 de salvatori specializați în protecție civilă.

Maroc a mai primit oferte de ajutor din SUA, Tunisia, Turcia și Taiwan. Decizia cu privire la ce oferte să accepte este condiționată însă de politicile de suveranitate și geopolitică. Între Franța și Maroc sunt relații tensionate, în contextul apropierii dintre președintele francez Emmanuel Macron de Algeria. Autoritățile franceze au comunicat că respingerea ajutorului oferit reprezintă „o controversă deplasată”. "Suntem gata să ajutăm Marocul. Este o decizie suverană a Marocului și depinde de ei să decidă", a spus ministrul de externe Catherine Colonna.

Marocul a comunicat că nu vrea să ajungă la o situație haotică, cu zeci de țări și organizații care vin în ajutor. „Lipsa de coordonare în astfel de cazuri ar fi contraproductivă”, au spus autoritățile marocane.

Activistul guvernamental Maati Mounjib a declarat că Marocul are o atitudine greșită atunci când are nevoie disperată de ajutor, mai ales în zonele mai îndepărtate.

"Cred că este într-adevăr o eroare [să insisti asupra] suveranității și mândriei naționale. Acesta nu este momentul să refuzi, deoarece ajutorul este esențial, chiar și țările dezvoltate acceptă ajutor extern [în dezastre]", a spus el pentru programul BBC Newsday.

Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semiluna Roșie (IFRC), a fost reticent în a critica autoritățile marocane într-un moment atât de dificil, dar a susținut că inevitabil va fi necesar mai mult ajutor extern.

„Avem o experiență de 30 de ani în astfel de situații, vor avea nevoie de asistență internațională. Local, au făcut o treabă fantastică până acum, dar sunt epuizați și vor avea nevoie de acest ajutor suplimentar”, a spus Elsharkawi.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în Insulele Vanuatu

Cutremur în România, miercuri după-amiază

Bilanțul morților după cutremurul devastator din Vanuatu a ajuns la 14. Sute de oameni au primit îngrijiri medicale

Un cutremur puternic, de 7,3 grade pe scara Richter, a zguduit Vanuatu. Mai multe case au fost avariate, inclusiv Ambasada SUA

Partenerii noștri