Live

De ce a spus Zelenski că a mers în Hersonul eliberat pentru că voia un pepene

Data publicării:
Volodimir Zelenski în Herson. Foto: Profimedia

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul eliberat Herson, a glumit că a mers acolo pentru că „voia un pepene”, relatează BBC.

De ce un pepene verde? Președintele ucrainean făcea referire la fructul care a devenit meme pe internet în ultimele zile și care este un simbol al regiunii. Există și monumente dedicate pepenilor în zonă.

Majoritatea pepenilor verzi din Ucraina provin din Herson. Când Rusia a invadat Ucraina, în februarie, exporturile de pepeni s-au oprit.

Fructul a fost mult timp asociat cu regiunea, a declarat pentru BBC Olia Hercules, chef și autoare pe teme gastronomice, născută în Ucraina. Ea a crescut în regiunea Herson și are amintiri despre bunicul ei care fermenta un pepene verde într-o cadă din grădină.

Se spune că pepenii verzi au fost introduși în regiunea Herson de tătarii din Crimeea acum mai multe sute de ani. În anii 1940 și 50, după cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii din regiune fierbeau pepenele verde în melasă sau gem, atunci când zahărul era greu de găsit, a spus Hercules.

Pepenele verde a devenit mascota Hersonului, după ce rușii au invadat Ucraina. Când trupele Moscovei s-au retras, meme-urile cu pepeni verzi au devenit populare pe rețelele sociale.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a postat pe Twitter o poză în care ține în mâin un pepene verde. Diverse organizații, inclusiv echipa de fotbal Dinamo Kiev și postul național al Ucrainei, și-au schimbat temporar siglele pentru a include un pepene.

Hersonul a fost capturat la începutul lunii martie, iar în această toamnă a fost anexat ilegal în urma unor referendumuri false.

După retragerea rușilor din oraș, oficialii au avertizat că războiul este „departe de a se termina”, dar localnicii au sărbătorit în piața centrală a Hersonului. Pepenii au fost din nou în centrul atenției – mai mulți militari ucraineni au primit pepeni când au intrat în oraș.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a publicat lista țărilor care nu sunt pe placul lui Putin. Ungaria și Slovacia, singurele state UE care nu au fost incluse

Zelenski răspunde la întrebarea „Când se va termina războiul?”

Rusia refuză să participe la cel de-al doilea summit pentru pace în Ucraina. Kremlinul: „Va avea aceleaşi obiective”

Planul rușilor până la iarnă: lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina. Serviciile secrete ucrainene știu ce va fi vizat

Partenerii noștri