Live

"Dacă nu ai bani, trebuie să mori". Povestea din spatele fatidicei călătorii care a dus la moartea lui Artin, în vârstă de doar 15 luni

Data actualizării: Data publicării:
Povestea din spatele fatidicei călătorii care a dus la moartea lui Artin, în vârstă de doar 15 luni. FOTO: Agerpres

Povestea lui Artin, băiețelul de doar 15 luni, care a murit împreună cu familia după ce barca în care călătoreau s-a scufundat se adaugă miilor de tragedii cărora le cad victime refugiații care își pun viața în mâinile traficanților de migranți. "Dacă nu ai bani nu-ți poți salva viața. Trebuie să mori", spune un bărbat, care sintetizează astfel în câteva cuvinte dramele a zeci de mii de oameni.

Poliția din Norvegia a anunțat, la începutul săptămânii, că trupul găsit pe malul de sud-vest al țării, lângă Karmoy, de doi ofițeri în ziua de Anul Nou, este al lui  Artin, care a murit împreună cu patru membri ai familiei când barca în care călătoreau s-a scufundat în octombrie.

Barca ce transporta familia lui Artin s-a scufundat în Canalul Mânecii pe 27 octombrie. Rasoul Iran-Nejad, 35 de ani, Shiva Mohammad Panahi, 35, Anita, 9 ani și Armin, 6, au murit. Familia era din orașul Sardasht din vestul Iranului, aproape de granița cu Irakul.

Familia kurdă-iraniană încercase să ajungă în Marea Britanie din Franța. 

După mai multe luni în care poliția din Norvegia a încercat să identifice trupul copilului, aceștia au obținut un profil ADN.

Micuțul Artin a fost identificat după o fotografie făcută cu săptămâni înainte de deces, la sute de kilometri distanță, într-o tabără de refugiați din Calais, nu cu mult timp înainte ca el și familia să urce pe o barcă supraaglomerată care apoi s-a răsturnat.

Copilul avea aceeași hăinuță bleumarin cu cusături albe.

Anunțul poliției norvegiene a fost ultimul capitol dintr-o scurtă viață marcată de numeroase călătorii lungi și dificile

Un prieten al familiei a dezvăluit detalii despre rețelele cărora le cad victime zeci mii de migranți, care în fiecare an fac călătorii riscante în încercarea de a ajunge într-un loc unde să aibă o viață mai bună.

Familia, care locuia în Sardasht, a trecut frontiera iraniană în 7 august 2020, s-a mutat prin Turcia, apoi a mers cu barca în Italia înainte de a ajunge în tabăra de refugiați din Calais.

Un solicitant de azil a povestit pentru The Guardian că știe bine familia lui Artin. El a povestit că au stat împreună în Calais în zilele de dinaintea tragediei și a dezvălui presiunile la care a fost supusă familia din partea traficanților, pentru a traversa Canalul.

Dacă familia ar fi avut mai mulți bani, poate ar fost încă în viață, crede el: "Dacă nu ai bani nu-ți poți salva viața. Trebuie să mori".

Bărbatul a spus că îl îndrăgise pe Artin și că a petrecut mult timp cu el în tabără: "M-am jucat cu el în fiecare zi. Era atât de minunat și de jucăuș. Îi plăcea în mod deosebit să se joace cu o țâșnitoare cu apă și mereu mergea acolo".

Despre familia lui Artin, bărbatul aflase că trăia în sărăcie în Iran, unde kurzii sunt o minoritate persecutată. Tatăl lui Artin făcea o muncă dură și riscantă, cărând pentru kurzii iranieni diverse mărfuri. Familia a decis să plece în speranța că va găsi o viață mai bună în special pentru copii: "Și-au făcut multe speranțe pentru o viață nouă în Marea Britanie. Shiva (mama copiilor – n.r.) a avut multe visuri frumoase pentru copii. A vrut ca ei să primească o educație bună la școlile din Marea Britanie și apoi să meargă la universitate".

Nici după ce și-a vândut aurul, familia lui Artin nu avusese suficienți bani pentru a-și asigura o călătorie sigură

Bărbatul a povestit că solicitanții de azil care nu au deloc bani sunt obligați să lucreze pentru contrabandiști, ajutându-i cu trei până la zece traversări înainte de a "câștiga" o trecerea gratuită într-o barcă nesigură. Cei care au ceva bani, dar nu suficienți, apelează la contrabandiști care le pun la dispoziție bărci care ajung să se supraaglomereze și să devină riscante.

Potrivit solicitantului de azil, familia lui Artin abordase inițial un contrabandist care oferea o traversare sigură, dar nu a avut bani suficienți pentru a plăti: "Ei și-au implorat familia și prietenii să-și vândă aurul, astfel încât să poată plăti contrabandistului și au reușit să strângă 5.000 de euro, dar contrabandistul a spus că banii nu sunt suficienți".

Bărbatul a dezvăluit că a păstrat un mesaj vocal de la Shiva, în care femeia îi spunea că au fost refuzați de contrabandist pentru că nu aveau suficienți bani: "Contrabandiștii sunt foarte necinstiți. Nu ne-au luat ... Au luat niște prieteni care plătiseră mai mulți bani", spunea Shiva în mesajul transmis pe un ton disperat.

"Shiva a fost deznădăjduită și dezamăgită, așa că ei au dat banii unui alt contrabandist care cerea mai puțin. Dar acesta i-a forțat să traverseze când vremea era rea, într-o barcă supraaglomerată. El a spus că familia trebuie să treacă pentru a-l ajuta, pentru că și el, la rândul lui, avea datorii către un alt contrabandist", a povestit bărbatul.

În noaptea în care a traversat canalul familia lui Artin, valurile aveau 70 de centimetri, iar familia a fost pusă într-o situație imposibilă. "Contrabandistul le-a spus: Dacă nu treceți în această seară, plecați dar nu veți primi banii înapoi". BBC a scris că Shiva a trimis un mesaj cu puțin înainte de fatidica lor călătorie, spunând că dacă ar vrea să meargă cu un camion, s-ar putea să aibă nevoie de mai mulți bani. Familia nu a avut așadar de ales, iar asta i-a adus sfârșitul. 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Refugiații sirieni „integrați” în Germania rămân „bineveniți”, afirmă cancelarul Olaf Scholz

Partenerii noștri