Live

Curtea Supremă a SUA dezbate azi dacă Trump mai are voie să mai rămână pe buletinul de vot

Data publicării:
Foto: Getty Images

Curtea Supremă a Statelor Unite a început, joi, examinarea cazului în legătură cu eliminarea lui Donald Trump de pe buletinele de vot de la alegerile preliminare republicane, ca urmare a trădării sale din 2021 și a tentativei de insurecție împotriva republicii americane, relatează Reuters.

Cei nouă judecători de la Curtea Supremă americană (SCOTUS) vor evalua apelul său față de o decizie a Curții Supreme din Colorado, care a hotărât eliminarea sa de pe buletinul de vot ca urmare a încercării din 6 ianuarie 2021 de a se menține la putere deși pierduse alegerile.

Amendamentul al 14-lea la Constituția Statelor Unite interzice insurecționiștilor și trădătorilor să candideze pentru funcții publice la nivel federal.

Zeci de protestatari s-au adunat în fața sediului SCOTUS pentru a protesta împotriva fostului președinte. Mulți dintre ei au venit cu pancarte cu mesajele „Lovitură de stat eșuată”, „Îndepărtați-l pe Trump” sau „Trump e trădător”. Polițiștii au pus baricade în fața clădirii.

Eforturi de eliminare a lui Trump de pe buletinele de vot în mai multe state

Eforturi de a-l descalifica pe Trump de la alegerile prezidențiale de anul acesta au fost pornite în peste 20 de state – principalul argument fiind tentativa eșuată de insurecție din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump, instigați de acesta, au luat cu asalt Capitoliul american.

Deciziile curților de stat au fost suspendate până la un verdict final din partea Curții Supreme. SCOTUS are o majoritate conservatoare (pro-republicană) de 6-3, însă au fost momente și când au dat decizii în defavoarea fostului președinte.

Avocații lui Trump încearcă să-l apere folosind o strategie cu mai multe argumente – ei spun că președintele SUA nu este o „funcție”, așa cum este ea definită în amendamentul al 14-lea, că prevederea oricum nu poate fi aplicată de curți în absența unei legi în Congres și că Trump nu a comis un act de insurecție.

Dacă SCOTUS acceptă apelul lui Trump, atunci eforturile adversarilor săi de a-l descalifica vor fi învinse în toate statele. Dacă îl resping, însă, decizia din Colorado rămâne în vigoare, iar fostul președinte nu va putea apărea pe buletinele de vot din acest stat. În acest caz, e foarte probabil că decizia va deveni aplicabilă la nivel național, iar un număr semnificativ de state vor lua și ele decizii similare.

Deși Colorado nu este un stat important în matematica electorală a republicanilor, un efect de domino care să-l elimine pe Trump și de pe buletinele de vot din state esențiale pentru el – precum Pennsylvania, Michigan, Georgia sau Arizona – ar duce la o încheiere de facto a campaniei sale în 2024.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri