Live

Curtea Supremă a Braziliei confirmă suspendarea rețelei X cu o lună înaintea organizării de alegeri în această țară

Data publicării:
Fosta reţea socială Twitter are în Brazilia 22 de milioane de abonaţi, conform estimărilor. Foto: Profimedia Images

Curtea Supremă a Braziliei a confirmat luni hotărârii unuia dintre judecătorii săi de a suspenda reţeaua de socializare X pentru că a ignorat o serie de decizii judiciare legate de lupta împotriva dezinformării, informează AFP, preluată de Agerpres.

Reţeaua, proprietate a miliardarului american Elon Musk, a început să fie blocată în ţară la primele ore ale zilei de sâmbătă, la câteva ore după ce judecătorul Alexandre de Moraes a dispus suspendarea ei în termen 24 de ore.

Judecătorul Tribunalului federal suprem (STF) şi figură a luptei împotriva dezinformării în Brazilia se află în conflict cu miliardarul american pe tema limitelor libertăţii de exprimare.

Cinci magistraţi ai Curţii Supreme, printre care şi Moraes, au confirmat într-o şedinţă virtuală măsura luată vineri.

„Elon Musk şi-a demonstrat lipsa totală de respect pentru suveranitatea braziliană şi, în special, pentru puterea juridică, poziţionându-se ca o adevărată entitate supranaţională, imună la legile oricărei ţări”, a declarat judecătorul Moraes.

Acesta din urmă dăduse platformei 24 de ore, miercuri seară, pentru a desemna un reprezentant legal în ţară, sub pedeapsa blocării. După respingerea ultimatumului, el a decis „suspendarea imediată, completă şi integrală” a reţelei în Brazilia.

„Libertatea de exprimare este fundamentul democraţiei şi, în Brazilia, un pseudo-judecător neales este pe cale de a o distruge din motive politice”, a scris proprietarul platformei pe X (ex-Twitter).

„Libertatea de exprimare nu protejează împotriva încălcărilor repetate ale sistemului juridic”, a declarat luni judecătorul Flavio Dino, fost ministru al justiţiei sub preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva.

Suspendarea intervine cu puţin mai mult de o lună înaintea alegerilor municipale care vor permite să se măsoare raportul de forţe dintre tabăra preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva şi dreapta, care a făcut din Elon Musk campionul său.

Fosta reţea socială Twitter are în Brazilia 22 de milioane de abonaţi, potrivit estimării site-ului de specialitate DataReportal.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postările polițiștilor pe rețelele sociale, unele vechi și de câțiva ani, subiect de scandal între sindicate și șefii Poliției Române

Instagram introduce conturi pentru minori. Cu ce restricții vin la pachet

Un candidat la primărie din Brazilia a ajuns la spital după ce rivalul său l-a atacat cu un scaun în timpul unei dezbateri televizate

Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și Kamala Harris”. Ce a urmat după aceea

Partenerii noștri