Curtea Supremă din Brazilia a ordonat închiderea imediată a platformei X a lui Elon Musk. Cine folosește VPN primește amendă

Data actualizării: Data publicării:
Platforma X a lui Elon Musk. Foto- Profimedia Images
Platforma X a lui Elon Musk. Foto- Profimedia Images

Un judecător al Curții Supreme din Brazilia a decis vineri suspendarea funcționaării rețelei sociale X (fosta Twitter), transmite Sky News. Judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă a emis acest ordin după ce proprietarul miliardar al site-ului, Elon Musk, nu a numit la timp un reprezentant legal în Brazilia.

Judecătorul și Musk s-au certat public timp de câteva luni, după ce X nu a respectat ordinele legale de blocare a anumitor conturi acuzate de răspândirea de știri false și ură.

În urma deciziei este de așteptat ca platforma X să nu mai fie disponibilă în Brazilia în următoarele 24 de ore.

Persoanele care încearcă să acceseze platforma după interdicție prin intermediul VPN-urilor ar putea fi amendate cu 50.000 de reali (circa 10.000 USD), conform rapoartelor mass-media locale.

Joi, X a declarat că se așteaptă să fie blocată în Brazilia după ce nu a respectat termenul limită pentru numirea unui nou reprezentant legal pentru companie.

Rețeaua de social media și-a închis biroul din această țară la începutul acestei luni, afirmând că reprezentanta sa a fost amenințată cu arestarea dacă nu se conformează ordinelor pe care le-a descris drept „cenzură”.

Disputa care durează de luni de zile a început în aprilie, când judecătorul Moraes a ordonat suspendarea a zeci de conturi X pentru că ar fi răspândit dezinformări. Elon Musk, proprietarul X, a amenințat că va reactiva conturile și l-a descris pe judecătorul Moraes drept un „tiran” și un „dictator”, amintește BBC

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri