Video Cum speră Spania să rezolve problema urșilor care vin în gospodăriile oamenilor pentru a căuta mâncare
În multe regiuni ale Europei, urșii au dispărut de mult. În altele, precum România, s-au înmulțit peste măsură, după părerea unora. Numai că și în nordul Spaniei, în pădurile din regiunea Cantabria, populația de urs brun este în creștere. Pentru mulți, este o veste îmbucurătoare. Însă pe măsură ce animalele încep să coboare din munți și să-i amenințe pe localnici, la fel ca în România, sporesc apelurile pentru protejarea sătenilor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Un român din Spania a fost rănit grav după ce s-a aruncat în fața unui taur la coridă
O familie din Spania a murit într-un incendiu provocat de o trotinetă electrică lăsată la încarcat
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Un hoț i-a ironizat pe polițiști pe TikTok, dar a fost arestat după 5 minute
Un român a încercat să răpească doi milionari ruși în Madrid. Care a fost planul și ce spera să obțină drept răscumpărare
Trebuie să fie pe aici, pe undeva. Roberto Hartasánchez e pe urmele lui. Aici e casa celui mai mare prădător din Europa, în pădurile din nordul Spaniei.
„A trecut un urs pe aici. Nu am nicio îndoială. Niciun alt animal nu s-ar fi urcat într-un cireș ca să rupă o ramură doar pentru fructe”, spune Roberto Hartasánchez, activist al Asociației FAPAS.
Roberto are dovezi. Lucrează pentru o asociație de conservare a faunei sălbatice și a instalat camere de supraveghere prin locuri în care urșii apar frecvent.
Îi place să monitorizeze comportamentul urșilor sălbatici atunci când nu sunt deranjați de nimeni.
Cea mai mare populație de urși din vestul Europei
„Uite-i! Imaginile astea mă fac atât de fericit! Sunt o dovadă că acesta este încă un loc în care animalul se simte din nou acasă. Urșii au dispărut în mare parte din Europa. Aici au supraviețuit. Pentru oameni ca noi, acest lucru e minunat”, spune Roberto.
Chiar și aici, în munții Cantabriei, urșii bruni aproape au dispărut. Astăzi mai trăiesc aproximativ trei sute de exemplare în regiune - e cea mai mare populație de urși din vestul Europei.
Dar asta poate fi o problemă. Animalele intră în gospodăriile oamenilor în căutare de hrană.
Din grădina lui Mariasun Riesgo, din Riello, un urs a smuls cu totul un cireș.
„Ursul a venit și a mâncat tot. Nu a lăsat în urmă nici măcar o cireașă. Și eram pe punctul de a le culege. Acum e prea târziu”, spune Mariasun Riesgo, localnică din Riello.
Femeie de 75 de ani, rănită grav de un urs
La nouăzeci de kilometri distanță, în Sisterna, un urs face vizite zilnice la depozitul unui restaurant. Proprietarul José González a filmat un urs care încerca să intre într-un butoi plin cu ulei de gătit. Spune că de acum încolo va depozita uleiul în garaj. Dar vrea și mai multă protecție.
„Trebuie să alungăm urșii și să ne asigurăm că nu mai vin în satul nostru. Este foarte important să facem asta. Mulți copii și vârstnici locuiesc aici vara. S-ar putea întâmpla incidente”, spune Jose Gonzalez.
În urmă cu câteva săptămâni, un urs a atacat o femeie de 75 de ani și a rănit-o grav. Experții în comportamente anormale ale urșilor au analizat cazul. Sunt convinși că incidentele cu consecințe atât de grave sunt foarte rare.
„În mod normal, urșii fug de oameni. În acest caz, a atacat-o pe femeie pentru că s-a simțit amenințat. Femeia și-a fracturat șoldul și a fost rănită la față. Urșii nu sunt agresivi sau periculoși în sine. A fost o întâlnire nefericită”, susține Pepin Tunon, expert la Asturian Bear Foundation.
Soluții pentru coexistența oamenilor și urșilor
Roberto și asociația sa vor să identifice urșii suspecți și să le observe comportamentul pentru a interveni, dacă va fi necesar. Știe și de animalele care și-au pierdut instinctul de frică în fața oamenilor.
„Există din ce în ce mai puține ferme în sate. Pajiștile și pășunile se integrează acum în păduri. Deci, multe sate sunt chiar în mijlocul pădurilor, iar ursul nu iese cu adevărat din pădure când se apropie de o așezare. Rămâne în habitatul său. Este important să analizăm mai atent ceea ce se întâmplă cu adevărat aici, în loc să dăm vina pe animale pentru orice lucru care nu merge bine”, spune Roberto Hartasanchez, activist al Asociației FAPAS.
Pentru a ține urșii în afara satelor, ecologiștii vor să se asigure că animalele găsesc hrană suficientă departe de așezări. De aceea, Roberto și colegii săi plantează pomi fructiferi în poieni.
„În următoarele decenii, vrem să facem posibilă coexistența urșilor și a oamenilor. Vrem să sensibilizăm oamenii ca să înțeleagă că locul urșilor este aici, la fel cum este și locul nostru, iar incidentele sunt foarte rare”, spune Roberto.
Creșterea gradului de conștientizare poate risipi frica. Se pare că dragostea pentru urși este o chestiune de perspectivă și de distanțare adecvată.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News