Live

Cum s-ar desfășura o intervenție militară a statelor ECOWAS în Niger. „Este de fapt un risc foarte mare de a fi un război adevărat”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, blocul regional cunoscut sub numele de ECOWAS, a amenințat că va folosi forța dacă liderii loviturii de stat din Niger nu îl readuc pe președintele destituit la putere până duminică. Deutsche Welle analizează șansele de succes ca statele din Africa de Vest să folosească puterea militară pentru a restabili democrația în Niger. 

Șefii vest-africani din Apărare au încheiat joi o reuniune în capitala Nigeriei, Abuja, unde au discutat despre posibilitatea unei intervenții militare în cazul în care eforturile diplomatice nu reușesc să îl repună în funcție pe președintele destituit al Nigerului, Mohamed Bazoum.

Comitetul Șefilor Apărării din ECOWAS la Abuja, Nigeria (2 august). Foto: Profimedia Images

„Probabilitatea unei intervenții majore este foarte, foarte mare”, a declarat analistul geopolitic Ovigwe Eguegugu, „deoarece există atât de mulți factori care sunt în favoarea ei”. 

Statele Unite ar susține intervenția, a spus Eguegugu, deoarece Nigerul este un partener critic în Sahel în lupta împotriva insurgenței jihadiste. 

În plus, o nouă instabilitate în Niger ar permite Rusiei să exercite și mai multă influență într-o regiune în care o succesiune de lovituri de stat a făcut ca guvernele conduse de militari să întoarcă spatele Occidentului și să îmbrățișeze Kremlinul. 

ECOWAS s-a străduit să limiteze regresul democratic din Africa de Vest și a promis că loviturile de stat nu vor mai fi tolerate după preluările militare în statele membre Mali, Burkina Faso și Guineea în ultimii doi ani. 

Fahiraman Kone, expert în securitate din Mali, consideră că intervenția militară este o „posibilitate”, mai ales având în vedere dorința noului președinte nigerian, Bola Tinubu, de a recupera poziția de lider regional a Nigeriei.

Tinubu, care a fost ales președinte al ECOWAS în urmă cu mai puțin de o lună, „dorește să reafirme poziția de lider a Nigeriei (și puterea sa) militară, financiară și diplomatică în regiune”, a declarat Kone, manager de proiect pentru Sahel la Institutul pentru Studii de Securitate, un think tank african. 

Duminică, la o reuniune de urgență a ECOWAS, Tinubu a declarat: „Vom fi alături de poporul nostru în libertate și în angajamentul nostru față de statul de drept și nu față de țeava armei. Africa a ajuns la maturitate”.

Ambasadorul Abdel-Fatau Musah (stânga), Comisar pentru Afaceri Politice, Pace și Securitate la ECOWAS, șeful Personalului Apărării din Nigeria (centru), generalul Christopher Musa și șeful Personalului din Apărare din Ghana, viceamiralul Seth Amoama (dreapta), la Abuja. Foto: Profimedia Images

A mai acționat ECOWAS în urma amenințărilor sale? 

Blocul de 15 membri a mai făcut amenințări similare și le-a dus la îndeplinire. Cel mai recent, ECOWAS a trimis trupe în 2017 în Gambia, atunci când conducătorul pe termen lung Yahya Jammeh a refuzat să demisioneze după ce a pierdut alegerile. 

După ce aproximativ 7.000 de membri ai unei forțe multinaționale susținute de ECOWAS, condusă de Senegal, s-au masat la granița cu Gambia, Jammeh a acceptat rapid un acord de a demisiona și de a pleca în exil. 

Aproximativ 2.500 de soldați compuși din forțe din Senegal, Ghana, Mali, Togo și Nigeria sunt încă implicați în operațiuni de susținere a păcii în țară. 

ECOWAS are, de asemenea, o forță de stabilizare în Guineea-Bissau, unde a redistribuit aproximativ 600 de soldați din Nigeria, Senegal, Coasta de Fildeș și Ghana în urma unei tentative de lovitură de stat în februarie 2022. 

În trecut, blocul regional a înființat misiunea de menținere a păcii ECOMOG pentru a ajuta la restabilirea ordinii în Liberia și Sierra Leone și a desfășurat, de asemenea, forțe în Coasta de Fildeș în 2003. 

Ce trupe are la dispoziție ECOWAS 

O intervenție în Niger s-ar baza în mare măsură pe Nigeria, care dispune de 223.000 de oameni, precum și de avioane de luptă moderne și elicoptere înarmate. 

Nu numai că Nigeria are cea mai mare armată din regiune, dar experții spun că are sens din punct de vedere logistic ca blocul să se bazeze pe Nigeria, care împarte cu Niger o graniță lungă de 1.600 de kilometri. 

Senegalul a declarat joi că va participa dacă ECOWAS decide să intervină militar în Niger. Ministrul de externe al țării, Aissata Tall Sall, a declarat jurnaliștilor din capitala Dakar că „soldații senegalezi trebuie meargă”. „Aceste lovituri de stat trebuie să fie oprite", a spus ea.

Însă, alte state membre ECOWAS au declarat deja că nu vor susține utilizarea forței în Niger. 

„În afară de vecinul nostru nigerian, nu cred că mai există o altă forță (membră ECOWAS), deoarece Mauritania nu este de acord, Algeria nu este de acord, Mali și Burkina nu sunt de acord nici ele. Iar Benin nu are de gând să atace (Nigerul)”, a declarat Abdoul Moumouni Abass, expert în prevenirea radicalizării. 

Cu toate acestea, analistul Eguegugu a subliniat că armata nigeriană este „împotmolită acasă” în lupta împotriva mișcării islamiste militante Boko Haram și a bandiților înarmați, desfășurând operațiuni în 30 din cele 36 de state ale Nigeriei. 

Acest lucru reprezintă o provocare majoră pentru ca forțele nigeriene să își adune adevărata putere pentru o astfel de intervenție, a spus el. 

Care sunt șansele de succes ale ECOWAS 

O intervenție militară în Niger ar fi complet diferită de situația din Gambia - cea mai mică națiune de pe continentul african -, care are o armată relativ slabă. 

Nigerul este o țară vastă, situată în inima Sahelului. Deși este una dintre cele mai sărace țări din lume, trupele sale au experiență în lupta împotriva jihadiștilor și sunt antrenate de Statele Unite, care au 1.100 de soldați staționați în țară, și de Franța, care are aproximativ 1.500 de forțe acolo. 

„Mărimea Nigerului, numărul mare de trupe din armata nigeriană îngreunează lucrurile, bineînțeles”, a declarat istoricul și analistul ivorian în domeniul apărării, Arthur Banga. 

„Dar atunci când pregătești un plan de intervenție, o faci cu toate aceste opțiuni în minte, pentru a mobiliza personal, echipament”, a mai spus acesta.  

Apoi, există problema Mali și Burkina Faso. Într-o declarație comună, ambele țări au avertizat că orice intervenție militară împotriva liderilor loviturii de stat din Niger ar fi considerată o „declarație de război” împotriva națiunilor lor. 

Ambele țări au guverne militare care au ajuns la putere în urma unor lovituri de stat și, ca urmare, ambele sunt suspendate din organismele decizionale ale ECOWAS. 

Toate acestea înseamnă că, deși intervenția este „foarte probabilă”, a declarat Ovigwe Eguegugu, „este de fapt un risc foarte mare...de a fi un război adevărat”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zeci de copii au murit călcați în picioare la un târg de Crăciun din Nigeria. Li se promisese că vor primi 3 dolari și mâncare

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Fostul ministru al apărării din Brazilia a fost arestat. Walter Braga Netto e acuzat de plănuirea unei lovituri de stat

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

Partenerii noștri