Live

Galerie Foto Cum s-a umplut de cadavre fluviul sacru al Indiei. În spatele imaginilor șocante sunt tradiția, sărăcia și COVID-ul

Data publicării:
Cum s-a umplut de cadavre fluviul sacru al Indiei FOTO: Profimedia Images

Cel mai sfânt fluviu din India, Gange, s-a umplut de cadavre în ultimele zile. Sute de trupuri au fost descoperite plutind pe fluviu sau îngropate în nisipul de pe malurile sale. Cei care locuiesc aproape de locurile în care au apărut cadavrele, în nordul statului Uttar Pradesh, se tem că este vorba de victime ale Covid-19.

În ultimele săptămâni, India a fost copleșită de cel de-al doilea val devastator al pandemiei de coronavirus. A înregistrat peste 25 de milioane de cazuri și 275.000 de decese, dar experții spun că numărul real al morților este de câteva ori mai mare.

Cadavrele de pe malurile fluviului, alături de cele incinerate non-stop, spun povestea unui număr de morți care nu se reflectă în datele oficiale.

BBC a vorbit cu reporteri locali, oficiali și martori oculari din cele mai afectate districte din Uttar Pradesh și a constatat că în spatele imaginilor cumplite cu cadavre plutind se află convingeri tradiționale, sărăcie și o pandemie care ucide oamenii cu viteza fulgerului.

Malurile fluviului sunt presărate cu morminte

Groaza din Uttar Pradesh a ieșit la lumină pentru prima dată pe 10 mai, când 71 de cadavre au ajuns pe malul Gangelui, în satul Chausa din Bihar, lângă granița cu Uttar Pradesh.

Neeraj Kumar Singh, șeful poliției din Buxar, unde se află Chausa, a declarat pentru BBC că au fost efectuate autopsii ale corpurilor din apă, în mare parte descompuse și că au fost prelevate probe de ADN și de la cadavrele îngropate pe malul fluviului.

Oficialii au spus că unele dintre rămășițe ar putea fi părți ale trupurilor care au fost aruncate în Gange după incinerările improvizate de pe maluri, dar suspectează că aceste cadavre au fost aruncate de la bun început în apă. Poliția a instalat o plasă pe apă, pentru a opri trupurile.

O zi mai târziu, la 10 kilometri de Chausa, zeci de cadavre puternic descompuse au fost găsite împrăștiate pe malul fluviului, în satul Gahmar din districtul Ghazipur, în Uttar Pradesh, și atacate de câini sălbatici și corbi. Oamenii au spus că trupurile erau pe mal de câteva zile, dar autoritățile au ignorat plângerile legate de miros până când informațiile au apărut în presă.

Zeci de trupuri descompuse au ajuns și în localitatea vecină Ballia, fiind descoperite când oamenii au mers să facă baie în cel mai sacru fluviu din India. Ziarul Hindustan a spus că poliția a recuperat de aici 62 de cadavre.

În Kannauj, Kanpur, Unnao și Prayagraj, malurile fluviului sunt presărate cu morminte de suprafață. Imaginile arată zeci de movile sub care se ghicesc trupurile umane.

O controversă a numărului de morți

În mod tradițional, hindușii își incinerează morții. Însă în multe comunități se păstrează tradiția „Jal Pravah” - practica plutirii în râu a corpurilor copiilor, fetelor necăsătorite sau a celor care mor din cauza bolilor infecțioase sau a mușcăturilor de șarpe.

De asemenea, mulți oameni săraci nu își pot permite incinerarea, așa că învelesc corpul cu muselină albă și îi dau drumul în apă. Uneori, de trupuri sunt legate pietre pentru a se scufunda. În vremuri obișnuite, cadavrele care plutesc pe Gange nu sunt o imagine neobișnuită.

Însă numărul lor mare este neobișnuit. Un jurnalist din Kanpur a declarat pentru BBC că trupurile sunt o dovadă a unei „discrepanțe masive între cifrele oficiale ale morților de Covid-19 și cifrele reale”.

El a declarat că, oficial, 196 de persoane au murit din cauza virusului în Kanpur, între 16 aprilie și 5 mai, dar datele adunate de la șapte crematorii arată că sunt aproape 8.000 de incinerări.

„Toate crematoriile electrice au funcționat non-stop în luna aprilie. Dar nici asta nu a fost de ajuns, așa că administrația a permis ca terenurile libere să fie utilizate pentru incinerări cu lemn", a spus el.

„Dar au acceptat doar corpuri care veneau din spitale, cu certificate Covid-19 și un număr imens de oameni mureau acasă, fără a fi testați. Familiile lor au dus cadavrele la periferia orașului sau în districtele învecinate. Când nu au putut găsi lemn sau un loc de incinerare, i-au îngropat pe malul fluviului."

Un jurnalist din Prayagraj spune că cele mai multe cadavre de pe Gange erau pacienți Covid care au murit acasă sau oameni săraci, care nu-și permiteau o incinerare.

Este sfâșietor”, a spus el. „Toți acești oameni erau fiul, fiica, fratele, tatăl și mama cuiva. Meritau un pic de respect după moarte. Dar nici măcar nu au devenit parte din statistici”.

Înmormântări între orele 07:00 și 23:00


Descoperirea mormintelor și a cadavrelor putrezite și teama că ar putea fi infectate cu coronavirus au trimis valuri de șoc în satele de pe malurile fluviului.

Cu izvoarele în Himalaya, Gange este unul dintre cele mai mari fluvii din lume. Hindușii consideră că este sacru și cred că scăldatul în Gange îi curăță de păcate, fiind inclus în ritualuri religioase.

La Kannauj, Jagmohan Tiwari, un sătean de 63 de ani, a spus că a văzut „150-200 morminte” pe malul fluviului. „Înmormântările au avut loc între orele 07:00 și 23:00”, a spus el.

Descoperirea mormintelor a declanșat panica în zonă. Oamenii se tem că trupurile îngropate la suprafață vor începe să plutească în fluviu atunci când vor începe ploile și apele vor crește.

Miercurea trecută, guvernul de stat a interzis „Jal Pravah” și a oferit fonduri familiilor sărace, care nu-și permit incinerările. În multe locuri, poliția a scos cadavre din râu cu căngi sau recrutând localnici cu bărci. În aceste cazuri, trupurile descompuse au fost îngropate sau arse.

Vipin Tada, șeful poliției din Ballia, a spus că va vorbi cu liderii consiliului satului pentru a-i face conștienți de faptul că nu ar trebui să arunce corpuri în râuri și că cei care nu-și pot permite o incinerare ar putea căuta ajutor financiar.

Magistratul districtului Ghazipur, Mangala Prasad Singh, a declarat pentru BBC că echipe patrulează malurile și verifică incinerările, pentru a-i opri pe oameni să arunce trupuri în apă sau să le îngroape pe mal.

Însă echipele lui găsesc zilnic câte 1-2 trupuri în apă.

 

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cutremur uriaş de acum 2.500 de ani a schimbat cursul unuia dintre cele mai mari fluvii din lume, sugerează un studiu

Biden face o nouă gafă într-un discurs și vorbește despre "100 de morți" în SUA din cauza Covid

Cea mai lungă croazieră fluvială din istorie, pregătită să ia startul. Va dura 51 de zile, iar un bilet a costat peste 50.000 de dolari

Sute de chinezi, la coadă la morgă pentru a recupera cadavrele rudelor răpuse de COVID

Partenerii noștri