Live

Cum s-a dezvoltat mafia ucigașilor de păsări cântătoare din Cipru

Data actualizării: Data publicării:

Dumneavoastră aţi mânca un măcăleandru? Nu? Pentru locuitorii insulei Cipru e o delicatesă pe care o savurează marinată sau la grătar. În Cipru, e o tradiţie seculară. Aici, poposesc toamna milioane de păsări migratoare, în drumul lor spre ţările calde. În ciuda faptului că punerea de capcane e interzisă, piaţa neagră a păsărilor cântătoare cunoaşte o mare dezvoltare. Unii văd acest fel de mâncare tradiţional ca pe o parte a culturii lor şi nu vor să renunţe la el. Chiar dacă multe specii sunt ameninţate cu dispariţia, necruţătorii braconieri se întrec să prindă păsările în plasele lor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

E 2:00 dimineaţa. Sergentul Michael Zacharia şi colegul său Kyrikos Kyriakou au primit un pont anonim. În bazele militare britanice au fost zăriţi din nou braconieri de păsări. Cei doi poliţişti au plecat către un câmp îndepărtat, despre care se ştie că atrage păsările migratoare.

Cei care au pus capcane au plecat în ultima clipă, dar au lăsat urmă dovezi ale activităţii lor ilegale: o plasă pentru capturarea păsărilor sălbatice, un dispozitiv de semnalizare şi zeci de privighetori-cu-cap-negru, moarte.

Poliţiştii bazelor militare suverane sunt şocaţi.

„Cred că e timpul ca toată lumea să înţeleagă că aşa ceva nu se mai poate întâmpla. Ne-a ajuns. Până aici! Prin prezenţa noastră la fiecare locaţie, braconierii, infractorii trebuie să ştie că nu scapă de noi”, spune Michael Zacharia, poliţist.

Poliţia adună dovezile. Mai târziu, găsesc şi maşina braconierilor. A doua zi, aceştia se predau. Pot primi amenzi de până la 5.000 de euro. Dar nu toţi poliţiştii ciprioţi sunt la fel de hotărâţi să pună capăt prinderii ilegale de păsări.

Aproximativ o jumătate de milion de păsări cântătoare sunt prinse şi ucise ilegal pe insula Cipru în fiecare an. Majoritatea sunt păsări migratoare în drum spre sud. Sunt considerate o delicatesă.

Politicienii simpatizează cu braconierii

Ecologiştii vor să pună capăt acestor ucideri ilegale. Legile anti-braconaj au fost înăsprite, în urma presiunilor făcute de Uniunea Europeană, dar nu sunt puse mereu în aplicare.

„Îţi doreşti, în primul rând, sprijin de la politicieni. Ei vin şi spun: trebuie să abordăm această problemă. Această presiune ajunge apoi la autorităţi şi la judecători. Când judecătorii dau pedepse foarte uşoare, echipele de pe teren se simt neputincioase. Pentru că depun mult efort ca să prindă un braconier serios sau un punător de capcane şi apoi judecătorul îi dă acestuia doar o amendă de 500 de euro”, explică Tassos Shialis, de la organizația ecologică „BirdLife Cyprus”.

Însă, departe de a înteţi presiunile, mulţi politicieni par a simpatiza cu braconierii. Un membru al parlamentului a fost fotografiat pe cale să se înfrupte din preparatul local ambelopoulia, făcut din păsări cântătoare.

Mâncatul de păsări cântătoare, o tradiție locală: Toată lumea mănâncă o dată sau de două ori pe an

Mulţi ciprioţi spun că punerea de capcane pentru aceste păsări e o tradiţie locală şi că comunitatea internaţională ar trebui să se preocupe mai puţin de „ambelopoulia” şi să se concentreze în schimb pe expulzarea forţelor armate turce din nordul insulei.

„Toată lumea mănâncă aşa ceva o dată sau de două ori pe an. Eu am mâncat luni”, spune un localnic.

Ecologiştii folosesc camere ascunse pentru înregistrarea de secvenţe cu cei care pun capcane ilegale. Braconierii sunt dispuşi să rişte să fie prinşi pentru că pot câştiga foarte mulţi bani de pe urma păsărilor cântătoare - până la 10 euro pe bucată, pe piaţa neagră.

Ecologiști vs braconieri. Metode crude pentru prinderea păsărilor

Dar activiştii sunt foarte hotărâţi. În fiecare dimineaţă, membrii organizaţiei BirdLife Cyprus pleacă în patrulare. Trebuie să fie vigilenţi - atacurile braconierilor asupra ecologiştilor nu sunt un lucru rar. Din acest motiv, aceştia din urmă vor să-şi păstreze anonimatul.

Ei caută dovezi ale activităţii punătorilor de capcane. Rareori se întâmplă să reuşească să salveze păsări. Acestea sunt prinse nu doar cu plase mari şi fine, ci şi cu lipici pus pe crengi, aşa că moartea lor este adesea agonizantă.

În prezent, braconierii fac parte din reţele de crimă organizată.

„Sunt implicaţi şi în alte infracţiuni, ca prostituţie şi înşelătorii, droguri şi altele. Poate fi ceva foarte intimidant pentru oamenii legii. Totuşi, nu cred că se fac destule. De câte ori văd aşa ceva, sufăr foarte tare”, spune un ecologist.

Partidul Vânătorilor din Cipru vrea decriminalizarea vânării de păsări pe insulă

Punătorii de capcane „corecţi” se distanţează de „mafia păsărilor”. Partidul Vânătorilor din Cipru, proaspăt înfiinţat, argumentează că singurul mod de a aborda braconajul e decriminalizarea vânării de păsări pe insula Cipru. Acest partid speră ca la viitoarele alegeri să ocupe locuri în Parlament.

„Oamenii vor găsi alte căi de a-şi desfăşura activitatea. De cele mai multe ori, căi ilegale. Daunele aduse sunt mult mai mari în vânătoarea ilegală. Asta trebuie oamenii să înţeleagă. Cei din Parlament, dar şi cei din Uniunea Europeană”, spune Aristos Aristidou, de la Partidul Vânătorilor.

Ecologiştii nu sunt de acord cu acest lucru. Ei cred că legalizarea vânătorii ar avea ca rezultat dispariţia completă a păsărilor cântătoare de pe insula Cipru. Ei au de gând să-şi continue campania împotriva braconajului, până când legea Uniunii Europene privind protejarea păsărilor sălbatice e aplicată după toate regulile.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat din Iași a murit după ce a fost împușcat accidental la o vânătoare de vulpi

Canguri în curțile unor ieșeni. Ce alte specii protejate de lege au găsit autoritățile

Elicopter privat reţinut în Rusia după ce a pus în pericol un stol de păsări rare

Pedepse cu închisoarea în cazul pădurarului ucis la o vânătoare ilegală din Bihor. Printre condamnați, și primarul din Remetea

Partenerii noștri