Live

Cum încearcă China să ia locul SUA în Orientul Mijlociu. Miniștrii saudit și iranian de externe se întâlnesc la Beijing

Data actualizării: Data publicării:
Reprezentanți ai Arabiei Saudite și Iranului, la o întâlnire mediată de ministru chinez de externe, la începutul lunii martie. Foto: Profimedia Images

Miniştrii de externe saudit şi iranian se vor întâlni, joi, la Beijing, au anunţat un oficial de la Teheran şi un cotidian saudit, în contextul în care cele două puteri regionale lucrează la conturarea paşilor următori ai apropierii lor diplomatice mediate de China, relatează Reuters.

Întâlnirea dintre prinţul Faisal bin Farhan Al Saud şi omologul său iranian, Hossein Amirabdollahian, va fi prima întrevedere oficială între şefii celor două diplomaţii după mai bine de şapte ani.

„Şefii diplomaţiilor au convenit să se întâlnească la 6 aprilie la Beijing, pentru că dialogul a fost facilitat de China”, a declarat un înalt oficial iranian pentru Reuters, conform Agerpres.

Alegerea Chinei ca loc de întâlnire „vine ca o prelungire a rolului pozitiv al guvernului de la Beijing în obţinerea acordului şi facilitarea comunicării între cele două ţări”, a scris cotidianul Asharq al-Awasat, citând o sursă de la Riad.

La întâlnire se vor discuta reluarea relaţiilor anunţată luna trecută şi aranjamentele pentru schimbul de ambasadori, adaugă publicaţia.

Rolul secret al Chinei în apropierea între Iran şi Arabia Saudită a zdruncinat dinamica în Orientul Mijlociu, unde Statele Unite au fost timp de decenii principalul mediator, folosindu-şi puterea militară şi diplomatică.

„Era implicării Statelor Unite în această regiune este încheiată. Ţările din regiune sunt capabile să păstreze securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu fără amestecul SUA”, a spus un alt oficial iranian.

„La întâlnirea de la Beijing vor fi discutaţi paşii următori, precum redeschiderea ambasadelor şi numirea ambasadorilor”, a adăugat el.

Arabia Saudită a rupt relaţiile cu Iranul în 2016 după ce ambasada sa a fost atacată în timpul unei dispute între cele două state în legătură cu executarea unui cleric şiit.

Relaţiile s-au înrăutăţit începând din 2015, după ce Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au intervenit în războiul din Yemen, unde mişcarea houthi aliniată Iranului a înlăturat guvernul sprijinit de saudiţi şi a preluat controlul în capitala Sanaa.

Pentru Arabia Saudită, recentul acord ar putea însemna o creştere a securităţii. Regatul saudit a acuzat Iranul de înarmarea rebelilor houthi care au întreprins atacuri cu rachete şi drone împotriva unor oraşe şi instalaţii petroliere saudite.

În 2019, saudiții au pus direct pe seama Iranului un atac masiv împotriva unor instalaţii petroliere ale companiei sale Aramco, însă Iranul a negat acuzaţia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri