Live

Cum este să locuiești acum în La Palma. "Viața noastră e într-o valiză. Casa noastră a dispărut, la fel și pământul"

Data actualizării: Data publicării:
Conul vulcanului din La Palma s-a prăbușit, râul de lavă care înaintează spre ocean s-a lărgit. FOTO: Profimedia Images

Oamenii din La Palma sunt la limita răbdării din cauza erupției vulcanice care nu dă semne de încetinire. De câteva săptămâni aruncă foc şi cenușă. Râurile de lavă au ajuns în mare şi au schimbat definitiv peisajul. Satele sunt distruse unul câte unul, iar drumurile și câmpurile, înghițite de materia incandescentă. Erupția a schimbat viața locuitorilor de pe această insulă din Canare. Au fost nevoiți să fugă lăsându-și casele și bunurile în seama destinului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Nieves Rodríguez trebuie să măture cenușa din curte în fiecare zi. Are un vulcan aproape de casă, în El Paso, pe insula spaniolă La Palma din Canare. Muntele de foc e la doar trei kilometri distanță.

Nieves Rodriguez: "Zgomotul e teribil. Nu poți dormi noaptea. Și pământul se tot cutremură."

Lava a distrus peste 2.000 de clădiri de când Cumbre Vieja a erupt, pe 19 septembrie. Șapte mii de oameni au fost deja evacuați.

Nieves Rodriguez a fost nevoită să-și părăsească locuința de mai multe ori din cauza gazelor toxice. Dar măcar ea mai are o casă.

Nieves Rodriguez: "Dacă lava ajunge aici, va trebui să plec și eu. Nu-mi pot imagina cum va fi. Am muncit aici toată viața. Este dureros să renunți la tot."

Lava a îngropat sate întregi și pe multe drumuri nu se mai poate circula.

Autoritățile au delimitat o zonă de excludere pentru a proteja populația. Localnicii au voie să revină la casele lor doar pentru a-și mai recupera din lucruri.

Crucea Roșie le-a venit în ajutor: distribuie măști și oferă tratament medical și terapie psihologică.

O altă familie și-a pierdut casa în care trăia de 40 de ani. Oamenii se vor muta la fiul lor, care locuiește la marginea zonei de excludere: "Nu ne e deloc bine. Viața noastră e într-o valiză. Casa noastră a dispărut, la fel și pământul. E greu să accepți această realitate. Acolo am trăit atâția ani..."

Ana Pérez este psiholog și face voluntariat la Crucea Roșie. Spune că oamenii au nevoie de ajutor acum, pentru că altfel ar putea rămâne traumatizați pe viață.

Ana Pérez, psiholog la Crucea Roșie: "Ieri, o femeie mi-a spus că nu ar trebui să se plângă pentru că și-a găsit un loc unde să stea. Dar i-am spus că are tot dreptul să fie supărată pentru că vulcanul i-a răpit un lucru important - sentimentul de a trăi în siguranță."

Dintr-o dată, toată zona trebuie evacuată din nou, din cauza unui nor toxic de dioxid de sulf. E o problemă și pentru agricultură, din care trăiesc cei mai mulți localnici.

José Gregorio Díaz trebuie să-și curețe mereu de cenușă bananierii. Particulele ascuțite au sfâșiat frunzele și fructele și se teme că nimeni nu va mai dori să cumpere bananele. E îngrijorat și de consecințele pe termen lung.

Jose Gregorio Diaz, fermier: "Nu știu cum vor arăta aceste plante anul viitor. Sunt pline de cenușă. Frunzele vor fi arse de soare. Și dacă vine ploaia și apoi iar soarele, chiar vor arde. Sunt 30 de grade aici, în fiecare zi. Nu știu ce se va întâmpla."

E conștient, bineînțeles, de faptul că La Palma este o insulă vulcanică. Această erupție este a treia în 80 de ani. Și a fost întotdeauna un fenomen periculos.

Jose Gregorio Diaz: "Când a erupt San Juan, mulți dintre strămoșii mei au emigrat și și-au încercat norocul în Cuba sau în Venezuela. Asta nu mai e o opțiune în zilele noastre. Cubanezii și venezuelenii vin ei aici. Unde să mergem? Trăim pe această insulă mică, departe de Europa."

Nieves Rodriguez s-a săturat de vulcan, de cenușă, miros, zgomot și cutremure. Se întreabă cât va mai dura și ce va urma în La Palma.

Nieves Rodriguez, localnică din La Palma: "Îmi fac griji pentru viitor. Toți oamenii care își pierd casele, munca, totul. Au muncit pentru casele lor din greu. Și acum trebuie să o ia de la capăt? E foarte greu."

Și, în aceeași zi, pe insulă are loc un cutremur de 4,9, cel mai mare de când a erupt Cumbre Vieja. E greu de spus când se va încheia acest dezastru.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erupție vulcanică, văzută din avion. Imaginile spectaculoase surprinse de pasageri

Lava provenită de la erupția unui vulcan a înghițit parcarea unui celebru centru spa geotermal din Islanda

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

VIDEO Turiști surprinși de erupția unui vulcan. Oamenii o iau la fugă pentru a scăpa de norul de cenușă

Partenerii noștri