Live

Cum au planificat ucrainenii să bombardeze Moscova. Atacul a fost oprit de americani care s-au temut că Putin va folosi arma nucleară

Data actualizării: Data publicării:
Casa Albă s-a arătat îngrijorată că un atac asupra Moscovei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii au planificat un atac masiv asupra Moscovei, în ziua în care se împlinea un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Atacul a fost amânat la solicitarea americanilor, scrie The Washington Post.

Atacul ucrainenilor ar fi trebuit să aibă loc pe 24 februarie 2023, la un an de la invazia Rusiei. Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații militare a Ucrainei, i-a transmis unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru bombardamente masive pe 24 februarie... cu tot ce are la dispoziție”, potrivit unui raport clasificat al SUA, citat de Washington Post.

Potrivit raportului, oficialii ucraineni s-au gândit chiar și la atacuri pe mare în orașul-port Novorossiisk la Marea Neagră, o operațiune în mare măsură simbolică dar care ar fi demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă s-a arătat îngrijorată că atacurile în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de presupusul atac, CIA a redactat un nou raport clasificat: Ucraina „acceptase, la cererea Washingtonului, să amâne atacul” asupra Moscovei. Documentele, care fac parte dintr-o serie de rapoarte de informații clasificate despre care se presupune că au fost scurse pe un server de jocuri de un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, nu explică cu exactitate cine a intervenit și de ce ucrainenii au acceptat să renunțe.

Dar ele oferă o imagine asupra unor tensiuni mai ample care au caracterizat o mare parte a războiului, scrie Washington Post: Ucraina, dornică să aducă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori oprită de Statele Unite, care au încercat în mod constant să evite escaladarea conflictului.

Americanii, îngrijorați că o astfel de provocare l-ar putea face pe Putin să folosească armele nucleare

Unii oficiali americani văd atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, ca operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încât ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.

Și totuși, exploziile misterioase și loviturile cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sunt însă adesea reținuți cu privire la incidente, sugerând că sunt responsabili, fără să-și asume direct operațiunile.

„Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo”, a scris consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei aeriene Engels-2 , în adâncul Rusiei. „Dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare.”

Operațiunile pe pământ străin sunt de competența Direcției de informații militare a Ucrainei. Budanov, un general ambițios în vârstă de 37 de ani și stea în devenire în armata ucraineană, nu recunoaște că agenția sa se află în spatele atacurilor. Dar el a avertizat că vor continua.

„Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei”, spune aceasta.

Budanov nu a comentat informațiile potrivit cărora Ucraina ar fi pregătit un atac asupra Moscovei. De asemenea, oficialii americani nu au comentat documentele scurse, mai scrie Washington Post.

În privat, oficialii americani și europeni își exprimă admirația pentru Budanov. Dar ei mai spun că îndrăzneala lui îi îngrjijorează uneori.

SUA îl monitorizează pe Budanov, șeful Direcției de informații militare a Ucrainei

Pe 13 februarie, ziua în care documentul NSA spunea că Budanov îl instruise pe unul dintre ofițerii săi să fie pregătit pentru o operațiune care probabil viza Moscova și Novorossiisk, Statele Unite au transmis cetățenilor americani din Rusia să părăsească țara imediat. Nu este clar că avertismentul a anticipat o lovitură a ucrainenilor, dar pare să reflecte un nivel de îngrijorare la Washington cu privire la atacurile din jurul datei de 24 februarie.

Totodată, Budanov este cunoscut pentru afirmațiile și declarațiile îndrăznețe, pe care mulți oficiali occidentali le privesc cu scepticism. El a spus că Putin este bolnav în stadiu terminal, o afirmație pe care oficialii serviciilor de informații americane au respins-o și că folosește mai multe dubluri pentru evenimente publice. Budanov a mai spus că peninsula Crimeea trebuie trebuie să revină sub controlul Kievului în această vară. Documentele scurse arată că comunitatea de informații din SUA consideră acest scenariu ca fiind puțin probabil.

Documentele arată, de asemenea, că comunitatea de informații din SUA monitorizează comunicările lui Budanov, ceea ce pare să nu fie o surpriză pentru generalul ucrainean. În interviurile anterioare acordate WP, Budanov, poate conștient că era spionat, a pus muzică sau zgomot de fundal în biroul său.

Ucraina a planificat atacuri asupra grupului Wagner în Mali

Ucraina continuă să aibă ambiții de a extinde câmpul de luptă dincolo de teritoriul său, arată documentele clasificate. Agenția lui Budanov a făcut planuri să atace membrii notoriului grup militar rus Wagner în Mali, unde personalul oferă asistență de securitate guvernului malian și instruire pentru armata sa, se arată în documente. Wagner a jucat un rol esențial în invazia Ucrainei de către Rusia și oferă sprijin esențial în prima linie forțelor militare ruse.

„Nu se știe în ce stadiu se aflau operațiunile [în Mali] și dacă HUR a primit aprobarea pentru a-și executa planurile”, se arată în documentul NSA.

Au fost planificate, de asemenea, atacuri asupra forţelor ruse din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oprit ofensiva, dar unul dintre documentele de informații detaliază modul în care agenția lui Budanov ar putea lansa în continuare atacuri care ar evita implicarea guvernul ucrainean.

Avertismente de la Washington

Oficialii de la Washington, precum și aliații europeni, au avertizat Ucraina în legătură cu atacuri pe teritoriul Rusiei, după ce o mașină-capcană a explodat în apropierea Moscovei, în august, și a ucis-o pe Daria Dugina. Atacul a fost văzut de occidentali ca fiind o provocare.

Oficialii americani sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Beijingul ar putea vedea atacurile Ucrainei în interiorul Rusiei drept „o oportunitate de a prezenta NATO drept agresor” și că China și-ar putea crește sprijinul față de Rusia dacă ar considera că atacurile sunt „semnificative”.

Până acum, oficialii au spus că nu există niciun indiciu că China ar fi acceptat cererea Rusiei de ajutor militar letal. Cu toate acestea, un atac ucrainean asupra Moscovei folosind arme furnizate de Statele Unite sau NATO ar indica probabil Beijingului că „Washingtonul a fost direct responsabil pentru escaladarea conflictului” și ar oferi o posibilă justificare pentru ca China să înarmeze Rusia, concluzionează analiza serviciilor americane.

Statele Unite interzic Ucrainei să folosească armament american pentru a lovi în Rusia. Un oficial ucrainean, care a vorbit sub protecția anonimatului, a subliniat că într-un atac care a avut loc în decembrie asupra unei baze de bombardiere strategice rusești au fost folosite drone fabricate în Ucraina, ca dovadă că Kievul ține cont de regulile impuse de Washington.

Un înalt oficial ucrainean a spus că atitudinea Kievului de a nu trage asupra anumitor ținte și de a se coordona cu americanii ar trebui să încurajeze Statele Unite să furnizeze arme mai moderne și cu rază mai lungă de acțiune.

Atacurile ar putea ajunge și la Putin. Invocând preocupări de securitate, el a optat recent să anuleze unele parade de Ziua Victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, sărbătorită pe 9 mai, mai scrie Washington Post.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident: "Tot străin ești"

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Partenerii noștri