Live

Galerie Foto Cum arată viața în „locul de joacă” al celor mai bogați oameni din lume. Ca să trăiești aici trebuie să ai cel puțin 500.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
Aproape 7 din 10 monegașci sunt milionari, dar Monaco are și alte avantaje în afară de cele financiare. Foto: Profimedia Images

Romancierul englez William Somerset Maugham l-a descris ca pe un „loc însorit pentru oameni dubioși” - Monaco este una dintre cele mai mici și luxoase țări din lume, relatează CNN. În timp ce numărul de milionari și miliardari care locuiesc în Monaco este în creștere, mulți se întreabă cum se trăiește în acest „loc de joacă” pentru unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.

Aflat în apropiere de Nisa și la doar câțiva kilometri de granița Franței cu Italia, principatul are o populație de în jur de 38.000 de locuitori, iar aproape 7 din 10 dintre aceștia sunt milionari, potrivit unui raport al consultanților de proprietăți Knight Frank.

Tatiana Santo Domingo, creatoare de modă și moștenitoare a uneia dintre cele mai bogate familii din lume, care are o avere de 2 miliarde de dolari, a fost numită în 2019 drept cea mai înstărită locuitoare din Monaco.

Membrii familiei regale Grimaldi, care este condusă de Prințul Albert al II-lea, fiul Prințului Rainier și al actriței de la Hollywood, Grace Kelly, sunt probabil cei mai cunoscuți cetățeni ai principatului pe care l-au condus de 8 secole. Domingo este căsătorită cu Andrea Casiraghi, nepotul Prințului Albert.

Este greu să te integrezi în societatea din Monaco. „Dacă îți găsești locul în sistem, poți să te dezvolți destul de mult”

Antreprenorul italian din domeniul tehnologiei Manila Di Giovanni, care a trăit în micuțul stat începând din 2018, a spus că avea multe dintre prejudecățile pe care oamenii le au despre Monaco atunci când a ajuns aici ca studentă și că i-a fost greu să se integreze.

„Este un mediu mai exclusiv”, a spus Di Giovanni. „Dacă nu faci deja parte din el, este nevoie de timp pentru a te adapta la adevărata societate. A fost foarte greu în primii ani.”

Odată ce a terminat universitatea și a început să își urmeze cariera, directoarea executivă a platformei de realitate virtuală Dworld a spus că lucrurile au început să meargă tot mai bine și că acum se simte ca acasă în Monaco.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marcela, The Yacht Lady (@onboardwithmarcela)

„Așadar, dacă îți găsești locul în sistem, poți să te dezvolți destul de mult”, a spus Di Giovanni.

Marcela de Kern Royer, orginară din Guatemala, s-a îndrăgostit de stilul de viață monegasc și spune că faptul că trăiește printre atât de multe persoane de succes și incredibil de bogate o ajută să rămână motivată.

Royer recunoaște că din cauza că Monaco este un stat atât de luxos nu se simte confortabil când iese în oraș nemachiată sau îmbrăcată în haine mai puțin elegante.

Piața imobiliară: metrul pătrat a depășit pragul de 50.000 de euro

Firește, costă foarte mult să ai adresă de Monaco. Un raport realizat în 2022 de firma de servicii imobiliare Savills a dezvăluit că prețul mediu al metrului pătrat în principat a depășit 50.000 de euro pentru prima dată anul trecut, reprezentând o creștere de 9% față de 2020. În același timp, chiria medie pe lună pentru proprietățile închiriate era de 91,08 euro pe metru pătrat.

„A fost cea mai scumpă piață imobiliară din lume pentru o perioadă foarte lungă de timp”, a spus Edward de Mallet Morgan, șeful departamentului de vânzări rezidențiale internaționale de lux de la Frank Knight.

Întrucât spațiul este destul de limitat, casele din Monaco sunt mai mici decât te-ai aștepta. „Cam 98-99% [dintre proprietăți] sunt apartamente și câteva vile pentru care bineînțeles că va trebui să plătești mulți bani în plus față de prețul standard.”

„Nu este ca traiul în Beverly Hills unde ai vile mari”, a povestit Royer. „Pentru prețul unei vile din Beverly Hills aici, vei avea un apartament mic. Este scump, dar merită pentru confidențialitatea și siguranța ta”.

Rezidenții pot aplica pentru obținerea cetățeniei după ce au trăit pe teritoriul principatului pentru cel puțin un deceniu. Foto: Profimedia Images

„Este aproape imposibil să obții” cetățenie. „Fiica mea s-a născut aici și nu are pașaport de Monaco”

Monaco are o rată a criminalității foarte joasă și un număr foarte mare de polițiști, în comparație cu numărul de locuitori.

„Cred că Monaco este unul din puținele locuri unde oamenii se simt în siguranță”, adăugat Royer. „Nu trebuie să îți faci griji că vei fi jefuit. Azi, alte locuri au devenit foarte periculoase. Oamenii nu mai vor să poarte ceasuri. Dar aici este foarte sigur.”

Pentru a obține permis de ședere în Monaco (și, eventual, cetățenie), solicitanții trebuie să închirieze sau să cumpere o proprietate pe teritoriul țării și să își deschidă un cont cu cel puțin 500.000 de euro la o bancă înregistrată în Monaco.

Regulile guvernului precizează că rezidenții pot aplica pentru obținerea cetățeniei după ce au trăit pe teritoriul principatului pentru cel puțin un deceniu. Totuși, solicitările trebuie să fie aprobate de Prințul Albert și doar un număr mic de oameni primesc cetățenie monegască în fiecare an.

„Fiica mea s-a născut aici și nu are pașaport de Monaco”, a spus Royer. „Este aproape imposibil să obții unul. Ei emit doar în jur de cinci pe an. Deci chiar și dacă aș fi fost căsătorită cu un monegasc nu aș fi o monegască.”

Cetățenii principatului beneficiază de prețuri subvenționate la locuințe și locuri de muncă garantate

Se estimează că doar în jur de 8.000 de persoane care trăiesc în Monaco sunt cetățeni ai statului. Puținii privilegiați beneficiază de locuințe subvenționate și locuri de muncă garantate.

„Monaco este făcut de monegașci”, a spus fotografa Valentina Selvaggia de Gaspari. „Sunt multe avantaje să fii monegasc, ceea ce este corect pentru că o țară are nevoie de cetățenii ei.”

Cu toate că nu au aceleași beneficii ca cetățenii, rezidenții pot profita de faptul că nu trebuie să plătească impozit pe venit și pe avere. Foto: Profimedia Images

„Dacă principatul nu i-ar ajuta, ei nu ar putea trăi în Monaco. Cei mai mulți dintre ei nu sunt miliardari. Sunt oameni obinșuiți. Și ei sunt cei care se ocupă de țară.”

Cetățenii plătesc mai puțin de o treime din valoarea de piață a chiriei – statul plătește restul. Pe de altă parte salariul mediu al unui cetățean care lucrează pentru guvern este semnificativ mai mică decât cel al unui rezident care s-a mutat în principat din motive legate de plata taxelor.

Cu toate că nu au aceleași beneficii ca cetățenii, rezidenții pot profita de faptul că nu există impozit pe venit și pe avere. Oamenii care se mută în Monaco o fac de obicei datorită regimului benefic de taxare, a explicat Morgan. „Este foarte pro-afaceri”.

300 de zile însorite pe an și una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume

Însă, cu toate că traiul în Monaco este atractiv din punct de vedere financiar pentru cei care sunt la fel de bogați ca șoferii de Formula 1 Max Verstappen, Lewis Hamilton sau Lando Norris, care au recunoscut că și-au schimbat reședința pentru a profita de regimul de taxare, rezidenții care nu au milioane de dolari în bancă nu trag neapărat mari foloase de pe urma traiului în Monaco.

„Pentru noi, nu are niciun sens din cauză că chiria este mult mai mare”, a spus Royer. „Oamenii cred că sunt aici pentru taxe, dar nu este adevărat”. Monaco este mult mai atractiv pentru patronii de afaceri care imigrează aici, precum antreprenorii din domeniul digital – procesul de imigrație este mai simplu decât în Franța, spre exemplu.

„Cu toate că este așa de mic, este atât de dinamic și divers”, a povestit Royer. „Este o combinație între un oraș mare și o localitate mică”. Cu 300 de zile însorite pe an și una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume, Monaco are și alte avantaje în afară de cele financiare.

Pentru a obține permis de ședere în Monaco, solicitanții trebuie să aibă cel puțin 500.000 de euro la o bancă înregistrată în Monaco. Foto: Profimedia Images

Gaspari spune că mulți dintre prietenii ei sunt curioși despre viața ei în principat, însă aceeași întrebare este mereu pe buzele lor.

„Ei mă întreabă dacă este adevărat că sunt mereu [mașini] Ferrari și Lamborghini care circulă prin zonă”, a povestit Gaspari. „Sunt foarte curioși despre asta. Le spun: 'Da, le vezi mereu'.”

Gaspari insistă că frumusețea adevărată a principatului Monaco este libertatea și flexibilitatea pe care țara o oferă celor care trăiesc acolo. „Poți să decizi în ce fel de Monaco vrei să trăiești”, a spus Gaspari. „Dacă vrei să mergi la cele mai incredibile gale și să fii mereu îmbrăcat elegant, poți face asta.”

„Poți de asemenea să trăiești o viață foarte simplă și discretă. Tu decizi cu cine vrei să îți petreci timpul și viața pe care dorești să o ai. Poți întradevăr să te adaptezi și să îți faci propriul tău Monaco.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump spune că Gaza poate fi „mai grozavă ca Monaco”: „Are cea mai bună locație din Orientul Mijlociu, cea mai bună apă”

Ultrabogaţii din Marea Britanie ameninţă cu plecarea în masă, pentru că guvernul vrea să elimine o regulă veche de 200 de ani

Cum se ascund oligarhii ruși sancționați de UE pe Riviera Franceză. Totul ține de bani pe Coasta de Azur (Politico)

Țara milioanelor vechi. Românii vorbesc și azi în "milioane", în loc de sute de lei. "Până în 2005 noi toți eram multimilionari"

Partenerii noștri