Live

Video&Foto Cum arată camerele de tortură făcute de ruși în Ucraina. De la scaun electric la rugăciuni crestate de prizonierii ucraineni pe pereți

Data actualizării: Data publicării:
Rugăciunea „Tatăl Nostru” scrisă de prizonierii ucraineni pe pereții celulei în care au fost închiși și torturați. Foto: Profimedia

Eliberarea teritoriilor ucrainene scoate la lumină ororile comise de soldații ruși în timpul ocupației. Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost „interogați” prizonierii de război luați de ruși. Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Aproape că nu există localitate eliberată de armata ucraineană în care să nu fie descoperite camere de tortură.

„Încă o cameră de tortură rusească în teritoriile eliberate lângă Harkov. Așa arată un scaun electric rusesc. Numai că nu este un instrument de justiție pentru criminali, ci o unealtă pentru călăii și sadicii ruși care au torturat ucraineni”, scria Ministerul Apărării de la Kiev la sfârșitul lui septembrie, comentând o fotografie postată de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

„Aici ucrainenii au fost bătuți și umiliți de ruși. Așa arată «pacea rusă». O durere imensă pentru fiecare dintre noi”, este comentariul unei postări pe Twitter, în care este filmată o altă cameră de tortură din regiunea Harkovului.

În filmare, spre final, apare și un civil care a fost victimă a torturii și care își arată încheieturile mâinilor, pe care se văd încă urmele sârmelor cu care a fost legat.

Pe mâinile ucraineanului torturat de ruși se văd încă urmele sârmelor cu care a fost legat. Foto: Profimedia

În satul Vovciansk din Harkov, eliberatorii au fost șocați să descopere icoane scrijelite pe pereții camerelor de tortură, dar și un crucifix din sârmă, prins cu leucoplast de perete, semn al suferinței prin care au trecut prizonierii ucraineni. 

Pe o foaie ruptă dintr-o carte un prizonier a scris rugăciunea „Tatăl Nostru”, în timp ce rușii au scris un bilet-avertisment „Mai bine spui mai puțin, dar bine”. 

Și în localitatea Balaklia au fost găsite rugăciuni scrijelite de prizonierii ucraineni pe pereții celulelor în care erau închiși.

În satul Veliki Burluk, recent eliberat, rușii au transformat secția de poliție în bază și cameră de tortură.

Aceeași situație la Izium: secție de poliție transformată în bază rusească, iar subsolul în cameră de tortură „unde oamenii erau torturați și ținuți în condiții total neigienice”.

Aceleași mărturii despre tortură și chinuri au venit și de la soldații din Mariupol, recent eliberați într-un schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. De altfel, felul în care arătau aceștia după patru luni de prizonierat este lămuritor pentru condițiile în care au fost ținuți și tratați.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Calculele lui Vladimir Putin, după escaladarea conflictului din ultimele zile. „Are programul său și strategia sa. O să le urmeze”

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Partenerii noștri