Live

Cum ar putea China să-i spioneze pe americani. O companie chineză a cumpărat terenuri agricole lângă o bază a Forțelor Aeriene a SUA

Data publicării:
Senatorul american de Florida, Marco Rubio, a declarat că „este periculos şi prostesc să permiteți Partidului Comunist Chinez și împuterniciților săi să cumpere terenuri în apropierea echipamentelor militare americane”. Foto: Profimedia Images

O investiție chineză în SUA stârnește îngrijorare la Washington privind securitatea națională. Producătorul chinez de alimente Fufeng Group a cumpărat 300 de acri de teren (121.38 hectare) lângă orașul Grand Forks, la aproximativ 20 de minute de Baza Forțelor Aeriene din Dakota de Nord. Scopul este înființarea unei fabrici de morărit. Atât democrații, cât și republicanii din Comisia de informații din Senatul SUA au declarat pentru CNBC că se opun proiectului.

La prima vedere, porțiunea de pământ în mare parte sterilă, măturată de vânt, la nord de Grand Forks, Dakota de Nord, pare a fi o locație puțin probabilă pentru spionaj internațional, scrie CNBC. 

Nu există prea multe pe suprafața de peste 300 de acri de teren agricol de primă clasă din Dakota în acest moment, în afară de pământ și ierburi înalte, mărginite de autostrăzi și facilități industriale ușoare la periferia orașului.

Cei mai apropiați vecini includ o companie de producție a culturilor, un service pentru camioane și remorci și compania Patio World, care vinde materiale de amenajare pentru curțile suburbane.

Dar când cele trei persoane din Dakota de Nord care dețineau parcelele de teren aici le-au vândut cu milioane de dolari în această primăvară, tranzacția a stârnit semnale de alarmă până la Washington, D.C.

Baza forțelor aeriene Grand Forks

Acest lucru se datorează faptului că cumpărătorul terenului a fost o companie chineză, Fufeng Group, cu sediul în Shandong, China, iar proprietatea se află la doar aproximativ 20 de minute pe drum de Baza Forțelor Aeriene Grand Forks, care adăpostește unele dintre cele mai sensibile tehnologii de drone militare ale SUA.

Baza găzduieşte, de asemenea, un nou centru de rețele spațiale, despre care un senator din Dakota de Nord a spus că se ocupă de „coloana vertebrală a tuturor comunicațiilor militare americane de pe tot globul”.

Acum, unii experți în securitate avertizează că fabrica de măcinat porumb chinezească ar trebui oprită, deoarece ar putea oferi serviciilor de informații chinezești acces fără precedent la instalație.

Dezbaterea asupra proiectului a tulburat comunitatea locală, cu audieri emoționante în consiliul orașului, politicieni locali în dezacord între ei și grupuri de cartier pregătindu-se să blocheze proiectul.

Craig Spicer, a cărui companie de transport se învecinează cu terenul deținut de China, a spus că este suspicios cu privire la intenția noii companii. „Ma face să mă simt preocupat pentru nepoții mei”, a spus acesta. „Mă face să mă simt nervos pentru copiii mei”, a mai adăugat Spicer. 

O aeronavă dusă la întreținere în Baza Forțelor Aeriene Grand Forks din Dakota de Nord. Foto: Profimedia Images

Costul achiziției: 2,6 milioane de dolari

Gary Bridgeford, care și-a vândut parcela de teren agricol companiei chineze pentru aproximativ 2,6 milioane de dolari anul acesta, a spus că vecinii săi și-au exprimat furia față de el și au instalat în faţa casei lui semne că se opun proiectului. „Am fost amenințat”, a spus acesta.

Bridgeford consideră că preocupările de securitate națională sunt exagerate. „Cum ar dobândi cunoștințele despre bază? Terenul e la aproximativ 12 mile distanță. Nu este lângă ușa bazei”, a comentat unul din foștii posesori ai terenului.

Primarul orașului, Brandon Bochenski, a spus că este vorba doar de business, subliniind că fabrica de 700 de milioane de dolari propusă de chinezi ar crea peste 200 de locuri de muncă directe și alte oportunități pentru logistică, camioane și alte servicii de asistență. Oficialul local a declarat că susține proiectul producătorului chinez de alimente Fufeng Group , dar recunoaște că există preocupări de securitate națională care depășesc atribuţiile sale de primar al unui oraş mic.

„Suntem un oraş de aproximativ 60.000 de oameni. Nu avem bugetul necesar să avem aici un aparat de colectare a informațiilor. Facem tot ce putem și ne bazăm pe partenerii noștri”, a spus primarul.

Printre acești parteneri se numără și Forțele Aeriene ale Statelor Unite, care nu au luat o poziție oficială cu privire la proiectul chinezesc din Dakota de Nord.

Dar în interiorul Forțelor Aeriene, un ofițer a difuzat o notă despre proiect în luna aprilie, considerând-o drept o amenințare la securitatea națională pentru Statele Unite și afirmând că se potrivește unui tipar de campanii de spionaj chinezeşti, folosind proiecte comerciale de dezvoltare economică pentru a se apropia de echipamentele Departamentului american al Apărării. 

Maiorul Jeremy Fox a susținut că proiectul Fufeng este situat pe o amprentă geografică îngustă unde echipamentele de recepție pasivă ar putea intercepta comunicațiile sensibile.

Care sunt problemele privind supravegherea electronică

Fox a susținut că Forțele Aeriene ar avea o capacitate redusă de a detecta orice supraveghere electronică a transmisiilor prin drone și prin satelit efectuate de pe proprietatea chineză.

„Colectarea pasivă a acestor semnale ar fi nedetectabilă, deoarece cerințele pentru a face acest lucru ar necesita doar antene obișnuite reglate la frecvențele de colectare potrivite”, a scris maiorul american. „Acest lucru introduce o vulnerabilitate gravă pentru echipamentele Departamentului nostru de Apărare și este incredibil de compromițător pentru securitatea națională a SUA”, a mai declarat acesta.

Totuși, aceasta nu este poziția oficială a Forțelor Aeriene. O purtătoare de cuvânt a Forțelor Aeriene a declarat că maiorul Jeremy Fox a scris memo-ul de unul singur. „În efortul de a crește gradul de conștientizare cu privire la ceea ce a considerat el referitor la mutarea companiei în cauză în zona Grand Forks, maiorul Fox și-a prezentat evaluarea personală a potențialelor vulnerabilități către Biroul de Investigații Speciale din Baza Aeriană Grand Forks”, a declarat Lea Greene, purtătoarea de cuvânt a bazei, într-un comunicat.

Compania chineză aflată în centrul dezbaterii susține că proiectul său îi va ajuta pe americani, nu îi va afecta. Eric Chutorash, director de operațiuni al Fufeng USA, subsidiara din SUA a Grupului Fufeng, a respins îngrijorările că fabrica ar putea fi folosită pentru a spiona baza Forțelor Aeriene.

„Suntem sub legea SUA, sunt cetățean american, am crescut toată viața aici și nu voi face niciun fel de activități de spionaj sau nu voi fi asociat cu o companie care o face și echipa simte exact la fel”, a spus Chutorash.

Maiorul Jeremy Fox nu este singurul oficial preocupat de situație. Comisia de revizuire economică și de securitate SUA-China a citat preocupările de informații ale maiorului Fox într-un raport din 26 mai, scriind: „Locația terenului în apropierea bazei este deosebit de convenabilă pentru monitorizarea fluxurilor de trafic aerian în și în afara bazei, printre altele preocupări legate de securitate”.

Opoziția față de proiect în Senatul SUA

Senatorul republican Kevin Cramer se opune proiectului, în ciuda avantajelor economice pe care le-ar putea aduce propriilor alegători. El a spus că este suspicios cu privire la intenția guvernului chinez.

„Cred că subapreciem foarte mult cât de eficienți sunt în colectarea de informații, în colectarea datelor, în folosirea lor în moduri nefaste”, a spus Cramer într-un interviu. „Nu aş vrea ca Partidul Comunist Chinez să facă afaceri în curtea mea”, a mai declarat acesta. 

Atât președintele democrat, cât și membrul republican al Comitetului de Informații din Senat au mai spus pentru CNBC că se opun proiectului.

„Comisia de Informații a Senatului a tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea de contrainformații reprezentată de Republica Populară Chineză”, a declarat senatorul de Indianapolis, Mark Warner, președintele al Comisiei. „Ar trebui să fim serios îngrijorați de investițiile chineze în locații apropiate de locuri sensibile, cum ar fi bazele militare din SUA”, a mai spus Warner.

O poziție asemănătoare a avut și omologul său republican, senatorul Marco Rubio, din Florida, care a spus într-o declarație pentru CNBC că „este periculos şi prostesc să permiteți Partidului Comunist Chinez și împuterniciților săi să cumpere terenuri în apropierea echipamentelor militare americane”. 

Proiectul este unul complicat, iar orașul Grand FORKS nu este de așteptat să înceapă construirea infrastructurii pentru acesta până în primăvara viitoare.

Citește și: Blinken spune că nu Rusia este principalul rival al SUA, ci China: Este cea mai serioasă amenințare la actuala ordine internațională

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa diplomației germane avertizează China să nu trimită arme Rusiei pentru războiul din Ucraina

„Toarnă gaz pe foc”: Reacția Kremlinului, după ce SUA au aprobat folosirea rachetelor ATACMS de către Kiev pentru a lovi Rusia

Kim Jong Un acuză SUA că au creat un „NATO asiatic” și cere o „extindere nelimitată” a forțelor sale nucleare

Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru a lovi pe teritoriul Rusiei

Partenerii noștri