Live

Cum a fost primită în China alegerea lui Tim Walz drept candidat la vicepreședinția SUA. Ce detalii au fost comentate pe internet

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris l-a ales pe guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, pentru a-i fi partener-candidat la funcția de vicepreședinte, în cursa pentru Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Nominalizarea lui Tim Walz drept candidat pentru funcția de vicepreședinte al SUA, făcută de Kamala Harris, a atras atenția în China. Utilizatorii chinezi de rețele sociale au comentat, sub presiunea cenzurii, detalii despre perioada pe care acesta a petrecut-o în țara lor.

Utilizatorii chinezi de rețele sociale au discutat despre perioada de un an în care Walz a predat în provincia de sud-est Guangdong, în 1989, un subiect care a fost în tendințe pe Weibo, cu 12 milioane de vizualizări, scrie BBC.

El și soția sa, tot profesoară, Gwen Whipple, au fost mai târziu în luna de miere în țară.

Walz a descris la un moment dat decizia sa de a preda în China drept „unul dintre cele mai bune lucruri” pe care le-a făcut vreodată”.

Guvernatorul din Minnesota, în vârstă de 60 de ani, a fost profesor de istorie și antrenor de fotbal înainte de a intra în politică.

Era proaspăt ieșit din facultate când s-a mutat în China pentru a preda engleză și istoria americană la un liceu.

Walz a predat în China, în anul masacrului din Piața Tienanmen

Faptul că s-a întâmplat în 1989 - anul masacrului din Piața Tiananmen - nu a scăpat celor care au comentat pe rețelele sociale chineze.

La 4 iunie în același an, tancurile chineze au intrat în piața centrală a Beijingului, unde sute de mii de oameni cereau reforme politice. Ziua s-a încheiat cu vărsare de sânge și nici până astăzi nu este clar câte persoane au murit. Unele estimări spun că numărul morților a depășit 10.000.

Utilizatorii chinezi de rețele sociale nu pot spune multe despre 1989 pentru că riscă să fie cenzurați. Ei se referă la evenimentul sângeros voalat, prin aluzii. De exemplu un comentariu spunea doar „Dacă știi, știi”.

Străinii care se aflau în China în acel moment „sunt cei mai anti-China”, a spus un utilizator.

Alții au subliniat că China în 1989 era o țară cu totul diferită. A fost cu mult înainte ca China să devină cel mai mare centru de producție din lume, apoi a doua economie din lume și un puternic rival al SUA.

"Acest candidat a fost în China într-un moment foarte diferit. Atmosfera era foarte diferită", se spune într-un alt comentariu.

Chinezii speră că Walz va îmbunătăți relația China - SUA 

Și totuși majoritatea celor care au comentat nominalizarea speră că, dacă va câștiga, va înlesni legături mai bune între SUA și China. Cele două țări s-au aflat în conflict în ceea ce privește comerțul, tehnologia avansată și ambițiile geopolitice ale Chinei.

Un utilizator Weibo a subliniat că „fondul unic al domnului Walz îi oferă o perspectivă reală asupra Chinei”, iar el ar putea „promova schimburile culturale între China și Statele Unite într-un moment în care... relațiile sunt extrem de dificile”.

În perioada menționată, Walz a petrecut un an predând la un liceul Foshan în cadrul unui program de voluntariat al Universității Harvard.

Când s-a întors în SUA, el a spus unui ziar local că nu există „limite” pentru ceea ce ar putea realiza chinezii „dacă ar avea o conducere adecvată”. „Chinezii sunt oameni atât de amabili, generoși și capabili”, a spus el.

Walz și soția sa s-au căsătorit la 4 iunie 1994 - cea de-a cincea aniversare a revoltei de la Tiananmen. Ea a spus într-un interviu că „a vrut să aibă o dată de care să-și amintească mereu”.

Cuplul a început apoi o afacere cu excursii educaționale de vară în China pentru studenții americani.

Ce spun republicanii despre perioada petrecută de Tim Walz în China

Republicanii nu au vut prea multe reacții până acum despre timpul petrecut în China de Tim Walz.

Dar unii aliați ai lui Trump au spus că nominalizarea acestuia ar fi binevenită în China, deși Beijingul nu a comentat.

China comunistă este foarte mulțumită de @GovTimWalz ca vicepreședinte ales al lui Kamala”, a declarat Richard Grenell, fost director interimar al National Intelligence în administrația Trump anterioară, pe X.

Nimeni nu este mai pro-China decât marxistul Walz”, a adăugat el.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA, îngrijorate de relația tot mai strânsă dintre Kim și Putin. Ce măsuri a luat Washingtonul

„Se simt confortabil când slăbesc Rusia”. Lavrov spune care crede că va fi politica SUA față de Ucraina, sub conducerea lui Trump

Trump l-a ales pe controversatul congresman Matt Gaetz pentru funcția de procuror general al SUA

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

Partenerii noștri