Galerie Foto 35 de ani de la Masacrul din Piața Tiananmen. Imaginile rămase în istorie după reprimarea brutală a manifestației pentru democrație

Data actualizării: Data publicării:
protestele din piața tiananmen 1989
Celebra fotografie a Omului din Fața Tancului, la o comemorare a tragediei. Foto: Profimedia Images

Se împlinesc 35 de ani de la sângerosul masacru de la Tiananmen, moment în care regimul de la Beijing a scos armata și tancurile pe stradă împotriva propriilor cetățeni care cereau sfârșitul dictaturii, reforme politice și acțiune împotriva corupției. Regimul din China nu doar că nu s-a schimbat, dar după o perioadă de câteva decenii de ușoară liberalizare, el pare că se retransformă într-o dictatură dură, caracterizată de un cult al personalității tot mai puternic și de o cenzură din ce în ce mai prezentă. În urma masacrului au rămas, acum, imaginile – cea mai emblematică dintre ele fiind cea a Omului din Fața Tancurilor, definitorie pentru evenimentul care a încheiat speranța reformării democratice a Chinei.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Imaginea este emblematică – un bărbat neidentificat într-o cămașă albă, cu sacoșe de cumpărături în mâini, se oprește în fața unui șir de tancuri și le blochează trecerea. Când primul tanc din șir încearcă să-l ocolească, bărbatul i se pune din nou în față.

Se întâmpla pe 5 iunie 1989, la o zi după ce Partidul Comunist Chinez ordonase reprimarea sângeroasă a protestelor pașnice pentru democrație de la Tiananmen.

În noaptea de 3 iunie 1989, după aproape două luni de demonstrații ale studenților care cereau reforme politice, sfârșitul practicilor corupte și democratizare, șiruri de soldați înarmați au intrat în centrul Beijingului pentru a „elibera” piața de protestatari.

Totul s-a transformat rapid într-o baie de sânge. Martorii au descris intrarea tancurilor în piață, călcând efectiv oameni neînarmați, în timp ce soldații trăgeau direct în mulțime.

Până astăzi, Masacrul de la Tiananmen rămâne un subiect pentru regimul de la Beijing, care cenzurează cu ferocitate orice mențiune a acestuia sau pozele de la tragedie. Inclusiv acțiunea de a comemora momentul poate duce la încarcerare în China.

Autoritățile chineze nu au făcut public niciodată un bilanț al morților, însă estimările sunt de sute, poate chiar mii de morți.

Totuși, în fiecare 4 iunie, comunitățile din diaspora chineză sau supraviețuitorii din exil comemorează tragedia, de multe ori cu ajutorul emblematicei fotografii a lui Jeff Widener, pe atunci fotograf pentru Associated Press.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri